Hej. Planuję właśnie baniak do domu. Akwarystyką zajmowałem się kilkanaście lat temu. Miałem wtedy coś około 300l zbiornika ozdobnego z paletami i roślinami. Przygoda trwała dobre 10 lat, ale potem była przeprowadzka i czas na inne rzeczy. Udało mi się wtedy rozmnożyć palety, więc trochę pojęcia mam, ale czasy się zmieniają więc pewnie sporo rzeczy jest nowych i chętnie posłucham uwag innych żeby nie przegapić czegoś oczywistego, a może i jakiś nowy koncept się trafi to chętnie go wykorzystam, bo na etapie planowania jeszcze nie za późno. Założenia są takie. Szkło i stelaż zamawiam w erybce. Szkło opti white. Wymiary 200x70x70. Wydaje się to optimum pod palety i rośliny. Planuję jakiś fajny hardscape więc miejsca powinno starczyć. Dla palet przydało by się wyżej, dla roślin niżej więc kompromis. Co do filtracji myślałem nad sumpem, ale dodatkowe szkło w szafce z gratami to ryzyko potłuczenia, wilgoć, chlupiąca woda i jakoś nie bardzo mam chęć. Plan zbiornika jest taki (o tym zaraz), że da radę jakbym zmienił zdanie, ale puki co filtr z beczki
150l, więc grubo. Do obiegu pompa
grunfos alfa 2 25-80. Jako, że beczka ma średnicę 55cm przepływ w niej będzie dość spokojny. Na dół planuję warstwę sedymentacyjną z biobali. Dodatkowo w domu w ścianie za akwarium mam odpływ kanalizacyjny i doprowadzoną wodę. Spuszczanie wody z akwarium będzie się odbywało właśnie z dna beczki do kanalizacji poprzez jakiś syfon (żeby nie śmierdziało przy akwarium). Jako, że na dnie beczki będzie warstwa sedymentacyjna, a spust planuję gruby, beczka powinna się fajnie czyścić przy każdej podmianie wody. Wysokość beczki to 55cm i 1cm to około 3l. Planuję 20cm sedymentacji, 5cm gąbki 30ppm i resztę ceramiki z biobali i
aqua nova. Linki do przypadkowych sklepów, żeby chętni zobaczyli modele, a nie że tam będe kupował. Jak coś taniej gdzieś jest to chętnie;). Z akwarium woda będzie odpływała z 3 punktów 2 otwory w dnie i rury ponad żwir + skimmer z
pudełka przelewowego. Ten element jakby co zostawia mi otwartą drogę do sumpa. Na rurach spustowych z akwarium, zawory. Dodatkowa rewizja w skimmerze połączona z tą ze zbiornika głównego i całość do kanalizacji poprzez syfon. Taki układ spowoduje, że po otwarciu zaworów w spustach beczka grawitacyjnie napełni się sama, a jako, że wylot będzie w górnej pokrywie beczki, to sama się też odpowietrzy. Powrót do akwarium przez dwa otwory po bokach akwarium u góry. Dodatkowo otwór rewizyjny akwarium głównego wspomniany już wcześniej. Na powroty planuję
grzałkę przepływową,
dyfuzor co2 przepływowy i jakąś lampę uv też przepływową. Jak jest dyfuzor to i zestaw CO2

na pHmetrze. Oświetlenie: Belka
aluminoiowa 16cm szerokości z około 440W światła. Jakby się okazało, że nie da rady rozproszyć temperatury to rozdzielę oświetlenie na dwie belki. Właśnie ze względu na belkę akwarium ma 2m, bo to maksymalna jej długość którą znalazłem. Jakby ktoś coś to wejdzie mi 2,4m akwarium. Całość chcę sterować stałoprądowo ściemnianym timerem/driverem i chyba znalazłem akwarystycznego gralla w tym temacie:
GRAL!!!. Zobaczymy, bo jutro zadzwonię do sklepu, ale płynne wschody i zachody słońca na stałoprądowym driverze wydają się osiągalne. Co do diod to czekam na podpowiedzi. Używałem
tego kalkulatora, stąd te 440W. Sama "pokrywa" jaką planuję to korona z czarnego plexi około 8cm wysokości przyklejona dookoła akwarium zasłaniająca poziom lustra wody i zapobiegająca spadnięciu belki oświetleniowej na boki. Przed i za belką planuje takie samo plexi jako uzupełnienie "pokrywy". Wiem, wiem, ale kiedyś paleta wyskoczyła mi z akwarium i jestem wrażliwy na tym punkcie;) i przekonać się nie dam;). Akwarium będzie zakryte.

Sama belka oświetleniowa będzie wobec tego od góry nie osłonięta przez co wentylację powinna mieć na prawdę OK.
Planuję też kilka innych michałków typu:
beczka 300lna wodę ro do podmiany z systemem automatycznego wyłączenia RO i włączenia obiegówki i grzałki po napełnieniu. Pewnie i rewizję w nią wkleję. Całość planuję wpinać w układ akwarium zaworem (trójnikiem) przełączalnym, którego jeszcze nie znalazłem, ale obskoczy to osobny zawór zamykający beczki filtra i beczki z wodą RO przed pompę obiegową i w ten sposób zamykając filtr i otwierając beczkę RO będę przepompowywać wodę przy podmianie. O spuszczaniu z warstwy sedymentacyjnej już pisałem. Dodatkowo kranówa bezpośrednio do zbiornika na wloty poprzez zawór. Wydaje się hardcore, ale 15 lat temu działało. Podmiany robiłem 50-75% z czego połowa szła osmozy a połowa kranu. Ryby zawsze urządzały tarło po takim czymś. Na pierwszy post wystarczy. Chętnie wysłucham uwag. Opisywałem po łepkach, ale książkę by trzeba było, żeby opisać dokładnie. Jakby pytania to oczywiście doprecyzuję.