Akwarium 72L ogólne.
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@Dan Na pierwszym zdjęciu widzę glony włosowate. Na drugim nic. Na trzecim to wygląda jak osad z detrytusu. Pat na to akwarium to o wiele za mało najwyraźniej. Jeśli nie mały kubeł to może chociaż jakiś Aquael FZN 2 lub 3. Ewentualnie dorzuć drugiego Pata albo kup redukcję przepływu (4zł) i Ujet (ok.15zł) i przemieć Pata w demona :>
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Z tym demonem nie przesadzaj. Ale jakiegoś używanego fzn3 warto dokupić. Nowego nie, bo się nie opłaca, lepiej dołożyć do kubełka.Jarzy pisze:[mention]Dan[/mention] Na pierwszym zdjęciu widzę glony włosowate. Na drugim nic. Na trzecim to wygląda jak osad z detrytusu. Pat na to akwarium to o wiele za mało najwyraźniej. Jeśli nie mały kubeł to może chociaż jakiś Aquael FZN 2 lub 3. Ewentualnie dorzuć drugiego Pata albo kup redukcję przepływu (4zł) i Ujet (ok.15zł) i przemieć Pata w demona :>
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
Doradzicie?
Może, któryś by się dla mnie nadał zanim poszukam fzn-2 z myślą, że muszę ciąć pokrywę.
https://m.olx.pl/d/oferta/zestaw-akwary ... NYrkZ.html
Gostek z mojego miasta. Nie mam auta to blisko szukam.
Może, któryś by się dla mnie nadał zanim poszukam fzn-2 z myślą, że muszę ciąć pokrywę.
https://m.olx.pl/d/oferta/zestaw-akwary ... NYrkZ.html
Gostek z mojego miasta. Nie mam auta to blisko szukam.
Wychodzi na to, że mam glony różnego rodzaju. Te proporcje Redfielda totalnie zaburzone bo azotany znikome, a fosforany wysokie. Podmieniłem wiadro wody, odessałem widoczne kupy odmulaczem i postanowiłem nie świecić wcale (dziś drugi dzień) i podawać 2ml Carbo i 2ml Makro celem uzupełnienia azotu. Zobaczymy co to będzie. Do tego karmić będę co drugi dzień w małej ilości suchym pokarmem jak dotychczas.
Poobcinałem liście i pędy mocno zaatakowane glonem i te dziurawe i żółte, a rogatka umocowałem najdalej od filtra na szybie za pomocą przyssawki.
Jutro dojedzie z allegro KNO3. Filtr prawdopodobnie zmienię na fzn-2 po wypłacie.
Poobcinałem liście i pędy mocno zaatakowane glonem i te dziurawe i żółte, a rogatka umocowałem najdalej od filtra na szybie za pomocą przyssawki.
Jutro dojedzie z allegro KNO3. Filtr prawdopodobnie zmienię na fzn-2 po wypłacie.

-
- 4
@Dan Przy wysokim PO4 teoretycznie możesz mieć sinice - jak wysoki jest poziom? U mnie nawet 3ppm nic specjalnie nie powodowały,bo NO3 było wysokawe (25ppm). Po wyrównaniu NO3 powinno się poprawić. Ile azotu jest w tych 2ml? Stanardowe Blue Line zwiększa 2ppm NO3/100l po jednym kliknięciu. KNO3 ma trochę potasu,ale jednak bez szału. Spróbuj dokupić i rozrobić. U siebie daję potas w horendalnych ilościach i nie szkodzi.
Kno3 już do odbioru. To saszetka do rozrobienia w 100ml destylowanej wody. Te makro moje w składzie pokazuje największa część azotu bo 10% .
Właśnie czytałem o sinicami, że wtedy można się właściwie szykować do restartu. Oby nie.
Właśnie czytałem o sinicami, że wtedy można się właściwie szykować do restartu. Oby nie.
-
- 4
@Dan Nadal za mało czytasz. Kolega @tencin miewa sinice co jakiś czas. Zżerają mu fosfor i znikają. W morskim miałem przez miesiąc połacie sinic. 4 dni ciemności i nie ma śladu.
Żadna plaga nie oznacza restartu. Wymaga zrozumienia problemu. Swego czasu gwałciły mnie krasne. Dodałem CO2, zmiękczyłem wodę i nie widuję nawet milimetra krasnych. Nie podejmuj pochopnych kroków. Prawie każdy problem (oprócz śmierci i niektórych chorób) dasz radę odwrócić.
Żadna plaga nie oznacza restartu. Wymaga zrozumienia problemu. Swego czasu gwałciły mnie krasne. Dodałem CO2, zmiękczyłem wodę i nie widuję nawet milimetra krasnych. Nie podejmuj pochopnych kroków. Prawie każdy problem (oprócz śmierci i niektórych chorób) dasz radę odwrócić.
@Jarzy
Ok, rozumiem.
Postanowiłem po 4ech dniach mroku zaświecić teraz. I tak muszę złapać odmulacz do ręki i odessać zalegające nieczystości, które biją po oczach mimo, że karmię naprawdę szczyptę. Stwierdziłem zaginięcie ostatniej krewetki, więc tego gatunku już u mnie nie ma. Dziś rozrobie sole z azotem i zaaplikuje po raz pierwszy. Ogólnie zrobiło się znacznie mniej roślinności po wycince biednych pędów i liści. Mam teraz taki dodatkowy problem, że na tafli pojawił się gęsty film, który zapewne znacznie ograniczy światło lampy.
Ok, rozumiem.
Postanowiłem po 4ech dniach mroku zaświecić teraz. I tak muszę złapać odmulacz do ręki i odessać zalegające nieczystości, które biją po oczach mimo, że karmię naprawdę szczyptę. Stwierdziłem zaginięcie ostatniej krewetki, więc tego gatunku już u mnie nie ma. Dziś rozrobie sole z azotem i zaaplikuje po raz pierwszy. Ogólnie zrobiło się znacznie mniej roślinności po wycince biednych pędów i liści. Mam teraz taki dodatkowy problem, że na tafli pojawił się gęsty film, który zapewne znacznie ograniczy światło lampy.
-
- 4
@Dan Na tafli masz zakwit bakteryjny. Wstrzymaj wszelkie zwierzęta. Te co masz już zostaw. Trudno. Nastaw się na powolna stabilizację akwarium. Dozuj,obserwuj. Weź pod uwagę,że potrzebujesz mieć odpowiedni poziom potasu i fosforu. Film bakteryjny rozbijesz, kierując wylot wody nad taflę. Ewentualnie dyfuzor powietrza. U mnie działają obie metody.
@Jarzy
Witam. Filtr skierowałem wylotem jak najbliżej tafli się da. Wczoraj kolejna podmiana wody (wiadro 10l) oczywiście odstanej kranowej i odsysanie widocznych nieczystości. Karmienie naprawdę szczyptę suchego pokarmu raz w ciągu dnia. KNO3 rozrobiłem wg swojej logiki, choć posilkowałem się znalezionym kalkulatorem i opisem w aukcji. Te 100g soli rozpuściłem w 1000ml wody demineralizowanej. Aplikuje po 2ml na dobę.
I co dzisiaj widzę? Zrobiłem przed chwilą testy.
Na moje oko NO3 wystrzeliło do góry i kolor wskazuje na coś pomiędzy 20-30 ppm, a fosforany spadły znacząco do wartości ok. 1ppm.
Czy teraz zatrzymać się z podaniem soli bo widać, że współczynnik już odjechał, choć wartości są teraz niepodważalnie lepsze niż przedtem?
Witam. Filtr skierowałem wylotem jak najbliżej tafli się da. Wczoraj kolejna podmiana wody (wiadro 10l) oczywiście odstanej kranowej i odsysanie widocznych nieczystości. Karmienie naprawdę szczyptę suchego pokarmu raz w ciągu dnia. KNO3 rozrobiłem wg swojej logiki, choć posilkowałem się znalezionym kalkulatorem i opisem w aukcji. Te 100g soli rozpuściłem w 1000ml wody demineralizowanej. Aplikuje po 2ml na dobę.
I co dzisiaj widzę? Zrobiłem przed chwilą testy.
Na moje oko NO3 wystrzeliło do góry i kolor wskazuje na coś pomiędzy 20-30 ppm, a fosforany spadły znacząco do wartości ok. 1ppm.
Czy teraz zatrzymać się z podaniem soli bo widać, że współczynnik już odjechał, choć wartości są teraz niepodważalnie lepsze niż przedtem?

-
- 4
@Dan Współczynnik masz nawet 1:32. Mierz z 2-3x na tydzień poziomy makro,żeby ustalić dzienne zużycie a potem tyle dawaj. Twoja logika może okazać się błędna jeżeli nie znasz stężenia makr w 1 "kliknięciu". Standardowo robione roztwory zwiększają poziom o 0,1-0,2 ppm PO4 w 100l i 2ppm NO3/100l. Przyczyn 1 klik dozownika to chyba był 1ml.
@Jarzy
Sprzedawca także podał, że jeden 1 klik to 1ml.
Skład na zdjęciu. Jutro sprawdzę potas z ciekawości.
Ciekawostka, że jak zrobiło się teoretycznie czyściej to dziś ta jedyna krewetka, która się odnalazła żwawo dziś dryfowała po całym akwarium, a dawno czegoś takiego nie widziałem bo chowała się i tkwiła w miejscu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jej smutno
i niedługo załatwię jej przyjaciół.
Takie pytanko przy okazji, czy przy mojej obsadzie mogę pozwolić sobie na wprowadzenie krewetek Amano? Aha i spostrzegłem, że mech jawajski na badylu próbuje się odbić, czyli nabiera zieleni. Oby tak dalej bo chciałem żeby ładnie obrósł drewienko.
Jarzy, po raz kolejny dzięki za to, że się interesujesz i zawsze próbujesz pomóc.
Sprzedawca także podał, że jeden 1 klik to 1ml.
Skład na zdjęciu. Jutro sprawdzę potas z ciekawości.
Ciekawostka, że jak zrobiło się teoretycznie czyściej to dziś ta jedyna krewetka, która się odnalazła żwawo dziś dryfowała po całym akwarium, a dawno czegoś takiego nie widziałem bo chowała się i tkwiła w miejscu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jej smutno

Takie pytanko przy okazji, czy przy mojej obsadzie mogę pozwolić sobie na wprowadzenie krewetek Amano? Aha i spostrzegłem, że mech jawajski na badylu próbuje się odbić, czyli nabiera zieleni. Oby tak dalej bo chciałem żeby ładnie obrósł drewienko.
Jarzy, po raz kolejny dzięki za to, że się interesujesz i zawsze próbujesz pomóc.

-
- 4
@Dan Mam złą wiadomość. Te nie jest nawóz jednoskładnikowy. Masz tam miedź,która za...ebie Ci wszelkie skorupiaki. Niestety. Krewetek amano możesz smiało kilka kupić. 1 na jakieś 30l akwarium i będzie git. Jak nie znajdą glonów to dokończą cudze żarcie. Co do samego nawozu to np. Clarias ma nawóz Blue Line - proste KNO3 z podanym dawkowaniem. Póki co daj roślinom odbić, nawet jeśli NO3 będzie 30ppm. Internet twierdzi,że toksyczne jest >50ppm.
Jak umiem i mogę to pomogę
jakbyś był w okolicy to uderzaj po rośliny.
Jak umiem i mogę to pomogę

U mnie małe zmiany. I dobre i niedobre.
Pojawiła się nowa szybko rosnąca roślinka na trzecim planie i trochę trawy (?), ale bardziej wygląda jak bazie niż niska zielona trawka.
Ponieważ już tylko jedną Red Cherry się ostała, dorzuciłem trzy nowe plus jedną sztukę Amano.
Filtr w końcu zmieniony na Tetra IN Plus 600 wg zalecenia sprzedawcy z zoologicznego.
Obecnie ma się to tak, że walczyłem z sinicami i nie odpuszczają. Polegało to na nie świeceniu przez 4 doby i maksymalnej filtracji z napowietrzaniem włącznie. Ręcznie usuwałem plechy z kamieni i piasku, ale do dziś się pojawiają z powrotem. Przy tym były aż trzy podmiany wody po 10l odstanej kranowej w ciągu tygodnia. Martwi mnie, że ta nowa roślina wypuściła nowe pędy osobne, ale one gniją i brązowieją i już z nich raczej nic nie będzie. Przy podmianach odmulaczem zastałem tzw. DOC bo pokrywała wszystko. Jest go teraz znacznie mniej
Parametry na teraz:
pH - miernik chiński cyfrowy pewnie już się zwalił bo wariuje i pokazuje ni to 7.6 ni to 7.2 ( za każdym podejściem inaczej)
kH - 7
Fe - minimalne
PO4 - ok. 0.5
NO3 - 30-40
K - ok. 15
Najwięcej sinicy uwidacznia się w piasku na przodzie szyby. Rogatek do dziś nie chce odżyć, a był przycięty maksymalnie i puszcza pędy, ale słabo zielone.
Codziennie podaje 1.5ml węgla w płynie.
NO3 Youkuchi podawałem jak azotany były niskie. Teraz się wstrzymałem.
Usłyszałem, że światło za słabe, ale jakie dokupić dokładnie i jak je zamontować nie wiem bo przeglądałem internet i dawanie belkę za belkę nie wiem co ma zmienić bo jeśli chodzi o moc są praktycznie podobne, jedynie barwa światła może byc inna.
Zdjęcie akwa jak zwykle nie oddaje w pełni prawdy z mojego telefonu. Lotos i liściasta roślina trzeciego planu są piękne zielone, a reszta trochę gorzej.
Pojawiła się nowa szybko rosnąca roślinka na trzecim planie i trochę trawy (?), ale bardziej wygląda jak bazie niż niska zielona trawka.
Ponieważ już tylko jedną Red Cherry się ostała, dorzuciłem trzy nowe plus jedną sztukę Amano.
Filtr w końcu zmieniony na Tetra IN Plus 600 wg zalecenia sprzedawcy z zoologicznego.
Obecnie ma się to tak, że walczyłem z sinicami i nie odpuszczają. Polegało to na nie świeceniu przez 4 doby i maksymalnej filtracji z napowietrzaniem włącznie. Ręcznie usuwałem plechy z kamieni i piasku, ale do dziś się pojawiają z powrotem. Przy tym były aż trzy podmiany wody po 10l odstanej kranowej w ciągu tygodnia. Martwi mnie, że ta nowa roślina wypuściła nowe pędy osobne, ale one gniją i brązowieją i już z nich raczej nic nie będzie. Przy podmianach odmulaczem zastałem tzw. DOC bo pokrywała wszystko. Jest go teraz znacznie mniej
Parametry na teraz:
pH - miernik chiński cyfrowy pewnie już się zwalił bo wariuje i pokazuje ni to 7.6 ni to 7.2 ( za każdym podejściem inaczej)
kH - 7
Fe - minimalne
PO4 - ok. 0.5
NO3 - 30-40
K - ok. 15
Najwięcej sinicy uwidacznia się w piasku na przodzie szyby. Rogatek do dziś nie chce odżyć, a był przycięty maksymalnie i puszcza pędy, ale słabo zielone.
Codziennie podaje 1.5ml węgla w płynie.
NO3 Youkuchi podawałem jak azotany były niskie. Teraz się wstrzymałem.
Usłyszałem, że światło za słabe, ale jakie dokupić dokładnie i jak je zamontować nie wiem bo przeglądałem internet i dawanie belkę za belkę nie wiem co ma zmienić bo jeśli chodzi o moc są praktycznie podobne, jedynie barwa światła może byc inna.
Zdjęcie akwa jak zwykle nie oddaje w pełni prawdy z mojego telefonu. Lotos i liściasta roślina trzeciego planu są piękne zielone, a reszta trochę gorzej.
-
- 4
@Dan Masz gigantyczny rozstrzał między azotem i fosforem. Nadmierne podmiany zaburzyły stosunek. Maxymalny współczynnik Redfielda wynosi 1:32,czyli u Ciebie P:N 0.5 : 16. Niby sinice żrą fosfor. Najwyraźniej nie ma odpowiedniej konkurencji pokarmowej i makra są żarte przez zarazę.
Rogatek ginie w dużym prądzie wody jak cos. Dobre lampy robi Chihiros. Jak kupowałem swoją belkę liczyły się lumeny/litr. Przyzwoicie tzn. >30lm/litr. Poszukaj odpowiedniej belki albo znajdź jej projekt i ją podrób. Co to za problem zamówić na Ali ledy, profil i plexe oraz sterownik? Włączanie i gaszenie światła pod mechaniczny programator za 15zł i dyl.
KH nadal wysokie.
Na 3 planie po prawej te bazie to Lilnophila Sessiflora-prosta roślina,która rośnie nawet w zerowych parametrach. Ponawiam apel: kup CO2!! Jak dla mnie Twoje rośliny wysysają CO2 ze związków organicznych a na liściach jest tego pozostałość! Jeśli tak to jest to skrajny niedobór CO2.
Rogatek ginie w dużym prądzie wody jak cos. Dobre lampy robi Chihiros. Jak kupowałem swoją belkę liczyły się lumeny/litr. Przyzwoicie tzn. >30lm/litr. Poszukaj odpowiedniej belki albo znajdź jej projekt i ją podrób. Co to za problem zamówić na Ali ledy, profil i plexe oraz sterownik? Włączanie i gaszenie światła pod mechaniczny programator za 15zł i dyl.
KH nadal wysokie.
Na 3 planie po prawej te bazie to Lilnophila Sessiflora-prosta roślina,która rośnie nawet w zerowych parametrach. Ponawiam apel: kup CO2!! Jak dla mnie Twoje rośliny wysysają CO2 ze związków organicznych a na liściach jest tego pozostałość! Jeśli tak to jest to skrajny niedobór CO2.
- mario_s
- 3
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 28 times
@Jarzy @Dan rogatek podobno nie lubi carbo w płynie - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 66080.html ja na swoim nie testowałem ale z kolei u mnie w nurcie rośnie bez problemu. Rzęsa wodna znika w mig kiedy tafla wody zostanie poruszona.
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Carbo w nadmiarze to żadna roślina nie lubi. W zasadzie poza punktowym dozowaniem carbo nie widzę sensu stosowania go.
-
- 4
@mario_s Zasadniczo kran w 54l. Jak nie mam pod ręką wody do podmian to daje RO (deszczówka). Ogólnie unikam jałowej wody w 54l,bo jest tam mało żywca i parametry łatwo się zeruje podmiana 50%.
- zzyx
- 4
- Imię: Iwona
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 148 times
Jak Wam się to udaje? U mnie 100 l, filtr Eheim Experience 150 z dyfuzorem, który daje mało bąbelków, ale robi falę i przegania rzęsę w kółko, nawóz mikro w połowie dawki, podmiana ok. 40% co 2 tygodnie bo leniwa jestem a wodę leję szlauchem prosto z kranu. Rogatek rośnie jak wściekły a rzęsę wyławiam łyżką do pierogów kilogramami

Poczytałem Wasze spostrzeżenia, ale i znalazłem na innym forum temat dotyczący zależności DOC od węgla w płynie . Wychodzi na to, że mam go podawać minimalnie, a najlepiej wcale bo on się wytrąca i zalega wszędzie. Oczywiście w moim rzypadku węgiel miał zastąpić roślinom CO2. Tak wiem @Jarzy , że będziesz stał za dopuszczeniem CO2, ale mi się to nie widzi ani z uwagi na brak miejsca ani kosztowo bo przecież low-tech ludzie mają i funkcjonują.
No i oburza mnie ten widok, że sinice w piasku przy przedniej szybie upychane kartą aby zostały w pełni przykryte i tak ciągle wychodzę bo znowu się zaczyna od spodu zielenić. Tak z nimi nie wygram.
Przy okazji jak test pH polecacie poza chińskimi miernikami i kroplami Zoolek (wyszło na to, że od początku źle mi wskazywały)?
No i oburza mnie ten widok, że sinice w piasku przy przedniej szybie upychane kartą aby zostały w pełni przykryte i tak ciągle wychodzę bo znowu się zaczyna od spodu zielenić. Tak z nimi nie wygram.
Przy okazji jak test pH polecacie poza chińskimi miernikami i kroplami Zoolek (wyszło na to, że od początku źle mi wskazywały)?