Ponieważ robi się zimno, a nie wiadomo kiedy zaczną grzać, postanowiłam zamontować ślimakowi matę grzewczą. Lissachatina Fulica nie potrzebuje wysokich temperatur, wystarczy 22 stopnie C, ale dziś w terarium było już ok. 20.
Matę przykleiłam na ekranie zagrzejnikowym. Na matę będę stawiała box (ma nóżki 1 cm. , z korków do butelek, żeby nie dotykał bezpośrednio maty). Włączyłam dziś matę na próbę i po dwóch godzinach prawie nie wydziela ciepła.
Mata 13 cm./27 cm. Wielkości połowy boxa ślimaka. Teoretycznie z regulatorem. 7W, ma grzać ok 36 stopni.
Problemy:
1. Czy ta mata jest położona dobrą stroną? Czarnym do góry, tam ma lecieć ciepło. Pod spodem był papier, a pod nim klej- przykleiłam tą stroną do ekranu zagrzejnikowego.
2. Dlaczego po dwóch godzinach próbnego grzania jest ledwo ciepła? Jak długo ona się nagrzewa?
3. Regulator ma tylko „on” i „off”. Kręcę pokrętłem, pstryka, kręcę na maksa w stronę „on”. Bardzo niejasne to pokrętło.
Mata grzewcza do terarium
-
- 4
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 124 times
Nie znam się na matach i w tym temacie nie pomogę ale wiem za to z mojego doświadczenia ze slimakami afrykańskimi (lubiącymi bardziej ciepło niż L.fulica), że takie krótkotrwałe spadki temperatury nic im nie zrobią. U mnie za mate robią pokrywy od akwarium tj. moje boxy ze ślimakami stoją na akwariach z rybami 

Ostatnio zmieniony wtorek 13 wrz 2022, 21:41 przez DanielP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@DanielP dzięki za informację. Widzę po ślimaku, że trochę mu się nie podoba chłód. Chowa się wtedy do muszelki. My na razie podgrzewamy w pokoju farelką, ale mata chyba byłaby bardziej opłacalna. Tymczasem mata po czterech godzinach jest ledwo ciepła 

-
- 4
@Miro termometr na macie (jak się maksymalnie nagrzała) ma 35,5 stopni. Czyli niestety zgodnie z opisem maty. Natomiast już 1 cm. powyżej maty pokazuje tylko 23 stopnie. Sądziłam, że będzie lepiej grzała do góry. Mam nadzieję, że będzie w stanie nagrzać pudełko ślimaka, bo jakoś słabo grzeje.
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Pisałaś że pojemnik stoi na 1cm nogach.
Matę montuje się wewnątrz terra pod podłożem lub na zewnątrz ale raczej przylegającą do szkła przez co szkło się nagrzewa i oddaje ciepło do wnętrza terrarium.
Jeśli zrobiłaś nad matą "poduszkę powietrzną" to ciepło ucieka...
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
Matę montuje się wewnątrz terra pod podłożem lub na zewnątrz ale raczej przylegającą do szkła przez co szkło się nagrzewa i oddaje ciepło do wnętrza terrarium.
Jeśli zrobiłaś nad matą "poduszkę powietrzną" to ciepło ucieka...
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
-
- 4
@Limak86 takie są instrukcje do montowania maty grzewczej dla ślimaka. Koniecznie ma być przestrzeń 1-2 cm. między matą a pudełkiem. Nie wiem dlaczego. Na grupie ślimakowej nie na wszystkie posty odpowiadają, więc postanowiłam zapytać tutaj
Ten bufor chyba po to, żeby nie nagrzało się za bardzo, może to działa jak maty są większe. Wypróbuję na ślimaku i w razie czego usunę nóżki. To co piszesz brzmi logicznie.

-
- 4
Byłoby już prawie dobrze, ale znowu problem
Zamontowałam regulator temperatury. Po podłączeniu maty do regulatora mata przestaje działać. Nie jest to związane z ustawioną temperaturą. Czujnik regulatora na podłożu wskazuje 24-25 stopni. Temperaturę na regulatorze ustawiam na 27, a potem na 28 żeby sprawdzić, ale wtedy też regulator wyłącza matę. Co więcej, zmieniłam regulator na drugi i to samo się dzieje. Raczej nie są zepsute, lampka się świeci.
Nie wiem o co chodzi. Macie jakiś pomysł?
Edit: okazało się, że regulator odłącza prąd kiedy jego lamka się świeci. Kiedy się nie świeci- prąd płynie.Dzieje się to przy ustawieniu pokrętła temperatury na ok. 22 stopnie. Kiedy przekręcam powyżej 22 stopni lamka gaśnie, prąd nie płynie. W tem sposób nie mogę ustawić żądanej temperatury na regulatorze. Jeśli ustawię np. 25 stopni, lampka się świeci i prąd nie płynie.

Nie wiem o co chodzi. Macie jakiś pomysł?
Edit: okazało się, że regulator odłącza prąd kiedy jego lamka się świeci. Kiedy się nie świeci- prąd płynie.Dzieje się to przy ustawieniu pokrętła temperatury na ok. 22 stopnie. Kiedy przekręcam powyżej 22 stopni lamka gaśnie, prąd nie płynie. W tem sposób nie mogę ustawić żądanej temperatury na regulatorze. Jeśli ustawię np. 25 stopni, lampka się świeci i prąd nie płynie.
-
- 4
@ahr jesteś pewny? Dlaczego tak myślisz? W opisie jest, że służy do utrzymywania stałej temperatury. A w instrukcji, że działa z grzałką:
Edit: chyba masz rację
Ten dopisek „0” na opakowaniu, to pewnie to.