Czy ktoś z Was podawał może metronidazol z pokarmem? Pokarm moczony w zawiesinie. Jak nasiąknie, podawany. Czy jest skuteczny na pasożyty jeśli podawany w samym pokarmie, a nie na całe akwarium? Jak długo dawać? 3 dni- 5 dni-7 dni?
Jest to chyba dosyć bezpieczny lek dla ryb?
Metronidazol- jak długo podawać
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@eva Nie. Żadnych. Problemem było chyba masowe zapalenie pęcherza pławnego. Dostawała go po kolei każda ryba. Głównie gupiki. Po tym uspokoiło się. Polecam weterynaryjny metro,bo za 40zł masz że 40g. Ludzki to za tę cenę z 5g.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@mario_s leczę bojownika. Brzuch mu się powiększa. Powoli coraz mniej ma siły pływać. Nie mam wielkiej nadziei, ale ponieważ metro działa na niektóre pasożyty i niektóre bakterie, a przy tym jest względnie nieszkodliwy, chcę spróbować.
-
- 4
To absolutnie nie jest puchlina. Przy puchlinę puchnie całe ciało i droga do śmierci jest krótka. To jest problem z brzuchem. Albo guz, albo jakiś płyn się zbiera w brzuchu. Bardziej po prawej stronie. Czy ryba ma tam wątrobę?Metronidazol może nie pomóc, ale nie chce go truć jakimiś złożonymi specyfikami.
-
- 4
@Miro nie mam pewności czy u mojego Bojka to guz. Brzuch jest rozdęty z obu stron, ale bardziej z jednej. Wydaje się też przezroczysty. Nie wiem czy tam się może jakiś płyn zbiera. No i trochę ciężej rybce pływać, ale ogólnie jest w dobrej formie.