200 l Winter
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 29 times
Napisz jakie masz nawozy, coś się wymyśli? 

Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
A u mnie gdy PO4 jest powyżej 4 ppm.Jarzy pisze:[mention]Winter[/mention] U mnie zielenice punktowe pokazują się gdy PO4 jest za niskie,czyli poniżej 2ppm.
Czy sinice to przypadkiem nie problem nadmiaru mikro?
Wawariat
Wawariat
- Winter
- 4
- Imię: Magda
- Been thanked: 22 times
Znasz jakiś lepszy czas na pisanie postów?

Z moich obserwacji wynika, że faktycznie sinice lubią PO4 już przy lekkim niedoborze N. I to proporcje 1:10 są już u mnie niebezpieczne. Staram się utrzymywać trochę wyższy azot. Ale u mnie to tygodniami potrafią ten fosfor i azot być na stałym poziomie (bez suplementacji) a potem bach! i azot spada i mam sinice zanim zdążę się obejrzeć. Przy czym nie są to te standardowe zielono-niebieskie sinice, ale takie czarne. Na przykład takie (zdjęcie z października):
- Winter
- 4
Chyba najbardziej regularne nawożenie i regularne, cotygodniowe, podmiany. Mój problem zapominalstwa w spawie nawożenia, rozwiązały takie śmieszne tabletki nawozowe JBL. Wrzucam je raz w tygodniu do filtra wewnętrznego i mam stabilne nawożenie mikro. No i wzięłam się "na poważnie" za baniak i co tydzień podmieniam wodę 

-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@Winter O to to! Miałem kiedyś problem z krasnymi. Uwazalemzze akwarium dojrzałe to podmiany mogę nieco olać. Jak zacząłem robić je co tydzień albo nawet 2x/tydzień razem z czyszczeniem gąbek, krasne poszły.
- Winter
- 4
Krótki update:
Kupiłam, tym razem po bożemu, w sklepie, cryptocorynę flamingo i bardzo ładnie rośnie. Nie wiem, czy taki powinna mieć kolor, ale wygląda ślicznie
Poza tym, tradycyjnie raczej bez zmian. Tyle, że baniak dochodzi do siebie po leczeniu rybiej ospy, która przypałętała się z nowymi rybami, albo nie wiadomo skąd. Zachorowały wyłącznie neony. Chyba ze 2 straciłam, ale ciężko mi się doliczyć
Na pewno ucierpiała flora bakteryjna, bo wywaliło mi glony, ale daję radę 
Kupiłam, tym razem po bożemu, w sklepie, cryptocorynę flamingo i bardzo ładnie rośnie. Nie wiem, czy taki powinna mieć kolor, ale wygląda ślicznie

Poza tym, tradycyjnie raczej bez zmian. Tyle, że baniak dochodzi do siebie po leczeniu rybiej ospy, która przypałętała się z nowymi rybami, albo nie wiadomo skąd. Zachorowały wyłącznie neony. Chyba ze 2 straciłam, ale ciężko mi się doliczyć

- Winter
- 4
Matko, ile czasu od ostatniego updatu!
Baniak podnosi się po rozlicznych plagach i wraca do zwykłego wyglądu. Ostatnio dokupiłam roślinek i pozyskałam piękne skalary od kolegi z innego forum (pst... F...a

Baniak podnosi się po rozlicznych plagach i wraca do zwykłego wyglądu. Ostatnio dokupiłam roślinek i pozyskałam piękne skalary od kolegi z innego forum (pst... F...a

- AquaDreams
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 63 times
psst
Może i tutaj jest tylko boi się ujawnić ...
Czyli raczej granie w zielone

Czyli raczej granie w zielone

--------
Arek
Arek