Skok ph - nie bardzo rozumiem
- EyeQueue
- 3
- Imię: Andrzej
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 113 times
To nieprawda, nie miałeś takich parametrów. Jeśli to testy paskowe, to już wiesz, by ich nie używać, jeśli kropelki, to nie wiem, jak mam skomentować ich jakość.
Zasadowość wody (pojemność buforowa), pochodząca z zawartości z grubsza węglanów (czyli KH), stężenie CO₂ oraz stężenie jonów H⁺ (czyli pH, tylko nieliniowo) są ze sobą powiązane w sposób bardzo precyzyjny, choć nieco zależny od temperatury. Wynika to z reakcji
CO₂/aq/ + H₂O ⇌ H⁺ + HCO₃⁻,
a ściślej rzecz ujmując — z wartości stałej równowagi tej reakcji, która zmienia się wraz z temperaturą (ale tylko trochę).
Zakładając roboczo, że masz 23°C i wodę o sile jonowej µ = 0,05 mol/dm³ (tak, wiem, teraz jest po chińsku, ale chodzi mi o precyzję określenia warunków do obliczeń — w skrócie, przeciętna kranówka), z podanych wyników pomiarów KH = 14 i pH = 7, stężenie CO₂ w wodzie wyjdzie... 47 ppm! To trochę za dużo nawet jak na podawanie CO₂, a tu go ponoć nie było...
Co więcej, stężenie CO₂ w wodzie jest powiązane ze stężeniem CO₂ w powietrzu (znów równowaga, ale tym razem zależna od temperatury i ciśnienia zewnętrznego). Gdyby założyć, że ciśnienie atmosferyczne wynosi 1000 hPa, wówczas wyjdzie, że w pokoju z akwarium jest ok. 30 000 ppm CO₂!
Na świeżym powietrzu jest ok. 400 ppm, w klasie szkolnej na koniec dnia nawet powyżej 5000 ppm, przez co głowa niektórych już boli, a większość ma upośledzone funkcje umysłowe. Obliczona wartość 3% będzie już dla części ludzi toksyczna.
No i teraz pytanie, czy pomiar robiony był w źle wentylowanej kotłowni, bo tylko wtedy wynik mógłby być prawdziwy?
Jest jeszcze jedna możliwość. Otóż woda w kranie, zwłaszcza z własnego ujęcia, może zawierać dużo więcej CO₂ ze względu na znacznie wyższe ciśnienie w warstwie wodonośnej. Jednak w takim przypadku po kilku godzinach/dniach zawartość CO₂ zmaleje do wartości będącej w równowadze z atmosferą w pomieszczeniu, a pH wskutek tego wzrośnie.
W tym przypadku, stosując te same założenia (t, µ) i przyjmując pH 7,4 otrzymamy wynik 6,7 ppm CO₂ i stały test powinien być niebieski. Pytanie już nie tylko o jego jakość, ale sposób utrzymania stałości roztworu odniesienia.
Jeśli podasz więcej szczegółów, może coś wymyślę, ale tym testom to bym raczej nie ufał.
Z drugiej strony, jeśli wszystko żyje i rośnie, to po co robić byle jakie pomiary i się stresować? Hobby ma nas relaksować, a nie prowadzić do obłędu...
PS.
Czy dla wszystkich widoczne są indeksy górne i dolne, a zwłaszcza znaczek „⇌”?
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş