Ile, Waszym zdaniem, Microrasbor Galaxy (danio margaritatus) do akwarium 45 l (50/30/30).? Będą same w toni. Do nich 3 Otoski, 3 Amano, 3 malutkie, mieszkające w piasku babki Schismatogobiusy.
Myślałam o kilkunastu.
Ile Microrasbor Galaxy (danio margaritatus) do akwa
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
Chyba więcej samic? Tylko nie wiem, czy w sklepie uda się rozpoznać płeć jak rybki będą młode czy niewybarwione. Masz na to jakiś sposób? Wiem, że samica jest okrąglejsza.
Nie mam źródła, kupię gdzie będą.
-
- 4
- Imię: Aleksander
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 16 times
Samczyki są dużo ładniejsze - i mają dłuższe (wyższe?) płetwy.
Np tu masz dwa samce:
-
- 4
@Miro zaskoczyłeś mnie. Tak jak czytam w necie to więcej samic i informacje o agresji samców wobec siebie (dlatego więcej samic). Pamiętasz może gdzie czytałeś o ich naturalnym behawiorze? Chętnie poczytam. Na seriously fish tego chyba nie ma.
-
- 4
Jeszcze się tak wypowiem co do ilości ryb, że też mi się wydaje że powinno ich być conajmniej 14-16. Miałam w tym akwarium 17 Pseudomugili. Kupiłam za dużo, bo szkoda mi było zostawiać kilku maluchów w sklepie. One są większe od galaxiakow, a miałam wrażenie, że nie mają za mało miejsca (długość akwa 50 cm.). Czuły się świetnie, tarło na okrągło. Chętnie szukały swojego towarzystwa i były bardzo śmiałe.
Edit: PROSZĘ O USUŃIĘCIE POSTA- miał być w temacie ilości galaxiakow
@Limak86 przepraszam za wypowiedź nie na temat, jak wyżej.
Edit: PROSZĘ O USUŃIĘCIE POSTA- miał być w temacie ilości galaxiakow

@Limak86 przepraszam za wypowiedź nie na temat, jak wyżej.
Ostatnio zmieniony piątek 25 lis 2022, 10:21 przez eva, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 4
- Has thanked: 250 times
- Been thanked: 9 times
Miałem galaksiaki z dwóch źródeł (Ketrab i Tapajos, zakupione przed 2019 rokiem), nie zaobserwowałem "agresji", były to raczej pojedynki w stylu "walki powietrznej z okresu II wojny światowej", czyli "walka kołowa" ze stroszeniem płetw, bez fauli (podgryzania).
Miałem stadko ok. 30 sztuk w 112l, były bardzo odważne, nie chowały się po krzakach, było sporo wewnętrznych interakcji

- Miro
- 4
- Imię: Mirek
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 62 times
Eva, nie pamiętam w tej chwili źródła ponieważ dużo łażę po necie w poszukiwaniu info na temat rybek.
Ale jak radmak i jarks twierdzą że nie ma agresji to ja bym im wierzył .
Też o tym czytałem że potyczki samców nie są groźne.
-
- 4
Jeśli chodzi o wybieranie płci rybek to w sklepie mi się to nie powiodło. Było ciemnawo w akwarium, ponadto one faktycznie były blade i podobne. Co dostałam to dostałam i trudno 
Oczywiście będąc w sklepie straciłam częściowo zdolność logicznego myślenia (może oni coś rozpylają w sklepach akwarystycznych? ). Dokupiłam kilka Pseudomugili tylko dlatego, że podobno od kilku miesięcy się nie sprzedawały.

Oczywiście będąc w sklepie straciłam częściowo zdolność logicznego myślenia (może oni coś rozpylają w sklepach akwarystycznych? ). Dokupiłam kilka Pseudomugili tylko dlatego, że podobno od kilku miesięcy się nie sprzedawały.
-
- 4
Takie coś znalazłam do rozróżniania płci. Ale i tak trzeba poczekać aż rybki się wybarwią.
https://www.pinterest.co.uk/pin/411094272220957819/
https://www.pinterest.co.uk/pin/sexing- ... 220957806/
https://www.pinterest.co.uk/pin/411094272220957819/
https://www.pinterest.co.uk/pin/sexing- ... 220957806/