Minął jak z bicza strzelił prawie 3 tydzień funkcjonowania zbiornika

Póki co jestem bardzo zadowolony z przebiegu jego startu. Glonów absolutnie brak póki co... to ważne

Rośliny w podłożu się przyjęły i prawie każda sadzonka puszcza nowy liść - o dziwo spodziewałem się, że kryptokoryny rozpuszczą się po posadzeniu w nowym miejscu (jak to mają w zwyczaju), ale tylko kilka straciło z jeden listek i tyle z rozpuszczania.
Rośliny rosnące na korzeniach na moje oko jeszcze stoją w miejscu, ale to pewnie dlatego że póki co niewiele substancji odżywczych mają w wodzie (na dzień dzisiejszy azotany dopiero co osiągnęły wynik cokolwiek wyższy od zera

) - ważne że nie marnieją, jak mają ruszyć to ruszą.
Dodałem do oświetlenia belkę LED Chihiros 50W (czyli teraz są 2 belki DIY z modułów - razem koło 50-60W plus ten Chihiros 50W) żeby pomóc roślinom zastartować porządnie, później jak się rozrosną zobaczę czy da się ją wyłączyć bez szkody dla roślin.
Filtracja hamburgiem na razie zdaje egzamin, woda bez "farfocli". Głowica skręcona na ok. 1/2 bo na prawda mocno kręciła całym akwarium (póki jest pustawe to nic nie blokuje ruchu wody) - skręciłem żeby nie męczyć nowych mieszkańców
Akwarium obecnie wygląda następująco:
Ponieważ zdjęcie zbiornika od przodu spłyca perspektywę, pozwolę sobie na fotkę od boku - tutaj lepiej widać te 60 cm zbiornika. Mimo korzeni, roślin i kamieni, to przestrzeni do pływania dla przyszłej obsady będzie na prawdę sporo
Jak widać są pierwsi rybi mieszkańcy (rybi, bo pierwsze w ogóle było 13 pionierskich krewetek z innego mojego zbiornika).
W moim zaprzyjaźnionym sklepie TwojeZoo na Helenowskiej (reklama celowa, bo to świetny sklep warty polecania) trafiłem na dwa gatunki z mojej "wish-listy" w bardzo dobrej kondycji i pochodzące ze sprawdzonej polskiej hodowli
Nie mogłem się powstrzymać - zakupiłem...
I tak trafiło do mnie 6 sztuk Thichopodus trichopterus w odmianie złotej oraz 10 sztuk Trichopodus leerii.
Oba gatunki to jeszcze młodziaki mniej więcej 5 cm, więc na razie troszeczkę giną w tym zbiorniku
Thichopodus trichopterus - znane, popularne a nawet można by powiedzieć że oklepane - Gurami dwuplame

Mimo wieku i wielkości już całkiem ładnie wybarwione sztuki. One są faktycznie złote - nie żółte, nie złotawe, tylko na prawdę ZŁOTE. No i te czerwone oczy... jestem zafascynowany

Aż mnie dziw bierze, że ten gatunek jest obecnie tak rzadko spotykany w akwariach, bo całe ciało jak i płetwy mają wyjątkowe ubarwienie jak dla mnie.
Żeby nie być gołosłownym (ale nie posługiwać się też fotkami z sieci) cyknąłem takie oto wstępne zdjęcia:
- Samica nieco starsza i większa od pozostałej piątki - wykazuje cechy swojej płci - zaokrąglony brzuch oraz delikatniej ubarwione płetwy jak również płetwa grzbietowa wyraźnie zaokrąglona.
- Samiec (1 z 2 pewnych na ten moment) - w dwóch ujęciach, na których widać jak aktualne oświetlenie wpływa na odbiór jego ubarwienia:
Trichopodus leerii (Gurami mozaikowe) - niemniej znany od powyższego gatunku, bardzo łagodny labiryntowiec. Widziałem sporo przykładów jak ten gatunek funkcjonuje w większej grupie (co jest nieczęste u gurami, które są raczej samotnikami o terytorialnych zapędach

).
Moje ryby są jeszcze młode i w odróżnieniu od T. trichopterus, dojrzewają i wybarwiają się dość późno, dlatego na ich pełen potencjał przyjdzie mi jeszcze poczekać.
To dość energiczny gatunek w ciągłym ruchu (zwłaszcza jak siedzę przed szybą i liczą na jedzenie... wystarczyły 3 dni żeby reagowały na mnie jak pies na miskę

), dlatego trudno było o ostre zdjęcie. Niemniej poniżej udało się złapać samca i samicę (samiec u góry) u których już widać pierwsze cechy płciowe - przede wszystkim ostrzej zakończona płetwa grzbietowa i ogonowa oraz opalizujące na niebiesko kropki na tychże płetwach.
- Tutaj przykład jak zazwyczaj trzymają się blisko siebie, bardzo często właśnie wokół któregoś z środkowych korzeni. Ciekaw jestem czy ta "stadność" nie minie z wiekiem??
Obsada w takim kształcie pozostanie na kilka tygodni, żeby ryby (zwłaszcza G. mozaikowe) mogły się porządnie zadomowić.
Następny zakup, to będzie któryś z gatunków ławicowych.... chyba

[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...