... a gdzie można by je ewentualnie odebrać ?
Kiełż meksykański (Hyalella Azteca)
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 31 times
Może nie jest meksykański, ale kiełż...
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
-
eva
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 528 times
- Been thanked: 186 times
@Jarzy czy uważasz, że kiełże są na tyle szybkie, że powolny bojownik ich nie zje? Akwarium mocno zarośnięte, a jeszcze bym wzięła mchu od Ciebie. Temperatura z tego co czytam na górze posta ok. W temperaturze 26,-28 najszybciej się rozmnażają. Od kiedy miałam jednego kiełża i zniknął, tęsknię za tymi stworkami. Ten jeden był dość szybki. Ryżankami zmykał bez problemu.
-
eva
- 4
@denkmal , @Waldas , @jarks Czy ktoś z Was ma i mógłby się ze mną podzielić kiełżami?
Hodowla Jarzego zamarła i mam tylko kilka maluchów super mini (może 3, może 6, ja się doliczyłam trzech). Znikły w mchu. Potrzebuję więcej. Każda ilość, nawet kilka mnie interesuje. A jak ktoś ma nadmiar to ze trzydzieści chętnie. Do hodowania, nie na karmę.
Hodowla Jarzego zamarła i mam tylko kilka maluchów super mini (może 3, może 6, ja się doliczyłam trzech). Znikły w mchu. Potrzebuję więcej. Każda ilość, nawet kilka mnie interesuje. A jak ktoś ma nadmiar to ze trzydzieści chętnie. Do hodowania, nie na karmę.
-
eva
- 4
Niech rosną zdrowe
-
jarks
- 4
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 9 times
@eva niestety nie mam nadwyżki kiełży, którymi mógłbym się podzielić 
Po tym jak dostałem je od Jarzego widuje je sporadycznie i w praktyce nie jestem w stanie oszacować gdzie i ile ich teraz mam (albo świetnie się maskują albo po prostu się nie „przyjęły”).
Po tym jak dostałem je od Jarzego widuje je sporadycznie i w praktyce nie jestem w stanie oszacować gdzie i ile ich teraz mam (albo świetnie się maskują albo po prostu się nie „przyjęły”).
Ostatnio zmieniony czwartek 05 sty 2023, 19:13 przez jarks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
eva
- 4
Rozumiem, tak to bywa z populacjami stworków. Mi całkiem zanikły małżoraczki. Symultanicznie we wszystkich akwariach, co jest trochę podejrzane.jarks pisze: czwartek 05 sty 2023, 17:13 @eva niestety nie mam nadwyżki kiełży, którymi mógłbym się podzielić
@zzyx olśniło mnie, że są świetne do Bojka, bo pasują im te temperatury (a krewetkom karłowatym już słabiej), a przy tym są szybkie. Wystarczy dużo zakamarków w akwarium i mamy system idealny. No i kiełże mi się podobały, tylko nie miałam na nie pomysłu.
-
Jarzy
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
Kiełże bardzo dobrze się chowają. Jesli chcecie je podziwiać to tylko w osobnym, małym akwarium. Spotykam czasem pojedyncze sztuki przy podmianie i to w zasadzie tyle. One raczej siedzą pod kamieniami.
Póki co podałem kiełżom kiszonkę od @Waldas . zobaczymy co się wydarzy. Liczę na odbudowę populacji.
Póki co podałem kiełżom kiszonkę od @Waldas . zobaczymy co się wydarzy. Liczę na odbudowę populacji.
-
eva
- 4
To chyba byłaby ich największa wada, że ich nie widać. Ten mój czasami wychodził, chyba żywy minipokarm tak na niego działał. Ale faktycznie rzadko.Jarzy pisze: czwartek 05 sty 2023, 18:52 Kiełże bardzo dobrze się chowają. Jesli chcecie je podziwiać to tylko w osobnym, małym akwarium. Spotykam czasem pojedyncze sztuki przy podmianie i to w zasadzie tyle. One raczej siedzą pod kamieniami.
@Jarzy jak długo trzeba czekać aż podrosną i się rozmnożą?
-
eva
- 4
Przeczytałam w sieci (więc nie wiadomo czy to fakt
, że te kiełże nie bardzo chcą się rozmnażać poniżej 25 stopni.
Edit: chyba jednak nie. Patrz poniżej
Edit: chyba jednak nie. Patrz poniżej
Ostatnio zmieniony sobota 07 sty 2023, 08:59 przez eva, łącznie zmieniany 1 raz.
-
eva
- 4
Zamówiłam kiełże i sprzedawca trzyma je w chłodnej wodzie ok. 19 stopni w zimę. Żyją, rozmnażają się. Być może w cieplejszej wodzie chętniej (@tencin pisze o tym w pierwszym poście.zzyx pisze: piątek 06 sty 2023, 22:02 Wydaje się, że granicą jest raczej 20 st. C https://www.reabic.net/publ/Panov_McQueen_1998.pdf
- Waldas
- 4
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 15 times
@eva kiełży mam dość sporo, ale niestety są one w ogólnym i opanowały podłoże, co powoduje praktycznie niemożliwość ich wyłowienia, ale będę miał na uwadze. Czasami gdzieś w roślinach się zapodzieją, postaram się je łapać sukcesywnie, to może się coś uzbiera.
Co do hodowli, potwierdzam, że obserwować można je w osobnym zbiorniku, inaczej się chowają. Taka ciekawostka... boom na rozwój kiełża nastał po awarii grzałki i wybiciu większej populacji kiełża oraz krewetek, gdzie razem były w akwarium - może dlatego, że miały dużo pokarmu chitynowego...?. Jadły wszystko, co im wrzuciłem... od kawałka surowego karpia wigilijnego do oczyszczania luźnych bucek z krasnych, rewelacyjnie się w tym sprawdzały — niestety obecnie w ogólnym nie chcą odgrywać takiej roli.
Co do hodowli, potwierdzam, że obserwować można je w osobnym zbiorniku, inaczej się chowają. Taka ciekawostka... boom na rozwój kiełża nastał po awarii grzałki i wybiciu większej populacji kiełża oraz krewetek, gdzie razem były w akwarium - może dlatego, że miały dużo pokarmu chitynowego...?. Jadły wszystko, co im wrzuciłem... od kawałka surowego karpia wigilijnego do oczyszczania luźnych bucek z krasnych, rewelacyjnie się w tym sprawdzały — niestety obecnie w ogólnym nie chcą odgrywać takiej roli.
-
eva
- 4
@Waldas dziękuję, już zamówiłam przez olx. Część będzie mieszkała z bojkiem, a część dostanie własne małe lokum.
Swoją drogą próbowałam się bezskutecznie kontaktować z Tencinem w sprawie kiełży. Tu i na telefon. Ktoś wie co u niego? Od dawna tu nie bywa.
Swoją drogą próbowałam się bezskutecznie kontaktować z Tencinem w sprawie kiełży. Tu i na telefon. Ktoś wie co u niego? Od dawna tu nie bywa.
-
eva
- 4
Przybyły moje kiełże. Założyłam dla nich małe akwarium. Wydaje mi się, że kiełż którego kiedyś miałam, to jednak nie był meksykański. Duży, biały. Pewnie polski zdrojowy.
Poniżej meksykański w dużym powiększeniu (ma kilka milimetrów): Dopiero pod lupką widać jakie ciekawe mają kolory. Są żółte, pomarańczowe, a nawet zielone.
Poniżej meksykański w dużym powiększeniu (ma kilka milimetrów): Dopiero pod lupką widać jakie ciekawe mają kolory. Są żółte, pomarańczowe, a nawet zielone.
- Fruttidimare
- 4
- Imię: Przemek
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jeśli do akwa bez podłoża włożę korzenie obsadzone anubiasem to jest szansa że kiełże wyczyści Rośliny Z krasnorostów?
- Fruttidimare
- 4
- Imię: Przemek
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jeśli do akwa bez podłoża włożę korzenie obsadzone anubiasem to jest szansa że kiełże wyczyści Rośliny Z krasnorostów? Pytanie czysto teoretyczne