Włóczka/Frędzle/Mop do rozmnażania ryb, składania jaj
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 29 times
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
Mi się też podoba zielona i chyba jednak ryby łatwiej uznają ją za roślinkę. Jak zrobię to pokażę czy jest ok. A czy potem zdejmowałeś jajka ręcznie? Czy po prostu wkładałeś tego mopa do akwarium narybkowego?
-
- 3
- Imię: Maciej
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 25 times
Używałem mopa, po to, żebym nie zbierał tych jajeczek po kolei, bo to żmudna robota, a ja jestem leń
Także zostawiałem jajeczka na mopie, który przenosiłem do małego zbiornika. Po wykluciu larwy i tak same schodziły na dno, a mop wyciągałem . Nie mam tu jakiejś insajderskiej wiedzy - ostatecznie nie rozmnażałem kirysków zbyt wiele razy.

-
- 4
@LGC dzięki. Bo zastanawiałam się czy mi ta zielona włóczka po dłuższym czasie leżenia w akwarium nie zacznie się czegoś wydzielać. Ale skoro u Ciebie nic się nie stało to można spróbować. Namoczę ją wcześniej w wodzie żeby się upewnić, że nie farbuje.
-
- 4
To tak zrobię. Pani w sklepie powiedziała, że do 40 stopni pranie, ale zobaczymy czy się nie rozlezie. Sprzedawczyni powiedziała mi też, że jej mąż bardzo chce mieć akwarium ale ona się boi, że to dużo kłopotu. Odpowiedziałam, że z jednym nie ma kłopotu. Tylko kto poprzestaje na jednym?

- EyeQueue
- 3
- Imię: Andrzej
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 113 times
Polipropylen - całkowicie nietoksyczny, bez dodatków, można gotować.
Zastanawia mnie tylko, jak zmuszacie kiryski do przyklejania ikry akurat na mopie, zamiast na roślinach, jak w naturze, lub choćby na szybie...
Zastanawia mnie tylko, jak zmuszacie kiryski do przyklejania ikry akurat na mopie, zamiast na roślinach, jak w naturze, lub choćby na szybie...
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
-
- 4
@EyeQueue akurat nie kiryski, ale wiem co moje rybki lubią. Mop będzie udawał drugie Microsorium, to pewnie złożą i tu i tu
Mam tylko wątpliwość jak szybko trzeba wyjąć mop z jajami. Najchętniej trzymałabym z tydzień, ale obawiam się, ze ślimaki zeżrą. Natomiast w akwa dla narybku tez są ślimaki. Zawsze były, a narybek się rodził. No, nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie. Nie jest to na pewno profesjonalne podejście tylko jakaś abominacja
Ale mop mi wyszedł ładny 

Mam tylko wątpliwość jak szybko trzeba wyjąć mop z jajami. Najchętniej trzymałabym z tydzień, ale obawiam się, ze ślimaki zeżrą. Natomiast w akwa dla narybku tez są ślimaki. Zawsze były, a narybek się rodził. No, nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie. Nie jest to na pewno profesjonalne podejście tylko jakaś abominacja

-
- 4
Widzę już, że błędem jest rozcinanie frędzle mopa, chociaż takie instrukcje znalazłam w internecie. Końcówka się siepie, a ryby ją żrą, bo myślą, że to glony nitkowate. Babki, Ryżanki. Na razie się nie udławiłyby, ale chyba mogą. Następnym razem nie będzie obciętych końcówek.
Nie wiadomo po co włażą do mopa ślimaki i kiełże.
Nie wiadomo po co włażą do mopa ślimaki i kiełże.