Miałam wątpliwości już wtedy gdy sprzedawca wysłał mi zdjęcia. Ryby kupione przez niego z Indonezji jako Oryzias Latipes . Zastanawiałam się nad tym długo czy to nie lśniącooczka, bo są bardzo podobne. Mają prawie niewidzialne płetwy więc identyfikacja była trudna. Wydaje mi się, że mają kształt Ryżanki i na zdjęciu kształt płetw też się zgadza. Natomiast nigdy nie miałam ślącooczków i tylko ze zdjęciami w sieci porównuję. Nie miałam też nigdy Ryżanki w odmianie naturalnej. Obie te ryby na zdjęciach w sieci są bardzo podobne, zależnie od zdjęcia. A może to jest lśniącooczka? Ta moja (bo jedna została, druga wyskoczyła) ma bardzo błękitne oczy, ciało żółte, z niebieskim połyskiem. Płetwy bardzo jasne, ale podobne do ryżankowych, Na razie nie miała jaj, więc po tym nie stwierdzę. Zastanawia mnie też to, że Ryżanki raczej nie skaczą, a jedna rybka mi wyskoczyła.
Według @sibelius może to być lśniącooczka. Czy ktoś może miał lub ma te ryby i mógłby rozpoznać?
Ryżanka Japońska (Oryzias Latipes) czy Lśniącooczka Normana Poropanchax normani
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
W sieci są bardzo różne zdjęcia. Na pierwszym lśniącooczka. Niepodobna do mojej ryby. Większa głowa w stosunku do tułowia, zaokrąglony ogon. Kolor podobny, łuska podobna.
Na drugim Ryżanka. Też nie do końca taka jak moja, ale Ryżanki zależnie od regionu maja różne kształty.
Natomiast jest jeszcze jedna rzecz, poza wyskakiwaniem, która odróżnia tę rybę od Ryżanki. Ta moja nie pobiera pokarmu z dna. Tylko góra i górna toń. Ryżanki chętnie pobierają pokarm z każdej części akwarium. To chyba wyraźna różnica. Tak ma lśniącooczka?-
- 4
Podumowując obserwacje, które mi nie pasują w rybkach kupionych jako Oryzias:
- dziwny kształt łuski, bardzo wyraźny wzór;
- niesamowicie niebieskie oczka (chyba bardziej niż u Ryżanki);
- skoczne jak diabły;
- umieją pobierać pokarm tylko z góry akwariu, tafla i górna toń (Ryżanka z każdego obszaru bez problemu).
Eh… źle to wygląda
Dorzuciłam pseudoryżance samca Oryzias Latipes srebrny. Karmię żywym pokarmem.Na razie zalotów nie widzę 
- dziwny kształt łuski, bardzo wyraźny wzór;
- niesamowicie niebieskie oczka (chyba bardziej niż u Ryżanki);
- skoczne jak diabły;
- umieją pobierać pokarm tylko z góry akwariu, tafla i górna toń (Ryżanka z każdego obszaru bez problemu).
Eh… źle to wygląda

-
- 4
Prawie na pewno lśniącooczka. „ Cechą charakterystyczną jest intensywnie niebieska górna część tęczówki oka”.
Żródło: https://podwodnekrolestwo.pl/piekniczko ... a-normana/
Żródło: https://podwodnekrolestwo.pl/piekniczko ... a-normana/