Loricaria filamentosa (daw. Dasyloricaria filamentosa)- zbrojnik kolumbijski
-
- 2
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 79 times
Od dawna marzyłem o uzupełnieniu mojej kolumbijskie obsady właśnie tymi zbrojnikami i udało się
Zbrojnik ten występuje w Kolumbii, w rzece Rio Magdalena i osiąga ok 15 cm. Moje ryby prezentowane na zdjęciach to maluchy mające ok 3 cm.

-
- 2
- Imię: Ewa
- Has thanked: 443 times
- Been thanked: 148 times
@DanielP Śliczne
no, ja też ciągle mam marzenia akwarystyczne i mimo, że akwaria małe i jest ich mało, prę do przodu
Nie po trupach
Aktualnie nawet nie mam przerybienia, pochwalę się. Fajnie jest marzyć sobie o rybce, a potem mieć takie upragnione cudo.
Marzyłam też o malutkich ślimaczkach, a dzięki Tobie już je mam, z tym że nie są już takie malutkie. Nazwałam je Gremliny, bo jedzą wszystko na swojej drodze. Wszystkie żyją

Marzyłam też o malutkich ślimaczkach, a dzięki Tobie już je mam, z tym że nie są już takie malutkie. Nazwałam je Gremliny, bo jedzą wszystko na swojej drodze. Wszystkie żyją

- EyeQueue
- 2
- Imię: Andrzej
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 93 times
Od lat mam problem z tym gatunkiem, sprzedawanym w sklepach pod nazwą zbrojnik kolumbijski, ale niepasującym do fachowych opisów.
Planetcatfish podaje:
To casus w rzeczywistości niewystępującego u nas w handlu „otoska przyujściowego”...
Planetcatfish podaje:
Fishbase z kolei podaje rozmiar do 32 cm i 170 g masy! (dane z J. Appl. Ichthyol. 30 (2014), 549–551, autorstwa lokalsów, więc chyba rozpoznali swój krajowy gatunek).When encountered in the hobby, this scientific name is almost always incorrectly used. Typically, species with this name are in fact Rineloricaria parva or similar.
To casus w rzeczywistości niewystępującego u nas w handlu „otoska przyujściowego”...
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
- radmac
- 2
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 45 times
Mam kolka sztuk loricari, kupionych jako filamentosa w Tapajosie. Mam je już ze 4 lata i mają około 12 cm. Siedzą głównie w pisaku. No i trą się na okrągło ale nic nie przeżywa (konsumpcja przez innych mieszkańców akwarium) ale też i nie staram się zbytnio o to.
Wawariat
Wawariat
Wawariat
- EyeQueue
- 2
Naszem Tapajosie? Tem, na Radzymińskiej? No to miałem długo to samo, choć co najmniej dwa różne gatunki, jeden zidentyfikowałem jako Rineloricaria eigenmanni, co mnie zresztą ucieszyło, jako gatunek z Wenezueli, a drugiego nie zidentyfikowałem (podobny do R. microlepidogaster). Miałem jeszcze redki od nich, które uchodzą za „gatunek” wyłącznie hodowlany, a jego pochodzenie znikło w mrokach akwarystyki historycznej.
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
-
- 2
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 79 times
Dzięki za wrzutę. Nawet nie wiedziałem, że tak trudno o ich identyfikację. Nie dziwią mnie już informacje odnoszące się do osiąganych przez nie rozmiarów. Kupując je zakupiłem od znanego hodowcy zbrojników dedykowane dla nich groty. Jakież było moje zdziwienie gdy zaproponował mi on groty w rozmiarze xs. Zdziwiłem się jak ryba osiągająca ok 15 cm ma się do niej zmieścić:-)
- radmac
- 2
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 45 times
Miałeś farta. Tygodniami ich nie widuję. Przeważnie siedzą w korzeniach albo w piasku, kupiłem 6, przy przeprowadzce straciłem jedną. A teraz są przynajmniej dwie bo co i raz ikra jest w jednym korzeniu.DanielP pisze:Dzięki za wrzutę.
Wawariat
Wawariat
- EyeQueue
- 2
fishbase

scotcat

planetcatfish za JJPhoto.dk

jakieś Szwaby

Przyjrzyj się, czy to jednak nie jest Rineloricaria eigenmanni...

scotcat

planetcatfish za JJPhoto.dk

jakieś Szwaby

Przyjrzyj się, czy to jednak nie jest Rineloricaria eigenmanni...
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş