Planuję max zbiornik jaki mi wejdzie w plan pomieszczenia a dokładnie będzie kąt o długości 4.40m. Z racji, że po bokach warto zostawić miejsce to max długość akwarium planuję 320cm (podobno jedna standardowa tafla szkła ma 324cm długości a te 4cm akurat jest na obróbkę itp.). Co do szerokości to mogę max 140cm ale myślę o 120cm. No i temat wysokości akwarium co tak naprawdę generuje największy koszt szkła. Myślałem o 90cm wysokości bo przy tych gabarytach to podłoża bedzie min. 15cm. Powinienem mieć możliwość dostępu na tej wysokości akwarium do 40-50 cm w głąb akwarium, z tyłu nie zamierzam zaglądać...
Zatem max wymiary to 320x120x90
Na początek:
@radmac - jak się nazywał ten gościu od akwariów co był w Drozdowie? zgubiłem jego wizytówkę
@all - znacie kogoś kto praktycznie projektował takie duże zbiorniki zwłaszcza od strony jak hydraulika (woda będzie podprowadzona, kanalizacja rowniez przy czym raczej za sciana, w pomieszczeniu techniczym musi odbyc sie recycling tej wody np. do kwiatków) i elektryka - chciałbym to zlecić komuś
1) Mam możliwość aby na akwarium padało światło z okna północnego. Co o tym myślicie? z pkt widzenia roślin nawodnych byłoby to może przydatne.
2) Dostałem wycene zbiornika 320x120x70 (szkło 15mm) i 320x120x90 (szkło 19mm) i zastanawiam się nad betonowym akwarium skoro będzie tylko przednia szyba widoczna. Czy ktoś z Was miał doczynienia z takim zbiornikiem?