Akwa 720l

Nasze aranżacje oraz ich mieszkańcy.
Awatar użytkownika
mario_s
3
Has thanked: 46 times
Been thanked: 28 times

dzięki, zaczyna mi się podobać, zwłaszcza hydroponika, pothosy maja 15m2 ściany do zdobycia! :D min. 10 Wielkopletwow przetrwało z tarla, niektóre już się nie boją i wypływają poza strefę rogatkowa. Mam drugi zbiornik I następnym razem bede przenosić narybek.

Na pewno znajdzie się Microsorum [emoji3]

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

eva
4
Imię: Ewa
Has thanked: 515 times
Been thanked: 180 times

@mario_s odezwę się na priv
Awatar użytkownika
krasnal
4
Imię: Sławek
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

"Minimalny " :lol:
postęp w roślinności jest.
Zwłaszcza gdy popatrzy się
na foty z 4/6/7 struny wątku .
Awatar użytkownika
mario_s
3

teraz taki postęp planuję nad pokrywą [emoji3]

Awatar użytkownika
mario_s
3

hmmm, anubias chce zakwitnąć?
20230711_082152.jpg

Awatar użytkownika
ahr
4
Imię: Piotr
Has thanked: 62 times
Been thanked: 112 times

On już zakwitł. Na nic bardziej spektakularnego niestety nie ma co liczyć.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika
mario_s
3

a juz myślałem że anturium afrykańskie w akwarium będę mieć, a to taka wersja beta ;)

Awatar użytkownika
mario_s
3

Lekki update:
- akwarium dalej głównie azjatyckie (@ahr prośba o usunięcie słów "rodzimy biotop" z tytułu ;)
- pothosy praktycznie ubiły rogatka
- ryby urosły...
- mało kolorowo, dodałbym brzanki Sumatrzańskie i Mszyste ale musiały by Wielkopłetwy wyleciec z akwarium.

Obecnie:
- 20 Brzanek Denisona, w tym 10 już ponad 10cm a drugie 10 dokupionych maluchów w tym tygodniu

pewnie z 10 kardynałków
-około 10 Garra Flavatra - już podrośniętych
- około 10 Garra Rufa, niektóre to 15cm+
- 20 kosiarek (połowy bym się pozbył ale ciężko je złapać :D

około 10 Danio Malabarskich
- multum Wielkopłetwów

- parka Brzanek Titteya, kóra się ostała. @Limak86 już wiem czemu tak ganiał samiec Brzanki Denisona - ciągle składają ikrę a Denisona im podjada.
- Silver Fox - już kawał płoci z tych ryb. Lepsza w czyszczeniu glonów niż kosiarki. Choć obie muszę już dokarmiać bo glonów za dużo nie ma w akwa

Awatar użytkownika
mario_s
3

Dawno nie było update. Wróciłem z dłuższych wyjazdow japońskich i muszę przyznać że akwa pozostawione same sobie dało radę. Jedynie lub aż wody wyparowało (akwarium jest otwarte z racji pothosow) za każdym razem z 50l oraz zapylilo szyby (podczas wyjazdów nie było nawożenia potasem jak i mikro). Jedynie automatyczna karma. W sezonie letnim dłużej niż na tydzień bym nie zostawił z racji parowania i temperatury. Ktoś dolewkę musi robić:)

Hmm ryb w sumie jakby mniej :D ale trupów nie widac :)Nie długo wrzucę jakieś zdjęcia bo zabienice opanowały troche zbiornik kosztem nurzancow. Jednak walke roślin (poszczególnych gatunkow) między sobą można zauważyć.

20240331_124125.jpg

Awatar użytkownika
mario_s
3

Prawie 3 lata od zalania... akwarium ma się dobrze i zaryzykowałem - wczoraj i dzisiaj przyjechała dodatkowo obsada aby żywiej było w akwarium. Teraz bardziej jest to brzankarium.

Skład:
1) Brzanka Denisona - już kilkunastocentymetrowe, min. 15 sztuk, nie liczyłem, ale to weterani w akwarium
2) Brzanka Titteya - min. 15 sztuk, połowa to weterani, druga przeniesiona z małego akwa
3) Brzanka Sumatrzańska - 20 sztuk, ostatni nabytek
4) Brzanka Mszysta - 5 sztuk, ostatni nabytek
5) Brzanka Odeska - 10 sztuk, ostatni nabytek, fajne ubarwienie w kilka godzin
6) Brzanka Pięciopręga - 5 sztuk, dzisiejszy nabytek
7) Brzanka Wielkołuska - 5 sztuk, dzisiejszy nabytek
8) Wielkopłetw - jeszcze 2 sztuki gdzieś sobie siedzą ale również i te planuje odłowić
9) Garra flavatra - ostały się w sumie 2 duże sztuki
10) Garra rufa - z 5 sztuk, brudas ale troche użyteczny bo duża aktywność przy dnie powoduje że wsio leci do filtra
11) Zostały 2 sztuki danio malabarskie ale chętnie bym je wyłowił bo się okazały terytorialne bardzo i jest konflikt pomiędzy nimi a Denisona (tylko te brzanki są przeganiane)
12) Kardynałki chinskie - weterani, z 5 sztuk, od narybka w akwa więc min. 2 lata Tylko te przetrwały temp wody około 25stopni.
13) Kosiarki i silver fox - nie więcej niż 10 sztuk ale to weterani z czego niektóre mają spokojnie 15cm

Jak nowe ryby się zaklimatyzują itp. to może jeszcze pojawią się brzanki brokatowe oraz piuropuszowe.

Oczywiście pothos zdobywa ścianę ;) W okresie kwiecień-wrzesień tak rósł, że praktycznie wzrost roślin w akwarium był minimalny lub zatrzymany (za wyjątkiem anubiasa, któremu to nie przeszkadzało). Generalnie nie nawożę, czasami jak nie zapomnę to wleje mikro ale dopiero teraz rośliny w akwa ruszyły.
Żabienice które posadziłem w zeszłym roku wybiły/zatrzymały nurzańca. Chętnie bym je usunął ale nie chce ruszać dna (źle się to kończyło zazwyczaj) więc co jakiś czas odcinam liście ale żabienic dodatkowo już nie nawoże żadnymi kulkami.

Odkąd nie karmie mrożonkami/żywym, nie ma problemu z rybami. Obecnie głównie różne wersje płatków oraz własna hodowla świderków (małe są zjadane przez Denisona w całości) oraz rzęsa wodna - Denisona, Garra Rufa oraz Kosiarki. Rzęsa akurat obok karmnika automatycznego idealnie nadaje się na 2-3 tygodniową nieobecność w domu.
IMG_0282.jpeg
Kilka zdjęć, nie najlepszych :( Mój telewizor z sofy:
IMG_0286.jpeg
Weterani akwarium - Brzanki Denisona oraz Kosiarki, Flying Silver Fox
IMG_0293.jpeg
Nowy nabytek
IMG_0292.jpeg
IMG_0287.jpeg
DanielP
4
Has thanked: 91 times
Been thanked: 124 times

Bardzo ciekawy zbiornik. Najbardziej lubię takie dzikie czyt. naturalne zbiorniki. Napisz coś proszę na temat kłopotów związanych z karmieniem twoich ryb pokarmami żywymi i mrożonymi. Rozwiń też temat o to, czym aktualnie karmisz swoje ryby. Bardzo interesuje mnie ten temat gdyż sam szukam alternatyw dla pokarmów żywych i mrożonych.
Awatar użytkownika
mario_s
3

Generalnie fail start z karmieniem. Był moment w pierwszym roku od zalania, że karmiłem żywą i mrożoną ochotką, trochę solowcem obok suchej karmy. Ryby szalały za mięsem ale okazało się, że duża ich liczba zdechła (w tym stado Denisona), praktycznie bez żadnych zewnętrznych oznak. Opisywałem to w tym wątku.

Zmieniłem rybom dietę na ochotkę ale liofilizowana raz w tygodniu (moczona wcześniej przynajmniej 30min aby większość z niej miałą szansę opaść lub inaczej - kierować się w stronę dna bo ryby zjadają natychmiast to żarcie ale nie wszystkie z powierzchni). Reszta to granulat (wcześniej namoczony 10 min.), płatki oraz welsi gran. Płatków na początku nie chciały jeść, welsi gran wsuwały ale to był również błąd z racji kaloryczności tego pokarmu. Zleciłem badanie ryby, której sekcja wykazała obtłuszczenie narządów i dlatego znacznie zmniejszyłem karmienie welsi gran. Mam w akwarium ryby szybkie, które łapczywie to zjadały a podczas wyjazdów zostawiałem w karmniku automatyczym właśnie tę karmę. Sic.

Obecnie każdy gatunek znajduje swoj ulubiony płatek w zestawie ktory jest podawany 2x dziennie automatycznie przez karmnik EHEIM 3582 z przerwą od karmienia w piątki (tutaj ryby poszczą choć staram się pamiętać aby tego dnia skierować osobiście rzęsę wodną w kierunku dna dla Denisona, bo one rzadko pobierają z powierzchni - muszą być bardzo głodne). Garra rufa, inne brzanki zjadają z powierzchni. Rzęsa wodna (w innym akwarium raz w tygodniu jej przybywa wystarczająco aby przenieść do dużego) jest uzupełniania na bieżąco aby zawsze pływała na powierzchni. Nie mam wymagających roślin a wręcz zacienienie lepiej wpływa na microsorium. Od pół roku - Denisona i Wielkopletwy dostają ślimaki przynajmniej raz na 2 tygodnie - małe świderki lub zatoczki,które zaczeły się pojawiać w innym akwa.

Co do welsi gran - max 2w tygodniu po namoczeniu ale karmię ręcznie - tj. staram się dać tym rybom którym to nie przeszkadza, czyli unikam aby kosiarki się do niej nie dorwały. Welsi gran jest dobry dla wielkopletwow i dennych ale w małych ilościach rownież dla Denisona.

Oczywiście raz na jakiś czas roślinożercy dostaną cukinie lub ogórek ale to praktycznie tylko dla kosiarek i garra rufa/flavatra. Dieta uwzględnia czosnek oraz spirulinę.

Podsumuwując:

Automatycznie:

1) Codziennie z jednodniową przerwą - płatki ichio-vit + Spirulina Super Forte 36% + d-allio + insect menu w takiej ilości, że ryby dalej żerują - glony itp.
2) Codzienny dostęp do rzęsy wodnej dla chętnych oraz glonów przy wylocie filtra ;)

Manualnie:

3) W soboty ślimaki lub ochota liofilizowana.
4) Dokarmianie granulatem (supervit granulat) i welsi gran (punktowo, konkretnym rybom).
5) Cukinia/ogórek.

Ryby już min.1.5 roku nie widziały sklepowych mrożonek/żywych pokarmów. Hodowla doniczkowca się ostatecznie nie udała ale ślimaki w jakimś zakresie realizują dietę. Choć w sezonie letnim myślę o hodowli jakiś robaków. Rozważałem rzadsze karmienie ale ostatecznie jak wyżej mniejszymi porcjami. Pokarm praktycznie nie opada na dno.
ODPOWIEDZ