@Miro wydaje mi się, że odbiegasz od tematu. Rozpoczęło się od stwierdzenia faktu, że na Narodowym był problem z niektórymi wystawcami (oczywiście skracam nieco temat), a teraz sprowadziłeś to wszystko tylko do wejściówek i pojawiają się zarzutu (mniej lub bardzie w prost, że było a nie ma). Wydaje mi się, że chodzi Ci o porównanie nas do innych for, ale ja myślę, że to nie ma sensu. Zdaje mi się, że gdyby u nas było zainteresowanie tańszą wejściówką na ZE to śmiało możnaby napisać do Rafała i myślę, że nie miałby z tym problemu.
Miro pisze: ↑piątek 05 kwie 2024, 16:41...olać wawarium bo nic nie potrzebują teraz kupić
Wydaje mi się, że jednak trochę przesadzasz. Takie targi/giełda to nie tylko jeden wielki sklep, ale również swego rodzaju wystawa dla miłośników hobby. Tak jak już wcześniej pisałem to jest to miejsce gdzie można zdobyć trochę wiedzy, a nie tylko kupić rybę czy pająka i pójść dalej. Jak idziesz na targi zoologiczne gdzie jest pierdyliard różnych zwierząt to nie tylko po to żeby kupić żwir dla kota ale również żeby zobaczyć inne stoiska. Ja przynajmniej z takiego założenia wychodzę.
DanielP pisze: ↑piątek 05 kwie 2024, 20:47
Nie zgodzę się z tym, że sprzedawcy wystawiają swoje produkty PRAWIE ZA DARMO. Wystarczy porównać ceny chociażby w marnych sieciówkach, nie porównując już do profesjonalnych hodowli.
Pozwolę sobie odpowiedzieć za Rafała, bo chyba źle odczytałeś Jego słowa. Nie chodzi o cenę ryb, ale o cenę za jaką sprzedawcy mogą wystawiać się na targach (opłata za "stolik/miejsce). Zgodnie z tym budżet ZooEgzotyki nie bazuje na opłatach od wystawców jak to bardzo często bywa, ale w zdecydowanej mierze na opłatach z biletów. Stąd też ja tym bardziej doceniam fakt, że od wielu lat my jako forum dostawaliśmy wejściówki po obniżonej do 1zł cenie.
Nie jestem tu żadnym adwokatem, ale mnie osobiście kilka rzeczy bardzo denerwuje (delikatnie mówiąc). Są targi Zooegzotyka, jest organizator (Rafał), przychodzi do nas na forum i przekazuje nam "darmowe" zaproszenia (oczywiście każdy może powiedzieć, że też na tym robi interes bo reklama itp., ale de facto dla nas jest to za darmo). Robi tak praktycznie od kilku lat bez przerwy (właściwie od kiedy Zooegzotyka w ogóle działa pod tym szyldem). Od praktycznie samego początku od kiedy dostajemy te zaproszenia (których nie musielibyśmy dostawać) są jakieś ALE, a czasem powiedziałbym nawet pretensje: nie będę szukał po forum co było pisane (część już nie ma, bo się spaliło), ale co chwila było, że kolejki długie, że to samo, że drogo, że dużo ludzi, że to czy tamto. Kurde jak nie chcecie się wybrać na takie targi, to po prostu na nie nie idźcie, jak chcecie konstruktywnie skrytykować to to zróbcie, ale nie miejcie pretensji, że organizator wydarzenia nie uwzględni jakiegoś zdania, które padnie na tym czy jakimkolwiek innym forum. Na targi chodzi tysiące osób i nie da się dogodzić wszystkim. Ja to odbieram to tak, że jak były zaproszenia to był problem że coś nie pasuje, a jak nie ma zaproszeń to jest problem, że nie ma zaproszeń.
Tak jak pisałem w poprzedniej wiadomości, pójdźcie na targi i sami oceńcie jak to teraz wygląda. Przez kilka ostatnich lat na prawdę impreza się zmieniła na plus i akwarystyki jest więcej.
Kolejna Zooegzotyka już 2 czerwca 2024r. Zamiast teraz płakać nad rozlanym mlekiem przed kolejnym wydarzeniem zbierzmy listę osób chętnych i tyle. Temat jak teraz widzę Rafał już założył.