Szkolne akwaria...

Nasze aranżacje oraz ich mieszkańcy.
eva
4
Imię: Ewa
Has thanked: 517 times
Been thanked: 182 times

@denkmal ja wszystko na bieżąco czytam, a i tak mam sklerozę i potem nie pamiętam co gdzie czytałam, co kto miał do oddania, czyja to była roślinka etc. ;) Trzeba by za każdym razem cały wątek czytać od nowa, żeby pamiętać.
DanielP
4
Has thanked: 93 times
Been thanked: 124 times

Jest dokładnie tak jak pisze Eva. Umknęło mi to :oops:
denkmal
4
Imię: Aleksander
Has thanked: 15 times
Been thanked: 17 times

Update 10.02.2023
Marne zdjęcie, bo szyba brudna i do tego tuż po podmianie wody, więc dużo pęcherzyków powietrza w toni.

Generalnie, wszystko mniej więcej żyje, krasne mają się dobrze, no ale to wina ewidentnie za rzadko podmienianej wody.
A rybole pochowane, bo to bardzo szybka akcja serwisowa była, bez pieszczenia się.

A w ogóle to sorry, ale nie zaglądałem na wawarium parę ładnych tygodni... pamiętam, że chyba @eva pytała się o narybek galaxy.
No więc tak - czasem odchowa się w głównym, ale najczęściej - jak jest zassany do sumpa (drugie takie 72l jak główny) gdzie żyją tylko krewetki, ślimaki no i teraz te wypławki ;) Tam lepiej im. Niczym nie dokarmiam, muszą same przeżyć na oczlikach czy tam larwach krewetek. Czasem pamiętam jak było więcej młodych, to prószyłem tym hikari plankton early.

A szkolne teraz coś takiego - może by jakiś restart już robić? Może namówię szkołę na większe...
Załączniki
IMG_20230210_205219.jpg
eva
4
Imię: Ewa
Has thanked: 517 times
Been thanked: 182 times

@denkmal dzięki. Ja jakoś nie widzę młodych, chociaż zaloty dorosłych w Microsorium odchodzą cały czas.Czy młode pływają głównie pod powierzchnią, czy wręcz przeciwnie? Gdzie ich szukać? ;)
denkmal
4

eva pisze: sobota 11 lut 2023, 07:59 @denkmal dzięki. Ja jakoś nie widzę młodych, chociaż zaloty dorosłych w Microsorium odchodzą cały czas.Czy młode pływają głównie pod powierzchnią, czy wręcz przeciwnie? Gdzie ich szukać? ;)
@eva - ja je u siebie zwykle widzę w toni na wysokości 1/3 od góry... do 1/2 ... czyli górna strefa... ale może po prostu tu je lepiej widać, bo na dole wiadomo - gęściej. Pod samą powierzchnią u mnie nie pływały (no chyba że próbują np. ten pyłek zjeść)
denkmal
4

update 04.07.2025

Byłem po dwóch latach (bo dyrekcja poprzednia kręciła nosem, że jak dzieci skończyły podstawówkę, to już nie bardzo może "ktoś z zewnątrz")
Dyrekcja się zmieniła, poproszono mnie żeby zajrzał.

No tragedia :(
Przeżyło jedno gurami, 2 kiryski ... i jakiś glonojad... -

Zdjęcie kiepskie, bo za dnia (bardzo jasna sala, więc nie da się zrobić bez odbicia..) - ale naprawdę nie ma czego oglądać :(

Potrzebuję zielicha, chętnie niskiego, ale każde się przyda (każde łatwe!) - bo tam bez nawozów i bez CO2 ma się kręcić.

Aha - na wymianę mogę mieć krewetki kundelki (bo tego się tam namnożyło) oraz trochę helenek

Z dawnej "świetności" pozostało wspomnienie... woda jak zwykle żółta.
Szkoda mi tych niskich roślin, co ich tyle było - były trawki i te drugie... nie wiem jak się nazywają, ale widać je na starszych zdjęciach na pierwszym planie.
Z 30-40 zostało ZERO :(

No szkoda trochę, ale - jak dbasz, tak masz :(
Przez wakacje postaram się poprawić co się da aby na 1 września jakoś to wyglądało ....
Załączniki
IMG20250704132405.jpg
IMG20250704130951.jpg
Awatar użytkownika
zzyx
4
Imię: Iwona
Has thanked: 102 times
Been thanked: 153 times

Smutne, że nikt w szkole (dzieci, młodzież, nauczyciele) nie potrafi zadbać o akwarium. Strach pomyśleć, że w szkołach bywają też gady, małe ssaki i ptaki. Szacunek dla Twojej pracy.
Tomek B.
4
Imię: Tomek
Has thanked: 67 times
Been thanked: 50 times

@denkmal Mogę się podzielić anubiasami, żabienica delikatną (E. tenellus) i zwartką (C. patchii). Niedużo, po kilka sztuk, ale zawsze. Powinny sobie radzić w każdych warunkach (no, prawie :-) ) W nadchodzącym tygodniu to może nawet dam radę je podrzucić.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Awatar użytkownika
Poranna Witaj Zmiano
4
Has thanked: 131 times
Been thanked: 29 times

zzyx pisze: sobota 05 lip 2025, 09:19 Smutne, że nikt w szkole (dzieci, młodzież, nauczyciele) nie potrafi zadbać o akwarium. Strach pomyśleć, że w szkołach bywają też gady, małe ssaki i ptaki. Szacunek dla Twojej pracy.
Szkoła to najgorsze miejsce dla jakichkolwiek zwierząt, to powinno być zakazane przez dyrekcję. Dzieci może jak są osobno to się kontrolują, ale gdy są w grupie to przychodzą im najgłupsze pomysły do głowy. Nauczyciele mają gdzieś te zwierzaki, zero zaangażowania, odbębnić lekcje i do domu. Taki dają przykład młodemu pokoleniu.
Jakiś idiota, dyrektor szkoły, trzymał aksolotle bez chłodziarki w szkole...
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
ODPOWIEDZ