Czym karmicie małe kiryski, wielkości dorosłych pigmejów? Moje nanusy są mniej więcej tej wielkości. Chyba mają bardzo małe pyski i z wieloma rodzajami pokarmów sobie nie radzą.
To co udaje im się zjeść to nanovit Tropical i catfish pellets xs Vitalis (jak trochę rozmoknie). Z mrożonek jedzą oczlika, dafnia już chyba za duża, bo tylko dziubały. Trudno mi też czasami zobaczyć czy one coś tymi małymi pyszczkami wsunęły. Wrzuciłam nicienie bananowe i te z kolei chyba przymałe dla nich. Nie zauważyłam, żeby jadły (chyba, że jedzą, ale ja nie widzę bo na jasnym piachu trudno zobaczyć wormsy).
Czym karmicie małe gatunki kirysków (lub młode kiryski)
-
- 3
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
U mnie Pigmeje jadły ochotke, szklarke, tubifex, doniczkowca - z żywych.
Kilka firm ma w swojej ofercie mikro pellet roślinny, uzupełniający, podstawowy.
Mniejszych ryb nie pamiętam.
Kilka firm ma w swojej ofercie mikro pellet roślinny, uzupełniający, podstawowy.
Mniejszych ryb nie pamiętam.
-
- 3
- Imię: Ewa
- Has thanked: 505 times
- Been thanked: 168 times
Hmm... Może faktycznie nie doceniam ich możliwości. Spróbuję z artemią, rurecznikiem. One tak dziubią pokarm jakby chciały, a nie mogły Dodatkowo są powolne i Ryżanki im wszystko wyjadają.
-
- 3
- Imię: Tomek
- Been thanked: 69 times
Historycznie był bardzo fajny poradnik dotyczący kirysów utworzony przez @Piotr'a (to jeden z tematów, których jest mi najbardziej szkoda, bo zawierał bardzo dużo wskazówek). Piotr karmił kiryski głównie artemią z własnej hodowli.
Ja kiedyś zebrałem kilka ziarenek ikry od kirysów sterby i karmiłem je artemią dekapsulowaną (o taką: Artemia). Z kilku ziarenek ikry (pewnie było ich z 5), które udało mi się zebrać odchowałem 3 małe kiryski, więc pokarm bym polecił, ale może był to przypadek.
Ja kiedyś zebrałem kilka ziarenek ikry od kirysów sterby i karmiłem je artemią dekapsulowaną (o taką: Artemia). Z kilku ziarenek ikry (pewnie było ich z 5), które udało mi się zebrać odchowałem 3 małe kiryski, więc pokarm bym polecił, ale może był to przypadek.
-
- 3
@GrandeOW dzieki za polecenie artemia dekapsulowanej, karmiłeś je tym od chwili narodzin czy najpierw naupliusy artemii?
Też mi bardzo szkoda tematu o kiryskach i mam wielką nadzieję, że Piotr go odtworzy (już na szczęście zaczął).
Też mi bardzo szkoda tematu o kiryskach i mam wielką nadzieję, że Piotr go odtworzy (już na szczęście zaczął).
-
- 3
- Imię: Tomek
- Been thanked: 69 times
@eva ja karmiłem tylko tym i niczym innym. Jak już trochę podrosły to wrzuciłem je do małego akwarium z krewetkami i tam dostawały wyłącznie to co krewetki. Jak miały koło 2 cm trafiły do akwarium ogólnego.
Temat w dużej części odtworzony i też rozbudowany:
https://akwarium.info.pl/artykuly/rozmn ... EKKrNGNRN4
https://akwarium.info.pl/artykuly/rozmn ... EKKrNGNRN4
-
- 3
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 9 times
Dla małych kirysków, a także endlerków , oryziasów i tęczanek poleciłbym
Hikari Plankton
Są to wolno tonące granulki w trzech rozmiarach.
występuje w 3 granulacjach:
Early, granulki do 0,2mm, start dla narybku mikroskopijnego
Middle, granulki 0,2-0,37mm, start dla narybku gatunków mało problematycznych oraz następny etap karmienia narybku mikroskopijnego.
Later, granulki do 0,37-0,61mm, następny etap pokarmowy dla już odchowanego i podrośniętego problematycznego narybku
Podczas karmienia podawać tyle aby rybki były w stanie zjeść w ciągu 2-3 minut, 5 do 8 razy w ciągu dnia.
Składniki:
Mączka rybna,żż
mąka pszenna,
mączka z kryla,
mączka sojowa,
suszone drożdże piwne,
mączka z suszonych wodorostów,
spirulina,
otręby ryżowe,
czosnek,
DL-metionina.
Witamina A 9900 IU/kg,
Witamina D3 1900 IU/kg,
Witamina E 240 mg/kg,
Siarczan miedzi 1.5 mg/kg.
Skład procentowy:
Proteiny surowe 48%,
tłuszcz surowy 3%,
włókna surowe 2%,
popiół 18%,
wilgotność 10%.
Dostępne są one jedynie w większych opakowaniach / 400 g i więcej/ , ale można zakupić rozważany .
Do tego bardzo chętnie jest jedzony Hikari sinking wafers
Do tego dochodzi " ludzka" ze sklepu ze zdrową żywnością pierwotnie przeznaczona dla mnie chlorella.
Chętnie też skubią sparzone liście czosnku niedźwiedziego i pokrzywy.
Być może mają wypaczony gust bo musiałem ich przyzwyczajać do zachwalanych granulek z vitalisa / Catfish pelets/.
Oczywiście lekko przegłodzone zjedzą prawie wszysktkie pokarmy, Te jednak wyżej wymienione jedzą najchętniej.
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać niż Alzhaimera i zapomnieć wypić.
Hikari Plankton
Są to wolno tonące granulki w trzech rozmiarach.
występuje w 3 granulacjach:
Early, granulki do 0,2mm, start dla narybku mikroskopijnego
Middle, granulki 0,2-0,37mm, start dla narybku gatunków mało problematycznych oraz następny etap karmienia narybku mikroskopijnego.
Later, granulki do 0,37-0,61mm, następny etap pokarmowy dla już odchowanego i podrośniętego problematycznego narybku
Podczas karmienia podawać tyle aby rybki były w stanie zjeść w ciągu 2-3 minut, 5 do 8 razy w ciągu dnia.
Składniki:
Mączka rybna,żż
mąka pszenna,
mączka z kryla,
mączka sojowa,
suszone drożdże piwne,
mączka z suszonych wodorostów,
spirulina,
otręby ryżowe,
czosnek,
DL-metionina.
Witamina A 9900 IU/kg,
Witamina D3 1900 IU/kg,
Witamina E 240 mg/kg,
Siarczan miedzi 1.5 mg/kg.
Skład procentowy:
Proteiny surowe 48%,
tłuszcz surowy 3%,
włókna surowe 2%,
popiół 18%,
wilgotność 10%.
Dostępne są one jedynie w większych opakowaniach / 400 g i więcej/ , ale można zakupić rozważany .
Do tego bardzo chętnie jest jedzony Hikari sinking wafers
Do tego dochodzi " ludzka" ze sklepu ze zdrową żywnością pierwotnie przeznaczona dla mnie chlorella.
Chętnie też skubią sparzone liście czosnku niedźwiedziego i pokrzywy.
Być może mają wypaczony gust bo musiałem ich przyzwyczajać do zachwalanych granulek z vitalisa / Catfish pelets/.
Oczywiście lekko przegłodzone zjedzą prawie wszysktkie pokarmy, Te jednak wyżej wymienione jedzą najchętniej.
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać niż Alzhaimera i zapomnieć wypić.
-
- 3
@jacekb dzieki Nie wiedziałam, że kiryski lubią podjeść karmę roślinną. Co do Hikari to została mi polecona wcześniej dla małych Pseudomugili i bardzo sobie chwalę. Na Allegro można kupić opakowania 50g np. w Clariasie, ale jest to faktycznie „rozważany”. Co to znaczy? Że to próbka jest?