[670] Słona zajawka AquaDreams

Nasze aranżacje oraz ich mieszkańcy.
Awatar użytkownika
AquaDreams
5
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Dawno (2m?) nie robiłem fotek ale ... górne SPS urosły tak że mają ok 2cm do tafli wody. W rok taki przyrost :shock: , ile tam wapnia poleciało z tego ballinga 8-)
Zaczynam myśleć o przebudowie i przejściu na stricte SPS ;)
--------
Arek
Awatar użytkownika
AquaDreams
5

Kwiecień i maj nie były łaskawe dla mnie, a jeszcze bardziej dla solniczek. Jedzonko ja 3-4 razy dziennie, a solniczki raz i to tylko mrożonki. Raz w tygodniu podmiana (15min), zerowa kontrola parametrów, jakoś to żyje. Wczoraj zebrałem się w sobie, zrobiłem pełne set testów, przetarłem oczy ze zdumienia bo odchyłki od wzorcowych niewielkie, przetarłem szyby z tego co życie nie ogarnęło. No i są majowe focie :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
--------
Arek
Awatar użytkownika
AquaDreams
5

To już jest koniec ... woda w akwa 28*C, to już jest koniec przyjaznych warunków dla SPS
--------
Arek
boro1
5
Has thanked: 66 times
Been thanked: 55 times

AquaDreams pisze: poniedziałek 29 cze 2026, 14:39 to już jest koniec przyjaznych warunków dla SPS
może nie będzie tak źle?
Awatar użytkownika
AquaDreams
5

Solniczki przetrwały lato i moje totalne minium robienia przy nich. Dosłownie tylko karmienie, podmianka raz w tygodniu 5-8% i jestem w szoku, bo zdałem sobie sprawę że ostatnio przecierałem szyby ze 3 miesiące temu, jak robiłem fotki w czerwcu, szyby nawet źle nie wyglądały, w końcu te tysiące ślimaków przeróżnych miały zajęcie.
Już kilka razy myślałem jak zlikwidować, ale więcej czasu i zachodu z likwidacją niż roboty przy tym, to tak trwam w tym ...

Jesień się zbliża, to jak zwykle po głowie chodzą pewne pomysły. SPS'y zaczęły sięgać ponad lustro wody, trochę je przyciąłem, ale patrząc jak one szybko rosną to nie na długo to wystarczy. Przydałaby się zmiana całości ... może może ... jak chłodniej się zrobi :)
--------
Arek
ODPOWIEDZ