boro1 pisze: ↑czwartek 13 maja 2021, 12:29taki filtosmart 60
No dokładnie, pewnie nawet pompa jest ta sama, ma identyczny przepływ jak 60 i bardzo podobną konstrukcję kubła.
boro1 pisze: ↑czwartek 13 maja 2021, 12:29
miałem filtosmart 100 i wydajność nie powalała, także z tym podnoszeniem byłbym ostrożny
Też tak uważam. Filtosmart 60 ma wysokość tłoczenia może jakieś 20-30cm, więc jeśli to jest ta sama pompa, to nie spodziewałbym się niczego więcej. Najlepiej podwieszać kubełek na ściance zbiornika, wtedy tłoczy całkiem nieźle.
boro1 pisze: ↑czwartek 13 maja 2021, 12:30
ale jako odmulacz jak rozumiem? jaką widzisz przewagę tego urządzenia np. nad rozwiązaniem Eheima?
Nie wiem jakie rozwiązanie Eheima masz na myśli. Ja się nad tym zastanawiałem nawet nie do odmulania, tylko jako "odkurzacz" przy przycinkach - mchy, trawniki i inne takie. Zawsze po przycince drobnych roślin pływa w słupie masa syfu, który wcale nie tak łatwo zebrać siatką. Taka pompa z filtrem działając w obiegu zamkniętym byłaby idealna do usuwania śmiecia.
Dałem tutaj namiar na ten sprzęt, bo moim zdaniem przy niewielkich zbiornikach bez potrzeby tłoczenia na większą wysokość mógłby się sprawdzić w roli pompy wspomagającej podmianę. No i zamiast kupować osobno odmulacz i pompę, wolałbym jedno urządzenie, które załatwi obydwa tematy.