Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kiedyś też miałam tak imponujące zapasy (ok. może nie aż tak , ale od jakiegoś czasu zdecydowanie je zmniejszyłam, bo się w szufladzie nie mieściły. A odkąd nie jeżdżę do sklepów, to w ogóle jest tego znacznie mniej.
Sera Vipan (bardzo fajne były pokarmy Sera, ale teraz to ciężko coś dostać poza Vipan - chyba nie mają za dobrego przedstawiciela handlowego na Polskę, bo w ogóle firma niemal zniknęła ze sklepów)
TetraMin
Tetra Rubin
JBL Novobel (chyba, bo nie pamiętam)
Sera Vipachips
JBL Novotab
Hikari Sinking Wafers
Chwalił się nie będę.
Lecz prawdopodobnie Na Podlasiu biorę najwięcej żywego towaru. Sklepy nawet tyle nie biorą co tydzień. Dodatkowo mrożonki których nie ma żywych.
A żeby nie było że tylko robale itp. Do tego biorę pokarmy firm - ( kolejność przypadkowa) :
- tropical
- glopex
- north Fin
- nature food
- sera
- JBL
- pokarmy lifilizowane
Tyle z pamięci.
A jakby ktoś szukał naprawdę dobrej karmy
- zdjęcie
Pogrubioną czcionką zaznaczyłem pokarmy podstawowe, pozostałe używane są rzadziej - 1-2 razy w tygodniu. Pokarmy dla narybku stosowane oczywiście w zależności od wielkości narybku. Oprócz w/w pokarmów często zdarza mi się kupować przeróżne pokarmy, które akurat mi "wpadną w oko" podczas zakupów (szczególnie to dotyczy mrożonek) ale to nawet nie pamiętam ich nazw .
Żywe, jako karma bazowa. Cała reszta to tylko suplementacja:
- rozwielitka
- wodzień
- ochotka
- rureczniki
- doniczkowce
- artemia
- różne owady pozyskiwane z natury, z przewagą komarów i mszyc (dla ryb lubiących zbierać pokarm z powierzchni)
Żywe dla narybku:
- oczlik
- wrotki morskie
- lasonogi
- świeży wylęg artemii
- pierwotniaki
- nicienie mikro
- inne mniej lub bardziej przypadkowe żywe pokarmy pyłowe
Mrożonki (podaję w przypadku braku żywca):
- rozwielitka
- wodzień
- kryl
- zooplankton morski
- larwy komara
Roślinne żywe i suszone:
- wszystkie warzywa jedzone przez zbrojniki czy krewetki, na surowo lub blanszowane
- dużo pokrzywy, ma potężne wzięcie, zawsze mrożę sporą porcję liści na cały rok
- suszone liście migdałecznika, dębu, orzecha, klonu, brzozy, bananowca, szyszki olchy
Pokarmy gotowe:
- Hikari Cichlid Gold
- Discusfood South American Cichlid Spirulina Pearls
- Ocean Nutrition Cichlid Omni Pellets
- Tropical Pro Defence size S
- Tropical FD Calanus
- Tetra TetraMin Flakes
- Tropical Soft Line America
- JBL NanoTabs
- Tetra Micro Crisps
- Tropical Krill Flake
- Tropical Kirysek (prawdziwy szał, jedzą go chętnie wszystkie moje ryby, nie tylko kiryski)
- Tropical Mini Wafers Mix
- Hikari Vibra Bites
- Hikari Micro Pellets
- Hikari Shrimp Cuisine
- Hikari Crab Cuisine (wcale nie dla krabów, jedzą go krewetki, kiryski i zbrojniki)
- Suszona, witaminizowana dafnia
- Hikari Algea Wafers
Pokarmy gotowe dla narybku:
- Tropical Pro Defence Micro
- Hikari First Bites
- JBL Nobil Fluid
Inne:
- własnej produkcji mieszanki, głównie dla narybku (żółtko, drożdże i takie tam)