Cześć Wszystkim !
Jak kilku z Was wie walczę od jakiegoś czasu z poprawą jakości mojego akwarium.
Jakiś czas temu kupiłem filtr ro i zbiłem tragicznie wysokie gh. Ostatnio dokupiłem też butle co2, wydawałoby się, że to już wszystko co powinieniem mieć żeby dobrze hulało,
Przypomne coś o akwarium :
240l
Chihiros a1201
7000 lm
8000 k
Ultramax 2000
Podłoże jałowe z tabletkami nawozowymi.
Swiece 8 h
Zacząłem robić testy i po dodawaniu wody zdemineralizowanej zaczęły pokazywać przyzwoite wartości. Fe wykazywało 0 więc zacząłem podawać 1.5 ml co wieczór. Rośliny nie ruszyły za bardzo do góry jak bym chciał i chyna nie są w super komdycji dlatego dołączam zdjęcia, podpowiedzcie co mam dalej poczynić. PS. Odkąd podaje co2 rosliny bomblują ( CAŁY CZAS PRY WLĄCZONYM ŚWIETLE )
25/08
Fe - 0
No3 - 20
Gh - 15
Kh - 6
Ph 7.5-7.8
Ca - 74 mg/l
Mg - 18 mg/l
Stosunek Magnezu do Wapnia 1/4
31 sierpnia zacząłem podawać 1.5 ml żelaza co wieczór
8/9 PRZED PODMIANKĄ
Fe - 0.1 mg/l
No3 50-100
Gh 18
Kh - 8
Ph 8
Ca Mg jak wyżej
Wpadłem na pomysł żeby wrzucic kulki GK, czy to dobry pomysł?
Dalszy ciąg walki
-
- 4
- Imię: Borys
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 49 times
„Masa roślinna” zdecydowanie za mała a dodatkowo mam wrażenie, że Twój „kamyczek” zatwardza Ci wodę. Obawiam się, że bez zbicia trochę twardości i ph będzie ciężko. Oczywiście nie jestem roślinnym ekspertem ale mam takie przeczucie.
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Jeśli kamień zatwardza wodę to żadna ilość RO nie zbije GH do puki cały kamień się nie rozpuści. Obniżanie pH tyllo przyśpieszy rozpuszczanie kamienia ergo podnoszenie GH.Badenik94 pisze:Kamień zatwardza wodę , już to zbadałem. Dlatego zaopatrzyłem się w filtr ro i zbijam gh. A pH nie jest takie najgorsze , spadnie na pewno trochę jeszcze przez właśnie ro i co2
IMHO Jedyne rozsądne rozwiązanie to wyjęcie kamienia.
Wawariat
Wawariat
-
- 4
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Narazie jest idealnie. Wiem, że później będę musiał mu zrobić jakas miejscówkę , na spokojnie. Narazie nie będę przechodził na Malawi bądź tanganike , potrzymam jeszcze trochę ogólne , podszkole się w tym temacie i jak będę robił drugie to przeniose tam ogólne a do tego 240 Malawi. Dobra. Jak trzeba to trzeba , wyjmuje kamień , sadze dużo roślin bo już warunki mam dosyć dobre , robię dżunglę i niech się dzieje wola nieba 
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@Badenik94 Jeśli grubość szkła będzie ok to nic nie powinno pęknąć. Jeżeli chcesz dołożyć do zalanego akwarium kulki gt to polecam JBL-nie rozpuszczą się tak szybko w wodzie jak inne.
W drugim ze swoich akwariów kulki pokruszyłem i dałem pod piach na dno.
W drugim ze swoich akwariów kulki pokruszyłem i dałem pod piach na dno.