No więc szybki opis:
- Mała kostka Aquael 30L ze starego zestawu Shrimp Set
- Oświetlenie Aquael Lddy Smart, również z tego zestawu
- Grzałka Sera 50W
- Filtr JBL CristalProfi e402 greenline zasypany głównie Matrixem, filtr zdławiony tak, żeby przepływ był minimalny i prawie niewyczuwalny (kiedyś w tym zbiorniku pracował Aquael Multikani, ale dawał zbyt mocny przepływ, więc wyleciał)
- Jako podłoże bardzo drobny, biały piasek gradacji 0 (nie znam producenta, piasek testowałem i nie wpływa na parametry wody)
- Dekoracja to krzemienne otoczaki i dużo drewna - głównie gałęzie brzozy i sosny, zalane bez żadnego przygotowania, prosto z lasu

- Na dnie zawsze sporo liści, używam głównie liści brzozy, bo są drobne i pasują do tego zbiornika
- Temperatura 26-27C
- Woda to RO mineralizowane solami dla krewetek Dennerle Bee Salt GH+, do twardości około 3 GH
- Odczyn wody około 5,5 pH
- Przy podmianach dodaję nieco AZOO Plus Tripple Black Water i jest to jedyny preparat, jakiego używam w tym zbiorniku.
W akwarium mieszka około 15 stuk razborek Boraras brigittae i Boraras merah. Nie wiem dokładnie ile ich jest, bo co jakiś czas pojawiają się niewielkie ilości narybku. Nie pilnuję tego, więc narybku jest niewiele - jednorazowo przeważnie 1-2 sztuki. Stadko utrzymuje więc liczebność samo z siebie. Około pół roku temu kupiłem kilka młodych ryb żeby "odświeżyć krew", to było jedyne "dorybienie" w historii tego zbiornika.
Akwarium jest w zasadzie bezobsługowe. Glony i sinice się w nim nie pojawiają, poza glonami obrastającymi drewno, ale one są cały czas w stałej ilości i tylko dodają naturalności. Ryby karmię dwa razy dziennie. Jeden posiłek to zawsze nicienie bananowe (razborki je uwielbiają), drugi to pokarmy pyłowe (Hikari First Bites, Tropical Pro Defence Micro) i drobno pokruszone pokarmy ogólne (Tropical Soft Line, Hikari Micro Pellets i inne podobne). No i to w zasadzie wszystko na temat tego zbiornika.