Ławicowe Characidae
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Bystrzyk Amandy w dużej ilości (u mnie ~ setka) trzyma się jednej lub dwóch grup. Ale szuka miejsc gdzie może sobie pobyć stacjonarnie i raczej w cieniu. Ławica chyba z założenia powinna się przemieszczać?
Wawariat
Wawariat
Wawariat
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Chyba prawie wszytko będzie ławicowe, kwestia wielkości akwarium. Póki będą się wzajemnie widzieć pływając w rozsypce, to się w ławice nie będą miały potrzeby zbijać. I jeszcze kwestia "agresora" w akwarium, coś musi w nich budzić niepokój żeby chciały pływać razem dla bezpieczeństwa.
Ale tak czy inaczej Amandy potwierdzam, miałem kiedyś ponad 30 w 160L i trzymały się bardzo blisko siebie.
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
Ale tak czy inaczej Amandy potwierdzam, miałem kiedyś ponad 30 w 160L i trzymały się bardzo blisko siebie.
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
ponieważ temat też mnie nieco interesuje przyszłościowo - rhodostomus (lub te dwie podobne rybki) jedzie w ławicy bez agresora i (przynajmniej u mnie) w dolnej części toni. Fajnie by było jakby coś sunęło górą a przynajmniej środkiem.
chociaż tutaj widać je wszędzie, ale może to kwestia ilości i litrażu (pikuś, ~5 500 litrów)
Wawariat
Rhodostomusy nie potrzebują dodatkowej motywacji do pływania w ławicy dlatego na początku napisałem "oprócz" 
Ze swoich doświadczeń mogę napisać, że na pewno można zapomnieć o ławicy w przypadków Neonów Czerwonych i Innesa. Zdarza się to sporadycznie u Fantomów Czarnych i Czerwonych. Prystelki Barwne też coś czasem próbowały. Ponoć Neon Simulans trzyma się ławicy (nie wiem - nigdy nie miałem). Ciekawe jak w tym przypadku sprawdzał by się Zwinnik Jarzeniec - choć tu podejrzewam, że mogło by być jak w przypadku Neona Innesa.

Ze swoich doświadczeń mogę napisać, że na pewno można zapomnieć o ławicy w przypadków Neonów Czerwonych i Innesa. Zdarza się to sporadycznie u Fantomów Czarnych i Czerwonych. Prystelki Barwne też coś czasem próbowały. Ponoć Neon Simulans trzyma się ławicy (nie wiem - nigdy nie miałem). Ciekawe jak w tym przypadku sprawdzał by się Zwinnik Jarzeniec - choć tu podejrzewam, że mogło by być jak w przypadku Neona Innesa.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 lis 2021, 17:39 przez inerkoma, łącznie zmieniany 1 raz.
A bleak garden to cry When my inamorato died...