1. Reduktor:
a) najbardziej popularny, spawalniczy reduktor z dwoma manometrami. Cena ok. 55zł. Chyba robi co ma robić. Czytałem jednak, że czasem pojawia się zjawisko wzrostu ciśnienia na wyjściu gdy gaz w butli się kończy. Dotyczy to podobno sytuacji, kiedy ustawimy niskie ciśnienie robocze i może się skończyć nawet zagazowaniem obsady. Ktoś zauważył coś takiego?

b) reduktor do argonu z wbudowanym rotametrem (nieprzydatnym) i zaworkiem precyzyjnym. Cena ok 70zł. Stałe ciśnienie na wyjściu, bez możliwości regulacji. Nie podoba mi się mocowanie "w bok", przez co cała instalacja zajmuje więcej miejsca. Chyba dla mnie za dużo. Teoretycznie odpada koszt oddzielnego zaworka precyzyjnego.

c) Rotala. Cena 225zł. Ciśnienie robocze 2 bar. To jest to samo co Oxyturbo. Warto tyle dopłacać za sam reduktor?

d) typowo akwariowe all in one - tzn. reduktor z zaworkiem precyzyjnym, licznikiem bąbelków, zaworkiem przeciwzwrotnym (Aquario Blue, Aqua Nova lub ProGrow). Wszystkie chyba spod jednej chińskiej rączki. Cena od 180 do 350 zł w zależności od producenta i opcji (elektrozawór). Moje wątpliwości budzi właśnie ten elektrozawór. Kilka osób chyba na niego narzekało. Zresztą jakoś zawsze mam opory przed tego typu produktami all-in-one. Używacie? Jesteście zadowoleni? A może warto kupić taki reduktor, a oddzielnie dokupić jakiś sprawdzony elektrozawór?

2. Elektrozawór:
a) wybór padł już chyba na ACL. Cena ok. 100zł. Podobno potrafi hałasować, ale stosunkowo łatwo to opanować. A poza tym ludzie chwalą. Co Wy na to?

b) BMV. Cena 130zł. Warto dopłacić?

3. Zaworek precyzyjny:
a) klasycznie - Camozzi. Ale na forach zaskakująco dużo osób na niego narzeka. Podobno wcale nie tak łatwo nim pracować i czasem nie trzyma ustawień. Czy to zależy od ciśnienia? Jakie są Wasze doświadczenia? Szukać czegoś innego? Cena ok. 40zł.

b) ProGrow CONTROL (1A lub 1B). Ciśnienie robocze do 6 bar. Cena ok. 30zł.

c) Rotala. Do 4 bar. 54 zł. Ktoś używał?

4. Dyfuzor:
a) na razie mam zwykły szlany ze spiekiem ceramicznym, ale nie jestem za bardzo zadowolony. Nie widzę tam mgiełki tylko całkiem spore bąble...

b) akrylowy Neo 25mm. Cena ok. 52zł. Dużo lepszy niż ten zwykły ceramiczny?

c) przepływowy ProGrow Even Flow. Cena ok. 90zł.

Na razie najbliżej mi chyba do zestawu: najtańszy reduktor, elektrozawór ACL, zaworek Camozzi i dyfuzor przelewowy. Proszę o opinie, wskazówki, doświadczenia.