Długa historia o spełnianiu marzeń.

Nasze aranżacje oraz ich mieszkańcy.
Awatar użytkownika
AquaDreams
4
Has thanked: 24 times
Been thanked: 63 times

Brawo ! Marzenia nie spełniają się, marzenia się spełnia :)
@cinek1916 wiem że przez długi czas będziesz miał z tego frajdę. Ty już 2 lata masz tą frajdę :P Planowanie, planowanie ... planowanie :)
Teraz tylko do celu ... i garb wyrośnie :P No i przepuklina ;) Must have !
--------
Arek
Awatar użytkownika
cinek1916
4
Has thanked: 80 times
Been thanked: 62 times

Przepuklinę już mam... I się lekko odezwała po weekendowym murowaniu :(
Ale nie ma tego złego i na weekend biorę z roboty rusztowanie żeby dokończyć dzieła.
Ta ściana to nawet nie połowa roboty bo muszę ją jeszcze z drugiej strony ocieplić i postawić od strony garażu/przyszłego warsztatu druga taką samą :)
Czyli będzie orth 8cm, styropian EPS 100 10cm i 8cm orth.
Jarzy
4
Has thanked: 61 times
Been thanked: 65 times

@cinek1916 Załatwić Ci operację?;)
Awatar użytkownika
ahr
4
Imię: Piotr
Has thanked: 62 times
Been thanked: 112 times

A Ty myslisz, że w zusie to pieniadze mają żeby za zwolnienia płacić? Chcesz chłopaka środków do życia pozbawić? ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika
cinek1916
4

Dzięki ale już czekam w kolejce. Termin na 2038r ;)

A serio to nie ma takiej tragedii żeby kłaść się na stół.
ahr pisze: czwartek 16 gru 2021, 07:26 A Ty myslisz, że w zusie to pieniadze mają żeby za zwolnienia płacić? Chcesz chłopaka środków do życia pozbawić? ;)
Wczoraj na fb widziałem, że dziewczyny po zamknięciu roksy zakładają zbiórki między innymi na ZUS więc dostaną zastrzyk gotówki na moją operację ;)
Jarzy
4
Has thanked: 61 times
Been thanked: 65 times

@cinek1916 Dziewczyny z roxy poszły na olx. Kolrga szukał fozjoterapeutki a usłyszał,że za dopłatą dostanie bez gumki XD
Awatar użytkownika
Psyho
4
Been thanked: 7 times

Brawo. Wreszcie ruszyło, trzymam kciuki. Przypomniałeś mi że beczki musze Ci zwrócić. Pewnie się przydadzą Na śmierć zapomniałem.
Awatar użytkownika
cinek1916
4

Psyho pisze: piątek 17 gru 2021, 19:53 Brawo. Wreszcie ruszyło, trzymam kciuki. Przypomniałeś mi że beczki musze Ci zwrócić. Pewnie się przydadzą Na śmierć zapomniałem.
Spoko. Nie są teraz potrzebne :)

Ruszyło ale to dopiero sam początek.
Teraz ściana, następnie rozpruć całą łazienkę, wyprowadzić wodę i kanalizację, położyć płytki (jakieś 35m2). W międzyczasie malować wolne kawałki posadzki.
Następnie przenieść akwaria i docieplić drugą ścianę. Wtedy nadejdzie czas na regały, wyczyszczenie i prawdopodobnie przeklejenie akwariów. Później już z górki bo zostanie tylko rozprowadzenie elektryki, rur z wodą do podmian i kanalizacji.
No i głupoty jak jakiś większy zlew, kawałek blatu roboczego, zamrażarka na jedzenie, szafki wiszące na hodowlę artemii, ze 2 zbiorniki koło 1000l na wodę do podmian... :mrgreen:
Tak sobie teraz myślę, że chyba niepotrzebnie postawiłem tę ścianę bo już mi miejsca zaczyna brakować. Na rysunku tak fajnie to wszystko wyglądało :roll:
Adams2121
4
Imię: Tomasz
Has thanked: 43 times
Been thanked: 25 times

To zrób drzwi - aby ściany nie burzyć ;)
Awatar użytkownika
cinek1916
4

Materiał z którego jest zrobiona ściana- gips, jest na tyle miękki, że tnie się go zwykłą piłą do drewna więc w razie czego drzwi wytnę sobie w godzinkę ;)
Awatar użytkownika
AquaDreams
4

cinek1916 pisze: Ruszyło ale to dopiero sam początek.
Teraz ściana, następnie rozpruć całą łazienkę, wyprowadzić wodę i kanalizację, położyć płytki (jakieś 35m2). W międzyczasie malować wolne kawałki posadzki.
Następnie przenieść akwaria i docieplić drugą ścianę. Wtedy nadejdzie czas na regały, wyczyszczenie i prawdopodobnie przeklejenie akwariów. Później już z górki bo zostanie tylko rozprowadzenie elektryki, rur z wodą do podmian i kanalizacji.
No i głupoty jak jakiś większy zlew, kawałek blatu roboczego, zamrażarka na jedzenie, szafki wiszące na hodowlę artemii, ze 2 zbiorniki koło 1000l na wodę do podmian... :mrgreen:
Tak sobie teraz myślę, że chyba niepotrzebnie postawiłem tę ścianę bo już mi miejsca zaczyna brakować. Na rysunku tak fajnie to wszystko wyglądało :roll:
Aaa to Twoim marzeniem jest porządna przepuklina ;)
--------
Arek
Awatar użytkownika
cinek1916
4

No i pojechały w ostatnią drogę... :roll:
IMG_20230531_225150.jpg
andriejewicz
Imię: A

i jak sprawa wygląda teraz po 1,5 roku od "środa 31 maja 2023, 22:57"?
Awatar użytkownika
cinek1916
4

Akwaria pojechały w ostatnią drogę, na zdjęciu są w karawanie więc koniec mógł być tylko jeden 😉
Awatar użytkownika
AquaDreams
4

Ależ przecież to tylko szkło.
Marzenia mogą być wieczne :) Pewnie zrobisz zbiorniki z płyt karto-gips ... zaskoczysz nas wszystkich ;)
--------
Arek
Awatar użytkownika
sum
4
Imię: Krzysiek
Has thanked: 26 times
Been thanked: 2 times

Karton-gips się nie nadaje, nawet ten zielony :lol: Tylko czysty beton a w tym Marcin ma już doświadczenie.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Awatar użytkownika
AquaDreams
4

"Czysty beton" ? to ciekawe :lol: Nie tak dawno robiłem testy ICP ze środowiska wodnego w którym bylo użyte sporo cementu CX5 i .. to czyste nie jest :)

Cinek wróci ... :lol:
--------
Arek
Awatar użytkownika
cinek1916
4

sum pisze: sobota 30 lis 2024, 10:37 Karton-gips się nie nadaje, nawet ten zielony :lol: Tylko czysty beton a w tym Marcin ma już doświadczenie.
Czysty nie, trochę stali też się przyda 😉

Pisząc poważnie to jakieś tam doświadczenie mam bo w 2013/14r stawialiśmy budynek akwariów i same akwaria w Warszawskim Zoo. Jakbym dobrze poszukał to na mailu pewnie by się znalazł projekt zbiorników.
AquaDreams pisze: niedziela 01 gru 2024, 09:40 "Czysty beton" ? to ciekawe :lol: Nie tak dawno robiłem testy ICP ze środowiska wodnego w którym bylo użyte sporo cementu CX5 i .. to czyste nie jest :)

Cinek wróci ... :lol:
Jak Feniks z popiołów... :lol:
Chociaż mój "magazyn" na tę chwilę ma przeznaczenie na moje nowe/stare hobby.

CX5 to nie do końca czysty beton. A akwaria zabezpiecza się farbami na bazie epoksydów z atestem to przechowywania żywności jak np. silosy.
Awatar użytkownika
AquaDreams
4

Przechowywanie żywności w pobliżu a bezpośredni kontakt w środowisku wodnym to co innego. Ostatnio przerabialem temat z pewnym producentem tego typu produktów i oczywiście też mają takowe atesty (certyfikat ISEGA), ale sam producent odradza stosować to do akwarium.

Wrócisz, wrócisz :P
--------
Arek
ODPOWIEDZ