@Jarzy myślałem o nich i otoskach- nadal planuje docelowo inna faune w zbiorniku. Brzanki ssacej bedzie mniej szkoda ale mysle ze okonie nie tkna ich zwlaszcza jak nie beda wieksze. Inaczej sie ma ze szczupakiem. Do tego brzanki ssace wsuwaja glony wszelkiej masci. Temperatura wody moze miec ponizej 20.
@eva nie ma sprawy, dam znać. Oddam.
Akwa 720l
- krasnal
- 4
- Imię: Sławek
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 13 times
- mario_s
- 3
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 28 times
@krasnal podrywka rozumiem? generalnie chciałbym mieć w akwarium kiełbie tak jak w czasach młodości ale rzeka (Świder) z której kiedyś miałem te ryby jest obecnie rezerwatem na znacznej długości.
- mario_s
- 3
Zbiornik od min. 3 tygodni jest stabilny - azotany na niskim poziomie się utrzymują - między 10 a 20 (wg zoolek). Chyba powoli czas przyjrzeć się roślinom i mam kilka pytań:
Poniższe rośliny mają czarne dziury - czegoś brakuje czy to wina ślimaków? Każde Microsorium ma takie brążowe nitki - glony czy przypadłość tej rośliny?
Liście anubiasa wyblakły - za dużo "słońca" czy rogatek mu kosi wszystkie substancje odżywcze?
Poniższe rośliny mają czarne dziury - czegoś brakuje czy to wina ślimaków? Każde Microsorium ma takie brążowe nitki - glony czy przypadłość tej rośliny?
Liście anubiasa wyblakły - za dużo "słońca" czy rogatek mu kosi wszystkie substancje odżywcze?

-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
Anubias lubi być w cieniu. Spróbuj go przenieść w rejon zacieniony. On sobie zwykle dobrze radzi. Często miałam z rogatkiem i problemu nie było. Nie wydaje mi się, żeby Rogatek był sprawcą problemu z innymi roślinami, ale florystką nie jestem 

- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
bo to może być odmiana barwna, taka jąka wstawiłem na zdjęciu. dostała światła i pokazała co potrafi. Zresztą na starszych liściach też widać białe plamki.
pytanie skąd masz tego anubiasa... swego czasu sporo go rozdawałem na forum, może ktoś zapomniał jaka to odmiana. Pinto puki siedzi w cieniu jest nieodróżnialny od najzwyklejszego anubiasa.
Wawariat
-
- 4
U mnie Anubiasy w cieniu ładnie rosną. Przy świetle od razu glony, liście brzydko wyglądają. Ale to specyficzne warunki, kranówka, bez nawożenia, światło ogólnie słabe. Co do ich upodobań świetlnych to przeczytałam, że lepsze dla nich słabsze światło (w kilku miejscach w sieci) i u mnie to akurat działa. Może każdy gatunek inny.
https://www.plantica.pl/blog/artykul/an ... z-wiedziec
https://www.plantica.pl/blog/artykul/an ... z-wiedziec
- mario_s
- 3
tak teraz siedze i patrze na zwodowana wczoraj wieczorem kryptokorynę od @denkmal i skoro jeszcze nie jest docelowo przysypana zwirem itp., to czy nie powinienm zrobic grubszej zmiany i cala lewa strone "przedkonifigurowac" i zrobic tam centralne miejsce dla tej krypci? Bo rozumiem ze ona szanse dalej sie rozrastac a tam mialaby sporo miejsca...Co myśliscie?
ps. czy przy 2 m-cznym zbiorniku i ewentualnym grubszym dłubaniu w dnie mam się spodziewać skoku parametrów i odrazu zrobić podmianę?
ps. czy przy 2 m-cznym zbiorniku i ewentualnym grubszym dłubaniu w dnie mam się spodziewać skoku parametrów i odrazu zrobić podmianę?
- mario_s
- 3
@Miro no i helmet któryś zaczał zostawiać jajka, nawet jedna Helenka dostała kilka na skorupę. Czas się pozbyć tych ślimaków, siedzą na korzeniu i od dłuższego czasu nie interesują się szybami. Zamieniam je na stada brzanko-kosiarek. Brzanka zjada jajka Helmeta ale jak dostanie na tacy - tj. zostaną jajka oderwane od powierzchni.
btw. -
- 4
Wydaje mi się, że Cryptocoryna będzie ładnie wyglądała tam gdzie jest obecnie. U mnie był raczej rozrost w górę niż masowe tworzenie nowych pędów. Pewnie @denkmal będzie wiedział czego się można po niej spodziewać.