Wczoraj podmieniłam 50% wody po leczeniu mycoforte (baktoforte było wcześniej). Nie wiem czy to wystarczy i czy mam teraz już normalnie podmieniać za tydzień (chyba, że skok parametrów).
Chciałabym włożyć do akwarium węgiel aktywny, tylko nie jestem pewna gdzie. Mam wewnętrzny filtr gąbkowy. Węgiel nie zmieści się między trzpień filtra, a gąbkę. Mam taki pomysł, żeby go zaczepić gumką na wylocie (tam gdzie bąbelki). Czy to dobry pomysł? Druga opcja to przywiązanie go do rurki z kamieniem napowietrzającym. Bąbelki z wodą będą go obmywały.
Węgiel aktywny po leczeniu Bactoforte i Mycoforte
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 29 times
Wypłucz wungiel
w destylce kilka razy, za każdym razem zmieniając wodę, jak tego nie zrobisz test na fosforany może pokazać "kosmiczne" wartości.

Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@DanielP to wkładam. A jak długo ma być w akwarium? Nie trzeba po nim podmieniać wody?
Dziś niestety znalazłam dwa trupki. Dwie kolejne rybki nie wyglądają kwitnąco. Za to krewetki, nawet małe, w dobrej formie.
Dziś niestety znalazłam dwa trupki. Dwie kolejne rybki nie wyglądają kwitnąco. Za to krewetki, nawet małe, w dobrej formie.
-
- 4
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 124 times
Nie trzeba. W sieci można znaleźć wiele teorii mówiących o tym, że węgiel działa od tygodnia do nawet kilku miesięcy i jest to zależne od jego jakości tj. materiału z którego został wykonany. Ja standardowo wymieniam woreczek raz na dwa miesiące.