Czy to jest ślimak świderek
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
Ślimaka dostałam przypadkiem z roślinkami w lipcu. Do tej pory niewiele urósł i ma nieco powyżej centymetra. Trochę wygląda jak ciemno czekoladowy świderek (podobno są takie), ale mam wątpliwości. Te świderki, które widziałam na żywo wyglądały jakoś inaczej (były duże i jasne, jakieś inne w kształcie). Trzeba kliknąć w zdjęcie, jest bokiem.
- zzyx
- 4
- Imię: Iwona
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 148 times
Raczej Tarebia granifera. Mylone ze świderkami Melanoides tuberculata, prowadzą taki sam tryb życia, są tak samo miłe i pożyteczne.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@zzyx wydaje mi się, że to może być raczej melonaides maculata. Jest ciemniejszy od tradycyjnego świderka, taki czekoladowy. To są w sumie trzy rodzaje świderkow (melanoides) 
A masz może pomysł co to może być?:
viewtopic.php?t=696

A masz może pomysł co to może być?:
viewtopic.php?t=696
- zzyx
- 4
- Imię: Iwona
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 148 times
Ze zdjęcia wydało mi się, że ma muszlę krótszą i bardziej pękatą niż świderek. M. maculata jest szczupły, jak typowy świderek. Co do koloru to mogą być różnice populacyjne, w końcu świderki o nie odłów z natury, tylko rodzima twórczość naszych akwarystów i mogą być efekty chowu wsobnego. Kiedyś miałam coś co zidentyfikowałam jako Tarebia sp. (granifera?) i były ciemnobrązowe prawie czarne. A wikipedia podaje, że rodzaj Melanoides liczy ponad 30 gatunków. Wiele przed nami 
A co do drugiego wątku - nie ma pojęcia. Pytanie czy to zawleczony rodzimy gatunek, czy tropikalny, wtedy się poddaję
Stawiałabym chyba na coś z rodzaju źródlarkowatych, zwłaszcza na zdjęciu 2 od góry z 26 stycznia.

A co do drugiego wątku - nie ma pojęcia. Pytanie czy to zawleczony rodzimy gatunek, czy tropikalny, wtedy się poddaję