Witam wszystkich
Jestem tu nowy.
W grudniu 2021 postanowiłem zakupić akwarium 112 l oraz postawić je na komodzie. Wiedziałem, że jest ona zbyt słaba więc zastosowałem drugi blat z pancernego stolika z ilei.
Akwarium stoi na macie 0.8 cm
Podczas gdy na brzegach odległość między szafka a szkłem wynosi 3 mm na środku jest 5 mm.
Pytanie...czy takie ugięcie jest ok ? Czy może powinienem rozejrzeć się za szafką?
Dopuszczalne ugięcie blatu.
- Miro
- 4
- Imię: Mirek
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 62 times
Jeżeli nie masz dzieci które by opierały się , bujały szafką to powinna wytrzymać.
Ale jak masz możliwość postawienia lepszej szafki to zamień na większą .
Za rok dwa i tak będziesz szukał większego zbiornika , takie to uzależnienie
I jeszcze jedno , dolej wody .
Ale jak masz możliwość postawienia lepszej szafki to zamień na większą .
Za rok dwa i tak będziesz szukał większego zbiornika , takie to uzależnienie
I jeszcze jedno , dolej wody .
Obecna komoda stoi bardzo stabilnie i się nie buja, jednak brak podparcia na środku spowodowało, że środkiem trochę się wygięło i obawiam się że różnica naprężeń może doprowadzić do pęknięcia szkła.
Wody właśnie nie dolewałem specjalnie aby zmniejszyć ciężar
Wody właśnie nie dolewałem specjalnie aby zmniejszyć ciężar
- ahr
- 4
- Imię: Piotr
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 112 times
Do tego za chwilę szuflady nie otworzysz, bo już chyba o nią blat się opiera. 
Tym szafkom z papieru nie ma co ufać za bardzo.

Tym szafkom z papieru nie ma co ufać za bardzo.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
-
- 4
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Najwięcej miałem ok 1 cm na zwykłej szafce bez podparcia. 72l Stało dopóki nie zlikwidowałem. Zwykła szafka "firmówka".
Czy to bezpieczne - do pierwszego litra na podłodze. Potem idzie całość.
Czy to bezpieczne - do pierwszego litra na podłodze. Potem idzie całość.
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 29 times
W Niemczech panuje opinia o Polakach, dobrzy fachowcy tylko nie trzymają się żadnych norm/technologii, albo stosują wymiennie z własnym "widzimisie". 
Szafka wykonana dla obciążenia 35-40kg na półkę, a kolega stawia akwarium 112l , masakra.
Tak się zastanawiam czy dalibyście gwarancję na 5 lat, że nic się nie wydarzy ze względu na zły dobór materiałów?

Szafka wykonana dla obciążenia 35-40kg na półkę, a kolega stawia akwarium 112l , masakra.
Tak się zastanawiam czy dalibyście gwarancję na 5 lat, że nic się nie wydarzy ze względu na zły dobór materiałów?
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
- EyeQueue
- 3
- Imię: Andrzej
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 113 times
1. Szyba akwarium na dnie też się wygina, tak samo jak pozostałe szyby. Dlatego w naprawdę dużych akwariach można spotkać dno dzielone
2. To jeszcze nie oznacza, że jest to niebezpieczne, jeśli akwarium jest poprawnie skonstruowane (grubość szyb). Kiedyś na wystawie w Pajacu wchodziło się przez bramkę z — na oko 3-calowych — pieńków brzozowych.

Akwarium od spodu nie było w ogóle podparte, poza krawędziami:

Nieocenionym źródłem zdjęć jest tu, jak zwykle, strona Kocana (https://akwa-mania.mud.pl/xxxi-wystawa- ... kwarystow/).
3. Jeśli przekroczona jest wytrzymałość szafki, to akwarium może i wytrzyma, ale niekoniecznie upadek na rozwaloną szafkę.
2. To jeszcze nie oznacza, że jest to niebezpieczne, jeśli akwarium jest poprawnie skonstruowane (grubość szyb). Kiedyś na wystawie w Pajacu wchodziło się przez bramkę z — na oko 3-calowych — pieńków brzozowych.

Akwarium od spodu nie było w ogóle podparte, poza krawędziami:

Nieocenionym źródłem zdjęć jest tu, jak zwykle, strona Kocana (https://akwa-mania.mud.pl/xxxi-wystawa- ... kwarystow/).
3. Jeśli przekroczona jest wytrzymałość szafki, to akwarium może i wytrzyma, ale niekoniecznie upadek na rozwaloną szafkę.
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Dzięki wszystkim za wyrażenie swojego zdania.
Zostawię tak jak jest, jeżeli ugięcie będzie postępować wówczas pomyśle o szafce (to nie oszczędność lecz brak miejsca
Dodam, że testowałem tą komodę pod względem stabilności i jestem pewien, że się nie przewróci. Martwiło mnie jedynie to ugięcie.
Szkło ma grubość 4 mm i jest całkowicie proste. Wygięła się jedynie komoda a mata wyrównała różnice wysokości.
Pozdrawiam wszystkich.
Zostawię tak jak jest, jeżeli ugięcie będzie postępować wówczas pomyśle o szafce (to nie oszczędność lecz brak miejsca

Dodam, że testowałem tą komodę pod względem stabilności i jestem pewien, że się nie przewróci. Martwiło mnie jedynie to ugięcie.
Szkło ma grubość 4 mm i jest całkowicie proste. Wygięła się jedynie komoda a mata wyrównała różnice wysokości.
Pozdrawiam wszystkich.