[500l w obiegu] słonego szczęścia by SHARK
-
- 4
- Imię: Borys
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 49 times
Tak ogłoszenia głównie OLX i Band. Co do NO2 to szczerze mówiąc nie mam pojęcia, wychodzę z założenia, że są to organizmy żywe więc jeśli bym miał wprowadzać to w sytuacji gdy będą już bardzo bliskie „0”. Nie mniej pamiętaj, że zanim wprowadzisz pierwszego korala to musisz mieć dobrą lampę. Ja popełniłem błąd i za bardzo chciałem wszystko zrobić sam i dlatego posiadają niedokończoną lampę niestety (wstyd się przyznać) uśmierciłem kilka korali. Dlatego w tej chwili wisi u mnie T5 abym miał czas na spokojne dopracowanie projektu i wykonanie swoich lamp.Jarzy pisze:[mention]SHARK[/mention] Na Bandzie?Swoją drogą koralok przeszkadza NO2?
-
- 4
Testy z dzisiaj:
Zasolenie: 1.024
KH: 8.4-9.0
Mg: 1260
Ca: 410
NO3 (Hanna 781): 0.10
NO2: 0
NH3: < 0.015 (Salifert - nie wiem czy to dobrze czytam, w fiolce jest „biała zawiesina”
PO4 (Hanna 713): 0
Zasolenie: 1.024
KH: 8.4-9.0
Mg: 1260
Ca: 410
NO3 (Hanna 781): 0.10
NO2: 0
NH3: < 0.015 (Salifert - nie wiem czy to dobrze czytam, w fiolce jest „biała zawiesina”
PO4 (Hanna 713): 0
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@SHARK Jestem na etapie szukania lampy. Na oku Reef Flare L. Póki co akwarium jest na etapie który lubię -nie muszę nic przy nim robić
Czasem doleje wody, czasem podam blaznom szans pęsetą i tyle. Tak się chłopaki na forach s...aha że wszystkim,że się tylko odechciewa czegokolwiek.
Nie boisz się 0 PO4? Jednak zooksanty to rośliny...

-
- 4
Z jednej strony masz racje ale z drugiej morszczaki to specyficzni ludzieJarzy pisze:[mention]SHARK[/mention] Jestem na etapie szukania lampy. Na oku Reef Flare L. Póki co akwarium jest na etapie który lubię -nie muszę nic przy nim robićCzasem doleje wody, czasem podam blaznom szans pęsetą i tyle. Tak się chłopaki na forach s...aha że wszystkim,że się tylko odechciewa czegokolwiek.

Co do Reef Flare L to widzę, że ma pokrycie teoretycznie 90x80 tylko poszukaj/poczytaj przy jakiej wysokości nad zbiornikiem. Może się okazać, że musi być dość wysoko aby objąć taką powierzchnię - w końcu to ledy. Mnie osobiście wizualnie bardziej podoba się lampa którą Ci podsyłałem ale nie zapoznawałem się z jej parametrami. Z drugiej strony porównuję tylko do zdjęć Reef Flare bo tej na żywo nie widziałem.
Co do PO4 to koło wtorku/środy będzie nowy fish

-
- 4
Tak może żyć w pojedynkę szczególnie w mniejszych zbiornikach. Generalnie w akwariach morskich dominuje kolor niebieski jeśli chodzi o oświetlenie. Niestety aparaty średnio sobie z nim radzą.eva pisze:[mention]SHARK[/mention] piękna. Żyje w pojedynkę? Czy ten kolor światła jest w akwarium morskim na stałe? Tak lubią te ryby?
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Fajny jest, taki płaski. Mój sarcophyton ma bardzo długą nogę i dopiero nieduży kapelusz. Ciekawe z czego wynika ta różnica kształtu i proporcji?SHARK pisze:Mam obaale to duże pod rybą to sarcophyton.
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
-
- 4
Mój też miał jak kupiłemLimak86 pisze:Fajny jest, taki płaski. Mój sarcophyton ma bardzo długą nogę i dopiero nieduży kapelusz. Ciekawe z czego wynika ta różnica kształtu i proporcji?SHARK pisze:Mam obaale to duże pod rybą to sarcophyton.
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka

-
- 4
„Normalnie”DanielP pisze:W jaki sposób ją skróciłeś? Pytam ponieważ jest to dla mnie bardzo ciekawy temat tj. skracanie, dzielenie itp. koralowców. Przydałby się temat "techniczny" jak to się robi:-)

-
- 4
Przy miękich niczym nie zaklejałem bo zazwyczaj tą "stopą" same przyczepią się do podłoża. Co do LPSów to np. cyjanoakrylem (klej do roślin ze słodkiego czy do korali typowo morski) i jak jest jeszcze "mokry", posypać rozkruszoną na pył skałą.
Robi się to po to aby nie doprowadzić np. do: Bobbit Worm
-
- 4
No właśnie jest to o tyle ciekawe, że po mimo przekroczonego poziomu krzemianów w RO, w zbiorniku ich poziom jest właściwy.Jarzy pisze:[mention]SHARK[/mention] Powiem Ci, ciekawe! Szczególnie ilość krzemu w RO. Możesz spodziewać się w takim razie okrzemek. Reszta do metodycznego uzupełnienia jak mniemam.
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@SHARK Szczerze to mam to w d...co pokaże mój ICO...jak go zrobię
Zamierzam hodować najprostsze koralowce,więc co by się nie działo to powinno być ok. U mnie okrzemki zniknęły. Przez jakiś tydzień czy 2 zakleiły 1 szybę a potem odeszły razem z glonami włosowatymi.

-
- 4
Wracając z majówki jakoś tak zboczyłem z drogi i oto w zbiorniku nowe nabytki:
Caulastrea Green Fluo:
Euphyllia:

Montipora talerzowa:

No i jeszcze zdjęcie ulubionego fisza bo ma straszne parcie na szkło

Ze strat Galaxea, Echinopora oraz poprzednie mniejsze Caulastree. Niestety w czasie ich wpuszczenia, nie były wystarczająco dobre warunki wodno/oświetleniowe.
Caulastrea Green Fluo:
Euphyllia:
Montipora talerzowa:
No i jeszcze zdjęcie ulubionego fisza bo ma straszne parcie na szkło

Ze strat Galaxea, Echinopora oraz poprzednie mniejsze Caulastree. Niestety w czasie ich wpuszczenia, nie były wystarczająco dobre warunki wodno/oświetleniowe.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@SHARK czy masz może jakieś porady odnośnie tego jak fotografować akwarium morskie, koralowce? Być może niebawem będę miała okazje. Czy coś się ustawia w aparacie/telefonie?
-
- 4
Niestety w tym temacie jestem „zielony” dlatego moje zdjęcia są tak marnej jakości. Niektórzy używają pomarańczowych filtrów jak jest dużo niebieskiego światła. No i niektóre aparaty sobie z tym radzą.eva pisze:[mention]SHARK[/mention] czy masz może jakieś porady odnośnie tego jak fotografować akwarium morskie, koralowce? Być może niebawem będę miała okazje. Czy coś się ustawia w aparacie/telefonie?