Kratka rastrowa do podzielenia akwa- jak?
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
No, myślę nad tym. @Limak86 też miał taki pomysł. Tylko gąbkę trzeba na czymś zamocować. Na kratce rastrowej?
A jakiej gęstości gąbka jest najrzadsza? I jaką grubość ma mieć?
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Trzeba by wkleić prowadnicę, tak jak robi się body Hamburgi. Najrzadsza to pewnie 10ppi, ale przez nią będzie widać wszystko
Wysłane z mojego CPH2415 przy użyciu Tapatalka
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Można dać filtr w jednej komorze a jego wylot puścić w taki czy inny sposób do drugiej komory. Czyli tak jak w hamburgu tylko w większej skali.Miro pisze:A jak wymusicie przepływ wody przez gąbkę ? Tam ma być cyrkulacja .
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
-
- 4
Kilka postów wcześniej to samo zauważyłem.Limak86 pisze:Można dać filtr w jednej komorze a jego wylot puścić w taki czy inny sposób do drugiej komory. Czyli tak jak w hamburgu tylko w większej skali.Miro pisze:A jak wymusicie przepływ wody przez gąbkę ? Tam ma być cyrkulacja .
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
-
- 4
Tak wcześniej zrozumiałam, że deszczownica jest pół na pół po każdej stronie. To da się zrobić bez problemu. Najgorsze chyba cudowanie z tą siatką, gąbką. Muszę poczytać o hamburgach, bo nigdy się nie interesowałam.
Dlaczego gąbka nie może być po prostu przyczepiona do kratki?
Dlaczego gąbka nie może być po prostu przyczepiona do kratki?
-
- 4
A czy przy okazji zakładania swojego zbiornika dla Bojka mógłbyś opisać jak zakładać i opiekować się akwarium bez filtra? Czy to bardzo ryzykowne? Trzeba odmulać?
Wskazówki z filmów ff są dla mnie sprzeczne. W jednym filmie informacja, że podmiana co dwa dni, w innym, że raz na tydzień.
-
- 4
Na spostrzeżenia przyjdzie czas. Jak wszystko pójdzie po myśli mojej w piątek zaleję zbiornik. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniamieva pisze:A czy przy okazji zakładania swojego zbiornika dla Bojka mógłbyś opisać jak zakładać i opiekować się akwarium bez filtra? Czy to bardzo ryzykowne? Trzeba odmulać?
Wskazówki z filmów ff są dla mnie sprzeczne. W jednym filmie informacja, że podmiana co dwa dni, w innym, że raz na tydzień.
- ahr
- 4
- Imię: Piotr
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 112 times
Kojarzy mi się, że szukając kiedyś informacji na temat HMF trafiłem na taki temat z dzieleniem akwarium. Filtr był na środku tylnej ściany akwarium, półokrągły, do niego chyba dochodziła właśnie kratka. Coś mi się kojarzy, że do frontowej szyby była na przyssawkach a do gąbki była przyszyta. Tylko przy tej wielkości akwarium najlepiej byłoby go napędzić powietrzem, nie zrobi pralki, a przy okazji nie zajmie połowy akwarium (bo żeby upchnąć głowicę i rozdzielenie wylotu to trochę miejsca trzeba).
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
-
- 4
To może kaskadę na tył na środek dać by woda sprawiedliwie kapała na obie połówki? Kaskada oczywiście skręcona na minimum
-
- 4
@Miro tak, ale malutka Kaskada skręcona na min to chyba trochę tak jak mała deszczownica. Zwłaszcza jak woda będzie się lała na kratkę i gąbkę. Ale w sumie to nie miałam nigdy kaskady.
- Miro
- 4
- Imię: Mirek
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 62 times
Nie widzisz różnicy między kaskadą a filtrem który wypycha strumień pod powierzchnią ?
Kaskada to filtr który wypuszcza strumień wody na taflę .
Bojownik lubi stojącą wodę , przynajmniej stojącą taflę wody.
-
- 4
Racja. Przy czym nie mam pojęcia co jest lepsze dla bójka - skręcona kaskada, która lekko zaburza powierzchnię wody czy może filtr wewnętrzny, który robi prądy.Miro pisze:Nie widzisz różnicy między kaskadą a filtrem który wypycha strumień pod powierzchnią ?
Kaskada to filtr który wypuszcza strumień wody na taflę .
Bojownik lubi stojącą wodę , przynajmniej stojącą taflę wody.
- Miro
- 4
- Imię: Mirek
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 62 times
Generalnie nie lubi ruchu , to ryba stojącej wody.
Jeżeli bojek ma duże płetwy to samo poruszanie się sprawia mu duży wysiłek a cóż dopiero jeżeli musi walczyć jeszcze z prądem wody.
Oczywiście jeżeli musi być jakiś filterek , to taki który nie będzie zmuszał rybki do pływania.
Jeżeli bojek ma duże płetwy to samo poruszanie się sprawia mu duży wysiłek a cóż dopiero jeżeli musi walczyć jeszcze z prądem wody.
Oczywiście jeżeli musi być jakiś filterek , to taki który nie będzie zmuszał rybki do pływania.