Wszystko fajnie tylko ta nowa rybka troszkę będzie za duża na to akwarium się obawiam.
A poka jeszcze fotkę całości pls [emoji6]
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
(54l) Mała rafa by DanielP
-
- 4
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 123 times
Przepraszam za jakość zdjęcia, która wynika z tego, że robiłem je na ''szybko" telefonem. W zbiorniku pływają: 2 sztuki błazenków (Amphiprion ocellaris), krewetka czyszcząca (Lysmata amboinensis), 2 sztuki krewetki Lysmata kuekenthali oraz 2 sztuki Pteropogona kauderni.
Ostatnio zmieniony niedziela 28 sie 2022, 00:43 przez DanielP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 4
- Imię: Borys
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 49 times
Ooo super!!DanielP pisze:Przepraszam za jakość zdjęcia, która wynika z tego, że robiłem je na ''szybko" telefonem. W zbiorniku pływają: 2 sztuki błazenków (Ampiphrion ocellaris), krewetka czyszcząca (Lysmata amboinensis), 2 sztuki krewetki Lysmata kuekenthali oraz 2 sztuki Pteropogona kauderni.
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@GrandeOW Są 2 szkoły: jedni dają piasek , inni nie. Piaski nie daje się,bo ułatwia czyszczenie dna. Z drugiej strony piasek daje naturalny wygląd i ogromną powierzchnię dla bakterii. Dodatkowo aragonit stabilizuje chemię wody, daje środowisko życia dla np. babek kopiących czy rozgwiazd. Tzw. DSB ,czyli deep sand bed jest rodzajem filtracji (chyba) beztlenowej. Ja tam piasek mam i go lubię 

-
- 4
Podłoża nie ma ponieważ było one siedliskiem dla glonów wapiennych. Żeby mieć rozgwiazdy czy inne większe kopiące zwierzątka trzeba mieć odpowiednio duży zbiornik a mój jest dla nich zwyczajnie za mały. Miałem podłoże ale z niego zrezygnowałem z wyżej wymienionych powodów. Moim zdaniem duża ilość skały jest już wystarczająca do utrzymania biologii w zbiorniku i dlatego uważam, że w moim przypadku podłoże jest zbyteczne.
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Bardzo przyjemne akwarium morskie, w moim klimacie. Widać, że to nie jest jakiś high-techowy morszczak pędzony na całej tablicy mendelejewa [emoji3]
Ja wprawdzie jestem zwolennikiem podłoża, ale co kto lubi.
Jedyne do czego bym się przyczepił, to światło... brakuje mi tu aktyniki która by podbiła barwy koralowców.
Ja wprawdzie jestem zwolennikiem podłoża, ale co kto lubi.
Jedyne do czego bym się przyczepił, to światło... brakuje mi tu aktyniki która by podbiła barwy koralowców.
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Mała rafa...
-
- 4
Nie aktualizowałem wątku z powody braku czasu związanego m.in. z przeprowadzką. Zbiornik trochę się zwiększył i obecnie ma 200l (100×40×50).
Ostatnio zmieniony niedziela 03 mar 2024, 21:51 przez DanielP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Wow, świetny przeskok na coś wiekszego, gratulacje! [emoji3]
Teraz miejsca jest sporo, można poszaleć [emoji6]
Baniak większy to liczę na więcej "akcji" dodawania życia i częstrzych aktualizacji...
Teraz miejsca jest sporo, można poszaleć [emoji6]
Baniak większy to liczę na więcej "akcji" dodawania życia i częstrzych aktualizacji...
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Mała rafa...
[160L] Mała rafa...
-
- 4
- Imię: Przemek
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 8 times
I tu widać, jak ważne w akwarium jest tło. Bo sam zbiornik zapowiada się ciekawie i ma potencjał, ale te kable z tyłu i ogólny brak tła tak rozpraszają.
Mimo to będę z chęcią obserwował rozwój tego skrawku morza
Mimo to będę z chęcią obserwował rozwój tego skrawku morza