[450l] Środowiskowe akwarium inera
- EyeQueue
- 3
- Imię: Andrzej
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 113 times
Pistia chyba najlepsza, bo rogatek i inne rośliny „półpływające” będą ciągle się turlać w nurcie. Z kolei drobnica powierzchniowa, jak rzęsa czy spirodela, zostanie zepchnięta do krawędzi zbiornika i tam też może być podtapiana. Ew. salwinia, dostępna chyba na forum, żabiściek, osoka — dobrze rosną w wodach eutroficznych.
Być może powinieneś dolać trochę fosforu, a prawie na pewno potas...
Być może powinieneś dolać trochę fosforu, a prawie na pewno potas...
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
- tencin
- 4
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 95 times
Rogatek jest OK, ale pistia i inne pływające dają jeszcze lepsze efekty, bo pobierają CO2 z atmosfery i nic ich nie limituje w konsumpcji nutrientów. Najlepszy w te klocki jest hiacynt wodny, tylko trochę duży rośnie. 

Doszedł Rogatek. Wąkrotka, która już "wychodzi" z akwarium też pewnie zrobi dobrą robotę. W weekend i w środku tygodnia zrobię standardową podmianę z nieco większą ilością RO. W następną sobotę kontrola parametrów.
A bleak garden to cry When my inamorato died...
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Czekamy z niecierpliwościąinerkoma pisze:Akwarium w prezentowanej na zdjęciach odsłonie przestało istnieć. Za jakiś czas wrzucę jakieś nowe zdjęcia ale to dopiero jak ruszą rośliny.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
-
- 4
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Uuu, a to zaskoczenie... Wydawało mi się, że ostatnia (jakby nie patrzeć dość nowa) odsłona tego zbiornika zostanie na dłużej.inerkoma pisze:Akwarium w prezentowanej na zdjęciach odsłonie przestało istnieć. Za jakiś czas wrzucę jakieś nowe zdjęcia ale to dopiero jak ruszą rośliny.
Co się stało, skąd zmiany?
A fotkę jeśli możesz to daj teraz to potem porównamy jak ewoluuje [emoji6]
Ciekawy jestem co też tam narobiłeś [emoji3] (tym bardziej ciekawy że na forum ostatnio wielka posucha)
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Mała rafa...
@Limak86 niestety połączenie Nutriplant z piachem to nie był dobry pomysł. W drugim podejściu zmieniłem kompletnie koncepcję. Będzie więcej roślin i światła - taki middletech idący w stronę HT. Korzeni została symboliczna ilość. Dno akwarium obsadzone jest w +/- w 80%.
Rośliny:
Staurogyne repens
Heteranthera zosterifolia
Echinodorus tenellus
Echinodorus latifolius
Hydrocleis nymphaeoides
Myriophyllum matogrossense
Hydrocotyle verticillata
Micranthemum Umbrosum
Ceratophyllum demersum
Echinodorus sp.
Sagittaria subulata
Limnophila aromatica (3 sztuki - test)
Hottonia palustris (3 sztuki test)
Ryby:
Pielęgniczka Boliwijska (Mikrogeophagus Altispinosus) - 3 sztuki
Barwieniec czerwony (Hyphessobrycon sweglesi) +/- 40 sztuk
Zwinnik czerwonousty (Rodostomus) 15 sztuk
Żaglowiec Leopolda - (Pterophyllum leopoldi) - 2 dorosłe osobniki (dzikie) + 20 podrostków (2 - 3 cm) pokolenie F1
Planuje docelowo zostawić max 10 sztuk Żaglowców. Najpewniej 2 dzikie i 8 z pokolenia F1, reszta będzie szukać nowego domu.
Musze też wspomnieć o innych moich ulubionych rybach tj. Sturisoma Złocista (Sturisomatichthys aureus). Dostały nowy dom w postaci 112l. Mam ich 6 sztuk i jest to akwarium wyłącznie dla nich. Akwarium napędza Aquael Turbo 2000, cyrkulator Eheiem StreamOn 4000+ oraz Eheim Air Pump 400 Znowu zacząłem bawić się w próbę odchowania młodych osobników więc za jakiś czas będzie coś do wydania.
Jeśli chodzi o foty to na razie nie ma się czym chwalić. Szału nie ma
Za jakiś czas postaram się zaktualizować wątek z belką led (viewtopic.php?t=77) jako że szykuję w niej poważną, a zarazem ostatnią już modyfikację. Jednym słowem będzie się działo.
Rośliny:
Staurogyne repens
Heteranthera zosterifolia
Echinodorus tenellus
Echinodorus latifolius
Hydrocleis nymphaeoides
Myriophyllum matogrossense
Hydrocotyle verticillata
Micranthemum Umbrosum
Ceratophyllum demersum
Echinodorus sp.
Sagittaria subulata
Limnophila aromatica (3 sztuki - test)
Hottonia palustris (3 sztuki test)
Ryby:
Pielęgniczka Boliwijska (Mikrogeophagus Altispinosus) - 3 sztuki
Barwieniec czerwony (Hyphessobrycon sweglesi) +/- 40 sztuk
Zwinnik czerwonousty (Rodostomus) 15 sztuk
Żaglowiec Leopolda - (Pterophyllum leopoldi) - 2 dorosłe osobniki (dzikie) + 20 podrostków (2 - 3 cm) pokolenie F1
Planuje docelowo zostawić max 10 sztuk Żaglowców. Najpewniej 2 dzikie i 8 z pokolenia F1, reszta będzie szukać nowego domu.
Musze też wspomnieć o innych moich ulubionych rybach tj. Sturisoma Złocista (Sturisomatichthys aureus). Dostały nowy dom w postaci 112l. Mam ich 6 sztuk i jest to akwarium wyłącznie dla nich. Akwarium napędza Aquael Turbo 2000, cyrkulator Eheiem StreamOn 4000+ oraz Eheim Air Pump 400 Znowu zacząłem bawić się w próbę odchowania młodych osobników więc za jakiś czas będzie coś do wydania.
Jeśli chodzi o foty to na razie nie ma się czym chwalić. Szału nie ma

-
- 4
A to w jakie nawożenie idziesz?
Ziemia+żwir czy jakieś bardziej fikuśne wygibasy jako podłoże?
Ziemia+żwir czy jakieś bardziej fikuśne wygibasy jako podłoże?
[160L] Mała rafa...
[160L] Mała rafa...
Ziemia + żwirek rzeczny 1- 3 mm z domieszką 3 - 5 mm i EI. W zasadzie to nic nowego

-
- 4
Ja się powoli przymierzam do zmiany w 650tce, malawi idzie na emeryturę [emoji6]
I pomysł mam na Azję południowo-wschodnią albo pod labiryntowce albo pod brzanki, tak czy inaczej będą rośliny i zbiornik LT.
Zastanawiam się tylko czy jako podłoże dać tak jak Ty ziemia/żwir+piach czy może zastosować metodę nijakiego MD Fishtanks z YT (nie wiem czy znasz?) mianowicie woreczki siateczkowe z aquasoilem i na to żwir/piach. Ziemia będzie efektywna na dłużej ale z kolei woreczki z aquasoilem są bezpieczniejsze w razie przesadzania itp machinacji...
I pomysł mam na Azję południowo-wschodnią albo pod labiryntowce albo pod brzanki, tak czy inaczej będą rośliny i zbiornik LT.
Zastanawiam się tylko czy jako podłoże dać tak jak Ty ziemia/żwir+piach czy może zastosować metodę nijakiego MD Fishtanks z YT (nie wiem czy znasz?) mianowicie woreczki siateczkowe z aquasoilem i na to żwir/piach. Ziemia będzie efektywna na dłużej ale z kolei woreczki z aquasoilem są bezpieczniejsze w razie przesadzania itp machinacji...
[160L] Mała rafa...
[160L] Mała rafa...
- Miro
- 4
- Imię: Mirek
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 62 times
jeżeli ziemia ma ponad 1 miesiąc nic złego się nie dzieje przy przesadzaniu.
Przecież ziemia ogrodowa to nic innego jak odrobinki roślin , drewna itp i piasku .
Jak ziemia która jest pod żwirem nasiąknie to robi się ciężka i nie wypływa podczas przesadzania.
Oczywiście trzeba to robić delikatnie.
Sposobu , który opisałeś powyżej nie znam. Tak jak napisał @Miro przy odpowiedniej dozie ostrożności nie powinno się nic stać. U siebie dałem demineralizowaną ziemię do terrariów - póki co jest ok.Limak86 pisze: ↑piątek 19 sie 2022, 09:52 Ja się powoli przymierzam do zmiany w 650tce, malawi idzie na emeryturę [emoji6]
-
- 4
Dobra dobra, pitu pitu a zdjęcia zbiornika w nowej szacie nadal nie ma [emoji20]
Weź coś rzuć bo posucha na forum [emoji6]
Weź coś rzuć bo posucha na forum [emoji6]
[160L] Mała rafa...
[160L] Mała rafa...
Jasne, że nie. To tymczasowe lokum. @Limak86 nie mam na razie czym się chwalić i co pokazywać. Przez ostatni tydzień modyfikowałem belkę i rośliny mocno ucierpiały. Może za jakiś czas coś wrzucę.
Ostatnio zmieniony sobota 27 sie 2022, 08:39 przez inerkoma, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 4
- Imię: Tomek
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 49 times
=inerkoma post_id=10990 time=1660551925 user_id=49]
Jasne, że nie. To tymczasowe lokum
[/quote]
OK
. Przez chwilę uwierzyłem. że moje 180 L im wyatarczy ; -).
Jasne, że nie. To tymczasowe lokum
[/quote]
OK

Pozdrawiam 
Tomek B.

Tomek B.
OK

[/quote]
@Tomek B. jako inkubator dla młodych pewnie styknie