Cichy napowietrzacz
-
- 4
- Imię: Tomek
- Been thanked: 69 times
Jak wiadomo odczucia mogą być bardzo różne. Ja stosuję w akwariach 2x Eheima 200 (jeden do jednego akwarium, a drugi na 2 akwaria) i jestem zadowolony. W prawdzie przy zakupie drugiego żałowałem że nie dopłaciłem paru złotych do 400 setki ale trudno. Mam jaki mam. Z minusow to w jednym złamał mi się jeden z króćców do zakładania wężyków, ale otwór zakleilem kropelką i śmiga dalej z drugiego otworu. Nie wiem czy to wada materiałowa czy zmęczenie materiału, czy moje zmęczenie, ale tak się stalo. Powietrze i tak rozdzielam już dalej, a nie na napowietrzaczu więc nic mi to nie przeszkadza.
Z poważniejszych wad, które mogą komuś przeszkadzać to w napowietrzaczu są dwa otwory. Niby fajnie, ale jak akurat ktoś ma kaprys z jednego nie korzystać to nie może tak po prostu go odłączyć. Nawet jak skręci gałką na minimum to powietrze i tak ucieka, przez co drugą dziura leci słabiej. A nawet jak korzysta się z dwóch wężyków na przykład do dwóch zbiorników to ustawianie jednego ma wpływ na drugi. Trochę to bez sensu. Ostatecznie u mnie jest tak, że 2 wyjścia z napowietrzacza trafiają dwoma wężykami na trójnik gdzie się powietrze łączy i dalej rozdzielam je sobie tak jak chcę chińskimi zaworami (stąd nie martwi mnie ułamany i zaklejony króciec).
Z poważniejszych wad, które mogą komuś przeszkadzać to w napowietrzaczu są dwa otwory. Niby fajnie, ale jak akurat ktoś ma kaprys z jednego nie korzystać to nie może tak po prostu go odłączyć. Nawet jak skręci gałką na minimum to powietrze i tak ucieka, przez co drugą dziura leci słabiej. A nawet jak korzysta się z dwóch wężyków na przykład do dwóch zbiorników to ustawianie jednego ma wpływ na drugi. Trochę to bez sensu. Ostatecznie u mnie jest tak, że 2 wyjścia z napowietrzacza trafiają dwoma wężykami na trójnik gdzie się powietrze łączy i dalej rozdzielam je sobie tak jak chcę chińskimi zaworami (stąd nie martwi mnie ułamany i zaklejony króciec).
U siebie rozwiązałem ten problem tak, że rozwierciłem nieco otwór i wkleiłem tę cienką rurkę od zestawu do kroplówki. Na ten cienki wężyk idzie normalny do napowietrzania. Nie dało rady przykleić jak u Ciebie

A bleak garden to cry When my inamorato died...
-
- 4
- Imię: Tomek
- Been thanked: 69 times
Ja nie przyklejalem złamanej końcówki. Całą dziurę zakleilem kropelką (zaślepiłem). Wiedząc jak to działa w tym modelu i tak korzystałem z jednego otworu i całe powietrze tlocze tym który jest cały. Jak się drugi złamie to pewnie zrobię coś podobnego do tego co mówisz
-
- 4
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Jeśli znajdę - gdzieś mam obudowę od 200/400 eheim air - ja spaliłem środek z kolei po pierwszych 4 latach - brak zaworku przeciwzwrotnego.
Wracając do tematu
Mam eheim 400
I sera air 275
Oba wydają z siebie głos. Cichszy jest niestety ale sera air. Różnica w budowie jakąś jest - eheim 2 pokrętła - sera jedno centralne. Ale zasada działania może być podobna - ja się nie zagłębiałem.
Sera jest nowsza - póki co wydajniejsza, na pierwszy rzut oka.
Zobaczymy w teście długodystansowym jakie będzieoje zdanie po 4 latach kolejnych.
Nie polecam napowietrzaczy chińskich firmy sebo - również podwójne - oba spaliły się po ok 3/6 miesiącach.
Wracając do tematu
Mam eheim 400
I sera air 275
Oba wydają z siebie głos. Cichszy jest niestety ale sera air. Różnica w budowie jakąś jest - eheim 2 pokrętła - sera jedno centralne. Ale zasada działania może być podobna - ja się nie zagłębiałem.
Sera jest nowsza - póki co wydajniejsza, na pierwszy rzut oka.
Zobaczymy w teście długodystansowym jakie będzieoje zdanie po 4 latach kolejnych.
Nie polecam napowietrzaczy chińskich firmy sebo - również podwójne - oba spaliły się po ok 3/6 miesiącach.
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Najcichszy jaki miałem to aquaelowy oxy pro 150. Nie zmienia to faktu, że najgłośniejsze i tak są bąbelki. A to powoduje, że głośność samego napowietrzacza, przynajmniej dla mnie, nie ma większego znaczenia (w kontekście który jest najcichszy).
- Nanakamado
- 4
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 10 times
Przepraszam, że nie wniosę tym nic za bardzo do dyskusji, ale moim skromnym zdaniem cichy napowietrzacz to oksymoron. I mówię to korzystając z kaskad.
+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebutuj +++
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Dla mnie najcichszym rozwiązaniem jest głowica zasysająca powietrze przez zwężke., tyle że z odpowiednio ustawionym zaworkiem - na minimum. Robią się super małe bąbelki które krążą po akwarium, a nie lecą od razu do góry.
Wysłane z mojego LYA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LYA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wawariat
-
- 4
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Odnośnie samego napowietrzania.
Ja mam inną metodę.
Kostka pod cyrkulator dużej mocy i sru......
Co kostkę napędza - wybór własny/dowolny.
Powietrza nie da ci nic tyle, co te moje rozwiązanie.
Ja mam inną metodę.
Kostka pod cyrkulator dużej mocy i sru......
Co kostkę napędza - wybór własny/dowolny.
Powietrza nie da ci nic tyle, co te moje rozwiązanie.
Ja nie polecę żadnej pompy jako cichej, natomiast ostrzegę przed zakupem pompki która tak hałasuje, że słychać ją piętro niżej. Pompka aquael oxyboost 200 - od samego początku pompka strasznie hałasuje, jak ją włączyłem pierwszy raz po zakupie to się okazało, że jest głośniejsza od starej kilkudziesięcioletniej pompki tłokowej. Niestety z lenistwa nie chciało mi się odwieźć jej do sklepu, miałem nadzieję, że jak trochę popracuje to się dotrze i będzie cichsza - niestety
.