Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
No, więc…ekhem…kupiłam figurkę do akwarium Jest to produkt happet i nadaje się do akwarium, ale ktoś mi powiedział, że mimo to w wyższej temperaturze może wydzielać szkodliwe substancje. Farba z tej figurki. Polecono mi zalanie jej żywicą epoksydową. Chciałam się upewnić, że ta żywica, po wyschnięciu, nadaje się do akwarium?
@Poranna Witaj Zmiano poczytałam sobie o ksylenie. Dlaczego myślisz, że może być w żywicy epoksydowej? O ksylenie wspominają w opisie, w temacie czyszczenia.
@Poranna Witaj Zmiano dostałam charakterystykę produktu. Nie wiem jak interpretować. Ksylenu nie widzę. Są różne substancje działające drażniąco, ale to chyba zanim zastygnie. Niestety już to kupiłam.
@EyeQueue czy możesz na to zerknąć? Mogę przesłać całość.
Nie używałbym tego wszystkiego w akwarium. Jeśli już, trzymaj to w wiadrze z często zmienianą wodą przez parę tygodni. Przynajmniej masz szansę pozbyć się formaldehydu i innych rozpuszczalnych w wodzie związków. Jak długo związki wchodzące w skład żywicy będą uwalniane do otoczenia nie odpowie Ci nikt bez badań za dziesiątki tysięcy złotych. BTW, po co ci to było ?
Z tego co piszecie to chyba bezpieczniej będzie używać figurki i zaufać producentowi niż zalewać ją żywicą, żeby była mniej toksyczna Poniżej załączam opis do figurki, Czy Waszym zdaniem można zaufać happetowi? „ Wykonana wyłącznie z nietoksycznych i neutralnych chemicznie materiałów, nie zmienia pH ani twardości wody” A może moczyć samą figurkę przez jakiś czas? https://happet.eu/hindu-r169-ozdoba-hin ... 75,pl.html