Łatwe krewetki caridina
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
Jakie krewetki caridina (poza Amano) są najłatwiejsze w utrzymaniu, Waszym zdaniem? Czy są takie, dla których odpowiednia byłaby woda kranowa(ta pewnie zbyt twarda), albo mieszanka kran z demineralizowaną? Bez konieczności nieustannego mierzenia pH, korygowania parametrów. Zastanawiam się nad pierwszym krokiem w kierunku caridin. Do tej pory tylko neocaridiny i Amano.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 gru 2023, 12:41 przez eva, łącznie zmieniany 1 raz.
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
to ja opowiem - wiele razy próbowałem podchodzić do caridin, ale w większości wypadków padały po jakimś czasie.
wiosną założyłem kostkę 27litrów - tak jak już gdzieś wspominałem - z FZN2 i rynną - ogólnie overkill na 27 litrów.
wrzuciłem podłoże Red Bee Sand, tak z 1cm do 2ch. zalałem wodą RO i dolałem Qualdropa GH+ LC wg kalkulatora z ich strony.
dodałem jakieś korzonki, roślinki itp.
zapuściłem ze światłem na 1 miesiąc i dwa tygodnie i w tym czasie wrzucałem takie minimalne ilości jedzenia dla ryb, szczyptę co kilka dni.
przechodziły różne gomory, sajgony i inne gloniszcza. ale już po miesiącu zaczęło się stabilizować a woda i wszystko inne klarować. rośliny ruszyły.
wtedy sprawdziłem przewodność, zrobiłem podmianę wodą RO żeby sprowadzić do mniej więcej 250uS, pH nie sprawdzałem. Sprawdziłem jeszcze poziomy azotu, ale były super.
i zapuściłem krewety. zacząłem od kilkunastu, mam już setki i co i raz wysyp maluchów.
Teraz sprawdzam tylko przewodność przed podmianami aby w czasie podmiany skorygować w kierunku 250uS. Samą podmianę robię co 3~4 tygodnie 10litrów.
A że dostałem krewety za frajer - to mam mieszankę CRek, YKK i jakichś tam lepszych mutantów. Vide poniżej.
wiosną założyłem kostkę 27litrów - tak jak już gdzieś wspominałem - z FZN2 i rynną - ogólnie overkill na 27 litrów.
wrzuciłem podłoże Red Bee Sand, tak z 1cm do 2ch. zalałem wodą RO i dolałem Qualdropa GH+ LC wg kalkulatora z ich strony.
dodałem jakieś korzonki, roślinki itp.
zapuściłem ze światłem na 1 miesiąc i dwa tygodnie i w tym czasie wrzucałem takie minimalne ilości jedzenia dla ryb, szczyptę co kilka dni.
przechodziły różne gomory, sajgony i inne gloniszcza. ale już po miesiącu zaczęło się stabilizować a woda i wszystko inne klarować. rośliny ruszyły.
wtedy sprawdziłem przewodność, zrobiłem podmianę wodą RO żeby sprowadzić do mniej więcej 250uS, pH nie sprawdzałem. Sprawdziłem jeszcze poziomy azotu, ale były super.
i zapuściłem krewety. zacząłem od kilkunastu, mam już setki i co i raz wysyp maluchów.
Teraz sprawdzam tylko przewodność przed podmianami aby w czasie podmiany skorygować w kierunku 250uS. Samą podmianę robię co 3~4 tygodnie 10litrów.
A że dostałem krewety za frajer - to mam mieszankę CRek, YKK i jakichś tam lepszych mutantów. Vide poniżej.
Wawariat
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 29 times
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
-
- 4
@Poranna Witaj Zmiano czy filtr RO podłącza się na stałe do jakiegoś kranu? Czy doraźnie się przyczepia, filtruje daną ilość wody i odczepia. Pytam bo gdzieś czytałam, że ten filtr nie może wysychać, ale może źle coś zrozumiałam. I czy to musi być jakiś specjalny kran, czy na każdy wejdzie?
- radmac
- 4
Filtr RO można odpinać, wystarczy zapodać plastikowe kraniki na końcach rurek. Wyschnąć nie można sama membrana.eva pisze:czy filtr RO podłącza się na stałe do jakiegoś kranu? Czy doraźnie się przyczepia, filtruje daną ilość wody i odczepia. Pytam bo gdzieś czytałam, że ten filtr nie może wysychać, ale może źle coś zrozumiałam. I czy to musi być jakiś specjalny kran, czy na każdy wejdzie?
Co do samego podpięcia to jest masa adapterow do podpięcia do różnych źródeł.
Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka
Wawariat
- radmac
- 4
Niee, cały zestaw po zmontowaniu trzymasz zmontowany. Odpinasz go co najwyżej od źródła wody jak nie potrzebujesz. Zestaw po prostu misi być pełen wody i tyle.
Niektórzy tylko się upewniają że rurki ( a są 3 - do źródła, odpad i uzysk) są do góry, tak żeby woda stała w środku. Jak korzystasz regularnie i często to nie zdąży wyschnąć
Nieskromnie... Kiedyś popełniłem taki temat
viewtopic.php?t=118
Niektórzy tylko się upewniają że rurki ( a są 3 - do źródła, odpad i uzysk) są do góry, tak żeby woda stała w środku. Jak korzystasz regularnie i często to nie zdąży wyschnąć
Nieskromnie... Kiedyś popełniłem taki temat
viewtopic.php?t=118
Wawariat
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Ja mam zamontowane zawory na wylocie częstej i brudnej wody. Są zakręcone jak zestaw nie użytkuje. U mnie jest mobilny, tj w pudełku ma zabawki z Ikea. Jak mie korzystam zawory są zakręcone. Jako, że wodę odmieniam raz w tygodniu raczej membrana nie wyschnie, ale zaworki zakręcam.
Cały zestaw podłączam pod prysznic zamiast słuchawki, taką końcówkę wybrałem zamawiając zestaw.
I najważniejsze, warto od razu dokupić pompę podnoszącą ciśnienie. Oszczędzamy czas i wodę
Cały zestaw podłączam pod prysznic zamiast słuchawki, taką końcówkę wybrałem zamawiając zestaw.
I najważniejsze, warto od razu dokupić pompę podnoszącą ciśnienie. Oszczędzamy czas i wodę
-
- 4
Czy przy małym poborze, 10-15 l tygodniowo, ta pompa jest potrzebna?boro1 pisze: ↑sobota 09 gru 2023, 21:51 Ja mam zamontowane zawory na wylocie częstej i brudnej wody. Są zakręcone jak zestaw nie użytkuje. U mnie jest mobilny, tj w pudełku ma zabawki z Ikea. Jak mie korzystam zawory są zakręcone. Jako, że wodę odmieniam raz w tygodniu raczej membrana nie wyschnie, ale zaworki zakręcam.
@radmac znalazłam wczoraj Twój post i okazało się, że to właśnie Ty pisałeś, że filtr (membrana) nie może wyschnąć

- ahr
- 4
- Imię: Piotr
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 112 times
Szczegółowo zestaw dwóch membran z pompą opisał @GrandeOW.
Ja osobiście uważam, że to jedna z lepszych inwestycji akwarystycznych jakie poczyniłem. Na jednej membranie zebranie 30l wody ro zajmowało mi jakieś 5-6godzin. Z drugą membraną i pompą zajmuje to około godziny. Pomijając prawie dwukrotnie większą wydajność (mniejszy odpad), to w moim przypadku czas był najważniejszy - byłem w stanie nad tym zapanować (nie mam zrobionego przelewu, a system mam zamontowany w szafce pod zlewem) bez ryzyka zapomnienia że coś tam się filtruje (i zalania sąsiadów - zdarzyło mi się odkręcić zawory po przyjściu z pracy i przypomnieć sobie o tym rano albo wyjść na zakupy po kilku godzinach filtrowania). Oczywiście wiąże się to z pewnym hałasem (pompa jest dość głośna) - co również nie pozwala o niej zapomnieć.
Jak masz zrobiony przelew, albo wstawisz sobie bańkę do wanny czy prysznica, to może się lać do woli.
Ja osobiście uważam, że to jedna z lepszych inwestycji akwarystycznych jakie poczyniłem. Na jednej membranie zebranie 30l wody ro zajmowało mi jakieś 5-6godzin. Z drugą membraną i pompą zajmuje to około godziny. Pomijając prawie dwukrotnie większą wydajność (mniejszy odpad), to w moim przypadku czas był najważniejszy - byłem w stanie nad tym zapanować (nie mam zrobionego przelewu, a system mam zamontowany w szafce pod zlewem) bez ryzyka zapomnienia że coś tam się filtruje (i zalania sąsiadów - zdarzyło mi się odkręcić zawory po przyjściu z pracy i przypomnieć sobie o tym rano albo wyjść na zakupy po kilku godzinach filtrowania). Oczywiście wiąże się to z pewnym hałasem (pompa jest dość głośna) - co również nie pozwala o niej zapomnieć.
Jak masz zrobiony przelew, albo wstawisz sobie bańkę do wanny czy prysznica, to może się lać do woli.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
@eva spokojnie przeżyjesz bez pompki, dla mnie zbędny wydatek, sam nie mam pompy, ale ja mam czas na zbieranie wody, przy 10l nie ma tragedii i sensu.
- radmac
- 4
Głośna pompa ma jedną głowicę która powoduje duże wibracje. Można kupić bardziej wydajne pompy z dwoma głowicami, gdzie głowice tłuką naprzemiennie niwelując mocno wibracje i w szafce są prawie niesłyszalne.ahr pisze: Oczywiście wiąże się to z pewnym hałasem (pompa jest dość głośna) - co również nie pozwala o niej zapomnieć.
Wawariat
-
- 4
- Imię: Tomek
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 49 times
@eva Przy niezbyt wielkich potrzebach można chyba pomyśleć o rezygnacji z pompy, tak jak to sugeruje @Poranna Witaj Zmiano. Ja mam dwie membrany ustawione szeregowo i działam bez pompy. Zebranie 10 L zajmuje ok 50 min. Do wytrzymania.
Pozdrawiam 
Tomek B.

Tomek B.
- radmac
- 4
Dokładnie, każdemu wg potrzeb - jakbym zbierał 5L RO tygodniowo, to nie robiłbym sobie trudu w skomplikowanych rozwiązaniach.
Teraz potrzebuję ~100L tygodniowo to szukałem rozwiązań. A będę potrzebował więcej i będę rozwijał swoje maszynerie.
Dodatkowo w czasie zimy i grzania kaloryferów, używam RO do nawilżaczy ultradźwiękowych, a na chałupę trochę się tego zużywa (>30litrów tygodniowo)
Wawariat
-
- 4
@ahr czy można prosić o przerzucenie tematu filtra do tego wątku @radmac ? Mi nie przeszkadza, ale będzie bardziej na temat i łatwiejsze do odnalezienia. viewtopic.php?t=118
- radmac
- 4
a nie lepiej u producenta (znaczy przeklejacza nalepek chinskich na własne)? taniej, i nie kłamią o wydajności
https://sklep.osmoza.pl/kompletna-pompa ... p-147.html
Wawariat
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Oczywiście, że warto. Szczerze to długo nie szukałem, kupowałem u nich inne rzeczy to i to do koszyka wrzuciłemradmac pisze: ↑czwartek 14 gru 2023, 12:01a nie lepiej u producenta (znaczy przeklejacza nalepek chinskich na własne)? taniej, i nie kłamią o wydajności
https://sklep.osmoza.pl/kompletna-pompa ... p-147.html
-
- 4
@boro1 Odbywa się montowanie filtra RO. Mam zawory zamontowane na wylocie wody RO i odpadu. Na rurce wlotowej nie ma (w zestawie były tylko dwa). Jak przechowywać ten filtr, żeby woda i membrana nie wyschły? Ma stać pionowo w wiaderku, czy nie ma problemu jak woda będzie wyciekała tą rurką wlotową?
- Poranna Witaj Zmiano
- 4
U mnie leży( w poziomie), raz zalany układ nie wyschnie, odparowanie wody tymi rurkami w temp. pokojowej będzie trwało wieki.
Niby mam 1 zaworek na wlocie, ale go nigdy nie używam, wkręcam do węża i tyle, potem odkręcam, czekam chwilę aż "woda z rurek wyleci" i wkladam do koszyka.

Niby mam 1 zaworek na wlocie, ale go nigdy nie używam, wkręcam do węża i tyle, potem odkręcam, czekam chwilę aż "woda z rurek wyleci" i wkladam do koszyka.
- radmac
- 4
Można rurki spiąć ze sobą na szybkozłączkach. Parowanie nie jest problemem, tylko jak rurki będą w dół, to woda wyciurkaeva pisze:[mention]boro1[/mention] Odbywa się montowanie filtra RO. Mam zawory zamontowane na wylocie wody RO i odpadu. Na rurce wlotowej nie ma (w zestawie były tylko dwa). Jak przechowywać ten filtr, żeby woda i membrana nie wyschły? Ma stać pionowo w wiaderku, czy nie ma problemu jak woda będzie wyciekała tą rurką wlotową?
Wawariat