Strona 1 z 1

Mineralizacja do celów spożywczych

: sobota 21 cze 2025, 11:51
autor: krasnal
Od dłuższego czasu zbierałem do napisania tematu
z nurtującym mnie pytaniem.
Już opisuję o co chodzi.
Do normalnego zestawu RO(akwariowy) co jakiś czas ( 1x 3/6 dni) podłączam filtr mineralizujący
do celów spożywczych (kawa w domu+ w pracy- kabina ciężarówki)
Teraz podstawowe pytanie :
po odłączeniu "mineralizatora"
1- zostawić w wodę "środku"
2- opróżnić z niej wkład przed następnym użyciem
Filtr - pierwsza z brzegu aukcja https://allegro.pl/oferta/filtr-wody-fi ... 7591280657

: wtorek 24 cze 2025, 13:12
autor: radmac
moim skromnym zdaniem, działanie wkładu mineralizującego polega na powolnym rozpuszczaniu się wkładu i oddawanie minerałów do przepływającej wody. - jak woda stoi w takim mineralizatorze to po prostu przejmuje więcej minerałów, no i może sobie coś tam zacząć . A jak wody nie będzie to nic nie powinno się stać -"minerały" sobie wyschną ale to żadna tam membrana czy żywica jonowymienna - schnąć sobie może.
wg AI - taki wkład zazwyczaj zawiera złoża mineralne, takie jak dolomit, które stopniowo uwalniają do wody pierwiastki takie jak wapń, magnez, sód i potas.