Zanosi się jednak, że akwarium (60x30x30) jeszcze chwilę postoi. Od jakiegoś czasu zmagam się w nim z sinicami.
Ryby:
Sphaerichthys Osphromenoides - 3 szt.
Boraras brigittae - +/- 15 szt.
Rośliny
Cryptocoryne nana
Philodendron sp. Papua Nowa Gwinea
Ceratopteris Thalictroides
Niedługo dojdą:
Hydrocotyle tripartita sp. Japan
Marsilea Crenata
Technika:
Belka DIY 16W power led. Sterowanie Sonoff Dual.
Eheim 2213
Eheim Skim 350
Eheim e Thermocontrol 75W
Aranżacja
Korzeń Olchy
Otoczaki
Podłoże
Piach kupiony w zoologicznym, pastylki nawozowe Ferka Rosetta,
Nawożenie:
Od niedawna na bazie rozpuszczonych soli - walka z sinicami
[54] Małe Borneo
Jeden kanał robi za przedłużacz dla Skim 350 a drugi steruje jednym z kanałów belki. Belka ma 16W ale byłoby to zdecydowanie za dużo jak na tę akwarium. Kiedyś przez chwilę Dual sterował dwoma kanałami innego oświetlenia.
A bleak garden to cry When my inamorato died...
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
Super fajne. Podobają mi się bardzo gurami czekoladowe. Niestety nie wszystkie rybki można mieć ( to takie nieznane mi wcześniej cierpienie akwarystyczne- rychły koniec zarybiania).
Tak - nie zmieniałem nic. Może kiedyś pobawię się tym bardziejRozumiem, że na standardowym sofcie? Wiesz, że możesz sobie czujnik temperatury dołożyć po zmianie softu?

@GrandeOW zmieniło się sporo. Na zmiany miały wpływ głównie sinice. Akwarium było zaciemnione przez ostatnie 7 dni i teraz powoli będę próbował je wyprowadzić. Całkowicie musiałem wywalić torf i liście. Salvinia od Ciebie była w mega opłakanym stanie (cała w sinicy). Zobaczę jak będzie dalej.
-
- 4
- Imię: Tomek
- Been thanked: 69 times
@inerkoma u mnie na salvinii nigdy sinic nie było. Raczej to nie ode mnie się wzięło. Sinice miałem ale w innym baniaku w żaden sposób nie połączonym z krewetkarium czasowo i przestrzennie. Ja zawsze sinice przy podłożu miałem. Aż dziw że tak zdominowały zbiornik, że wlazly aż na górę.
@GrandeOW nawet bym nie pomyślał, że to mogło być od Ciebie. Na problem z nimi nałożyło się kilka spraw tj. zerowe wartości NO3 i PO4, kiepski ruch wody przy powierzchni, w ogóle w całym akwarium. Tak czy inaczej Salvinia nie dała rady. Musiałem wyrzucać garściami - cała była w tym badziewiu. Tygodniowe zasłonięcie szkła pomogło. Zacząłem podawać nawozy i oświetlać zbiornik no i zobaczymy jak będzie.
Jeśli pytasz mnie to odpowiedź brzmi - nie wiem. Natomiast przykrycie by się przydało bo wyskoczyły mi już dwie.Ziemiojad2 pisze: ↑wtorek 30 mar 2021, 15:33 Czy czekoladki nie muszą mieć przykrytego szczelnie akwarium? Jak wszystkie labiryntowe?
- Nanakamado
- 4
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 10 times
Strasznie lubię to akwarium, odkąd je pierwszy raz zobaczyłem 

+++ Błąd Dzielenia Przez Ogórek. Zainstaluj Wszechświat Ponownie I Rebutuj +++