Temat wydzielony z ogłoszenia Jarzego.
@Jarzy Polecam też Nanusy. Niewiele większe od Pigmejów, a podobno żyją dłużej niż Habrosusy i są mniej wymagające (te z krajowej hodowli). U mnie mają 2,5 - 3 cm. (Kupiłam młodzież ok 1-1,5 cm.). Szukają jedzenia na piasku (z toni nie pobierają), ale raczej rzadko ryją w piasku (piszę, bo dla niektórych osób to ważne przy wyborze).
Wasze doświadczenia z małymi kiryskami: nanus, habrosus, panda itp
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Ja mam z 30...może miałem, bo nie widuję. widzialem ja na początku przy karmieniu, a od kiedy się spasły to na karmienie nie wychodzą. Maks 2-3 sztuki się pojawiają.
Ale jak przestawiałem kamulec to tylko się zadymiło tak spitalały we wszystkie strony.
Wawariat
Ale jak przestawiałem kamulec to tylko się zadymiło tak spitalały we wszystkie strony.
Wawariat
Wawariat
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Z pandami jest ten problem, że lubią padać. Sam miałem >50 a zostały po roku 3. @cinek1916 może opowiedzieć też o swojej przygodzie (akwa specjalnie dla pand).
Wawariat
Wawariat
Wawariat
-
- 4
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 123 times
Jestem bardzo ciekawy waszej opowieści o pandach. Dotychczas uważałem je za dość "łatwe" w utrzymaniu. Pandy jako jedne z nielicznych kirysków nie zjadają swojej ikry i dlatego często można bez ingerencji odchować młode.
-
- 4
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Pigmeje żyją ruchem wody. Ryba stadna - powyżej 30szt dopiero pokazuje swój urok.
No i akwarium - aby zobaczyć ich piękno i stadne zachowanie - musi być duże z natury - 150cm długości minimum. Prąd wody na poziomie 15000/20000 litrów na h.
Dopiero wtedy widać te ryby.
Co do kirysów pand - jedne z najprostszych kirysów, jakie są na rynku, rozmnażają się bez żadnych problemów i specjalnych zachodów - jak sterby, trójpregie. W moich warunkach .
No i akwarium - aby zobaczyć ich piękno i stadne zachowanie - musi być duże z natury - 150cm długości minimum. Prąd wody na poziomie 15000/20000 litrów na h.
Dopiero wtedy widać te ryby.
Co do kirysów pand - jedne z najprostszych kirysów, jakie są na rynku, rozmnażają się bez żadnych problemów i specjalnych zachodów - jak sterby, trójpregie. W moich warunkach .