Witam wszystkich forumowiczów.
Przygodę z akwarystyką roślinną zacząłem w styczniu 2020, niestety popełniłem sporo błędów początkującego i podjąłem decyzję o restarcie.
Poniżej kilka danych dotyczących akwarium (zalane 12.05.2021 r.):
Wymiary: Aquael Glossy 80 80x35x54 125 l (odejmując podłoże i ramkę na oświetlenie weszło 110 litrów);
Oświetlenie: 2x aquael retrofit sunny 16W (2x1650 lm) 1x aquael retrofit plant 16W (1150 lm);
Nawożenie: póki co tylko potas, wcześniej linia blue line, niestety ciągły problem z brakami i blokadami i funkcjonowanie od glona do glona, całość dopełniły sinice:(
podaję CO2 z butli chwilowo 24h przez reaktor proflora direct;
Podłoże: tropica plant grow +kulki gliniano-torfowe, na to żwirek kwarcowy 1-3 mm;
Temperatura: 25 oC;
parametry wody: KH 5; GH 12; Ph 6,6; CO2 oliwka; NH4<0,05; NO2 0,025; N 5; P 0,8; K 20; Ca 70; Mg 12; Fe 0. Chwilowo podmieniam na kranówkę z racji częstych podmian, później będzie RO i mineralizator GH + one plant.
Filtracja: aquael ultramax 1500 - standardowe wypełnienie wzbogacone warstwą lawy wulkanicznej + skimer;
Gatunki roślin:
Pierwszy plan: Pogostemon Helferi, Staurogyne Repens, Alternanthera Reinecki Mini, Micranthemum Monte Carlo.
Drugi plan: Cryptocoryne Pethii, Cryptocoryne Wendti Green, Amania sp Bonsai, Blyxa Japonica, Alternanthera Rosanervig.
Trzeci plan: Ludwigia Repens, Ludwigia Repens Rubin, Cryptocoryne Usteriana, Pogostemon Erectus, Proserpinaca Palustris, Hygrophilia Corymbosa, Cabomba Red (na próbę).
Część roślin uratowałem z poprzedniej aranżacji, mają jednak na powierzchni śladowe ilości zielenic, co widać na zdjęciach.
Gatunki ryb: 4 otoski, 3 kiryski sterby, 15 neon czerwony, 8 rasbora espei (wpuszczone w 3 dniu po zalaniu).
W akwarium pracuje filtr z mediami ze starego zbiornika, odzyskałem 40 litrów wody z poprzedniego akwarium, dodane bakterie sera bionitrivec.
Biorąc pod uwagę powyższe mam kilka pytań:
1) Kiedy rozpocząć nawożenie akwarium makro i mikro, aby nie zagłodzić roślin i oszczędzić sobie wysypu glonów?
2) Czy pozostałości glona ze starych roślin można jakoś zlikwidować?
3) Czy na tym etapie już uzupełniać braki żelaza w słupie wody, czy jeszcze poczekać, aż rośliny się zaaklimatyzują?
4) Czy takie oświetlenie jest wystarczające do wzrostu roślin czerwonych (wychodzi ok. 40 lm/litr) (w poprzedniej aranżacji czerwone cały czas zaglonione i słaby wzrost)?
Będę wdzięczny za ocenę zbiornika i wasze uwagi oraz sugestie.
Pozdrawiam
125 l glossy_restart
-
- 4
- Imię: Krzysztof
-
- 4
Wjazd z rybkami może i szybki, ale nie miałem drugiego filtra do zbiornika zastępczego. Poza tym wydawało mi się, że startując na starym filtrze i z 40 litrami wody ze starego akwarium, to bakterie wpłyną na obniżenie szkodliwych substancji. Póki co cała obsada ma się dobrze, dwukrotnie mierzyłem parametry i NH4 0, natomiast NO2 w granicach 0,01 - 0,025.
- tencin
- 4
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 95 times
Stara woda niewiele zmienia, stare złoże w filtrze może być dobrym rozwiązaniem, jeśli nie podusiłeś bakterii tlenowych (to znaczy, jeśli złoże nie leżało zbyt długo w wyłączonym filtrze). Wstrzymaj się z pełnym nawożeniem. Do momentu kiedy będziesz pewien, że biologia wystartowała, możesz dawać tylko potas + CO2 + ewentualnie carbo (jeśli używasz). Tak jak pisał @Jarzy, zbyt szybkie wpuszczenie obsady może spowodować niebezpieczny skok związków azotu. Masz sporo roślin, zajmą się azotem o ile nie zaczniesz go dokładać w nawozach. Może być też tak, że rośliny same nie dadzą rady z azotem na starcie, wtedy polecam dołożyć do filtra saszetkę Purigenu albo jakiegoś innego pochłaniacza. Tylko nie trzymaj go w filtrze zbyt długo, bo będzie zabierał żarcie roślinom. Usuń jak najszybciej po stabilizacji parametrów.
-
- 4
Bakterie w filtrze na pewno są w porządku, bo na czas restartu filtr podłączyłem w obieg zbiornika zastępczego, więc wyłączony był tylko na czas wyłowienia obsady z akwarium. Ponadto do akwarium wlałem dwa razy po 50 ml bakteri sera nitrivec, więc powinny trochę przyspieszyć stabilizację.
A możecie coś podpowiedzieć, co z poziomem żelaza - też czekać, bo od początku mam zerowe wartości w testach?
A możecie coś podpowiedzieć, co z poziomem żelaza - też czekać, bo od początku mam zerowe wartości w testach?
-
- 4
Witam
Parametry z wczoraj: KH 5; GH 11; PH 6,8; NH4<0,05; NO2 0,025; NO3 2; PO4 0,2; K 20; Ca 55; Mg 12; Fe 0.
Zaczyna wyraźnie brakować makro, więc chyba czas zacząć lekko nawozić. Zastanawia mnie tylko czy przy obecności NO2 w ilości 0,025 podawanie azotu nie wpłynie na jakieś perturbacje i nie zaburzy zbiornika?
Parametry z wczoraj: KH 5; GH 11; PH 6,8; NH4<0,05; NO2 0,025; NO3 2; PO4 0,2; K 20; Ca 55; Mg 12; Fe 0.
Zaczyna wyraźnie brakować makro, więc chyba czas zacząć lekko nawozić. Zastanawia mnie tylko czy przy obecności NO2 w ilości 0,025 podawanie azotu nie wpłynie na jakieś perturbacje i nie zaburzy zbiornika?
- tencin
- 4
Wstrzymaj się z nawozami. Rośliny dopiero co zasadziłeś, pewnie się jeszcze nawet dobrze nie ukorzeniły a mają zapewne zmagazynowane tyle żarcia, że przez następne 3 tygodnie i tak nie zobaczysz niedoborów. Z testów wynika, że masz całkiem sporo związków azotu i niedomknięty cykl. Po prawidłowym starcie NH4 i NO2 powinny być niemierzalne. Nie wiem gdzie widzisz niedobory w makro. Mógłbyś wyjaśnić?krzysiek7809 pisze: ↑czwartek 20 maja 2021, 09:07 Zaczyna wyraźnie brakować makro, więc chyba czas zacząć lekko nawozić.
-
- 4
Z testów - w pierwszym wpisie podałem parametry po pierwszej podmiance (15.05) N 5; P 0,8; natomiast testy z wczoraj wykazały N 2; P 0,2. Stąd wywnioskowałem, że makro schodzi. W poprzednim starcie zerowy azot spowodował wysyp glonów, z którym jako początkujący długo nie mogłem sobie poradzić. Tym razem chciałbym tego uniknąć, dlatego zadaję więcej pytań:)
-
- 4
- tencin
- 4
Mam taki zbiorniczek roślinny, do którego pompuję masę CO2 i bardzo mocno nawożę. Nawozy podaję codziennie w małych dawkach. Gdybyś zmierzył wodę w dowolnym momencie cyklu nawożenia to byś zobaczył, że mam NH4 i NO2 niemierzalne, NO3 nie przekracza 1-2. Gdybyś jednak zbadał pobieranie w cyklu tygodniowym, to by się okazało, że zielsko zżera jakieś 20-25 azotu tygodniowo.
Nie ma więc tak naprawdę znaczenia, czy w testach wyszło Ci 8 czy 2 ppm. Dopóki azot w cyklu między podmianami nie zostanie wyczyszczony do zera, to nie zobaczysz jego niedoborów, bo ich zwyczajnie nie ma, azot cały czas jest dostępny.
Nie ma więc tak naprawdę znaczenia, czy w testach wyszło Ci 8 czy 2 ppm. Dopóki azot w cyklu między podmianami nie zostanie wyczyszczony do zera, to nie zobaczysz jego niedoborów, bo ich zwyczajnie nie ma, azot cały czas jest dostępny.
-
- 4
witam
Mała aktualizacja po dwóch tygodniach. Parametry wody: KH 5; GH 12; PH 6,4; NO2 nadal 0,025; NO3 2; PO4 0,8; Fe 0; K 20; Ca 70; Mg 12.
W związku z rozbieżnymi sugestiami forumowiczów w zakresie nawożenia, tj. od kiedy nawozić takie akwarium pozostałem przy nawożeniu zgodnie z poradnikiem " bezpieczny start akwarium" i póki co leję tylko potas 1,5 ppm dziennie. Oświetlenie obecnie 7 h (1x retrofit sunny 16W + 1x retrofit plant 16W) + 3 godz (15.00-18.00) drugi retrofit sunny 16W. Ogólnie póki co rośliny rosną bardzo powoli, choć okoo 15-16 nieźle bąblują (ale tylko część). Niestety mimo przestrzegania zasad zawartych w poradniku w akwarium zaczęły pojawiać się nitki i skupiska zielenic na szybach i roślinkach. Czy to wynik niskiego azotu? Proszę o rady czy zacząć podawać azot, czy zmienić świecenie? Zielenice atakują głównie alternantherę i cryptocorynę pethii. Poniżej załączam zdjęcia.
Mała aktualizacja po dwóch tygodniach. Parametry wody: KH 5; GH 12; PH 6,4; NO2 nadal 0,025; NO3 2; PO4 0,8; Fe 0; K 20; Ca 70; Mg 12.
W związku z rozbieżnymi sugestiami forumowiczów w zakresie nawożenia, tj. od kiedy nawozić takie akwarium pozostałem przy nawożeniu zgodnie z poradnikiem " bezpieczny start akwarium" i póki co leję tylko potas 1,5 ppm dziennie. Oświetlenie obecnie 7 h (1x retrofit sunny 16W + 1x retrofit plant 16W) + 3 godz (15.00-18.00) drugi retrofit sunny 16W. Ogólnie póki co rośliny rosną bardzo powoli, choć okoo 15-16 nieźle bąblują (ale tylko część). Niestety mimo przestrzegania zasad zawartych w poradniku w akwarium zaczęły pojawiać się nitki i skupiska zielenic na szybach i roślinkach. Czy to wynik niskiego azotu? Proszę o rady czy zacząć podawać azot, czy zmienić świecenie? Zielenice atakują głównie alternantherę i cryptocorynę pethii. Poniżej załączam zdjęcia.
-
- 4
Nikt nie podpowie, czemu akurat zielenice niszczą mi czerwonolistne rośliny, na innych ten glon się nie osadza...
-
- 4
- Imię: Łukasz
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 2 times
Nie wiem jak obserwacje u innych, ale ja robiłem 2 podejścia z Alternanthera Reinecki Mini w poprzednim akwarium i jeżeli miałem glony, to ta roślina zawsze łapała je jako pierwsza. Z wybarwieniem nie było większych problemów.krzysiek7809 pisze: ↑czwartek 27 maja 2021, 18:54 Nikt nie podpowie, czemu akurat zielenice niszczą mi czerwonolistne rośliny, na innych ten glon się nie osadza...
Co do reszty nie poradzę, bo prócz ludwigii rubin innych nie miałem, gdzie do koloru + wzrostu i braku glonów konkretnie na niej (dopóki nie zacząłem nieco kombinować) wystarczały w 54L dwie amano, bazalt bez niczego pod nim i mocno słaba woda + firmowa żarówka aquaela z zestawu 54L.
Może źródło średnie?