Witam serdecznie.
Mam problem w swoim akwarium z glonem na szybie i kamieniach ( choć tym się tak bardzo nie martwię). Największym problemem jest to że rośliny obumierają , od góry są w miarę ok ale dół czernieje. Nie jestem doświadczony więc nie wiem co powinienem zrobić , proszę o pomoc.
Akwarium 240l
2 miesiące od startu , akwarium dojrzewało 3 tygodnie.
Filtr : ultramax 2000
Oświetlenie: chihiros a1201 65w
7200 lumenów
8000 kelvinow
Oswietlam je 10 h dziennie
W podłożu kulki torfowe
CO2 bimbrownia : indykator poziom ok
pH 7.2
Obumierające rośliny
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@Badenik94 Krasne i śmierć. Miałem to samo. Spróbuj wsadzić pałki nawozowe pod korzenie. U mnie problem dotyczył łodygowców, czerpiących makro z podłoża. W dalszym etapie rośliny skarłowacieją. Pojechałem po całości: RO, CO2 i mocna lampa. Jeśli nie jesteś na to gotów to wywal te rośliny i o nich zapomnij. Prawdopodobnie problemem jest bardzo twarda woda.
-
- 4
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Sprawdzę twardość wody, ktoś mi sugerował że te łupki mogą zatwardzac wodę. A w razie co RO ile lać ? Z 70 % wymienić ?
I pytanie czy ta lampa powinienem świecić na maksa czy trochę ją przykręcać 9? ( Ma 7 stopni ustawienia natężenia )
I pytanie czy ta lampa powinienem świecić na maksa czy trochę ją przykręcać 9? ( Ma 7 stopni ustawienia natężenia )
- ahr
- 4
- Imię: Piotr
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 112 times
Zdecydowanie zmniejsz światło, przecież jak na razie to nie bardzo jest co oświetlać.
Zwróc też uwagę na cyrkulację wody, moim zdaniem w leweym dolnym rogu masz strefy mało mieszane. Ja bym przełożył deszczownię na druga stronę.
Zwróc też uwagę na cyrkulację wody, moim zdaniem w leweym dolnym rogu masz strefy mało mieszane. Ja bym przełożył deszczownię na druga stronę.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
zdecydowanie za długo światło. są nawozy, jest światło, nie ma odbiorców władowanej energii.
pierwsze skorzystają glony.
A, i przy takiej mikrej ilości roślin odpuściłbym kulki nawozowe.
Jak się rozrosną, zagęszczą, zakorzenią, to może wtedy.
pierwsze skorzystają glony.
A, i przy takiej mikrej ilości roślin odpuściłbym kulki nawozowe.
Jak się rozrosną, zagęszczą, zakorzenią, to może wtedy.
Wawariat
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@Badenik94 ten glon na kamieniu wygląda bardzo atrakcyjnie. A co do roślin, to może rozważ dołożenie więcej roślin, zwłaszcza łatwych gatunków np. Hygrophile, Kryptocoryny, Anubiasy, Mchy, Żabienice i in. W świeżych akwariach przez pierwsze tygodnie niektóre rośliny padają. Potem będzie lepiej.
-
- 4
Tak zrobię. Usunę najgorsze i posadzę na raz duża ilość roślineva pisze: ↑poniedziałek 24 maja 2021, 08:58 @Badenik94 ten glon na kamieniu wygląda bardzo atrakcyjnie. A co do roślin, to może rozważ dołożenie więcej roślin, zwłaszcza łatwych gatunków np. Hygrophile, Kryptocoryny, Anubiasy, Mchy, Żabienice i in. W świeżych akwariach przez pierwsze tygodnie niektóre rośliny padają. Potem będzie lepiej.
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
Po mojemu nie zgadzają mi się te kamienie z pływającymi rybami. Podejrzewam, że bardzo zatwardzają wodę a neonki czy skalary takich warunków nie lubią.
Wyrzuciłbym zatem te kamulce, dodał korzeni, dużo roślin, pomierzył parametry a potem podmiana wody 50% i przygaszenie światła. A i tych pałek nawozowych nie wtykaj
Wyrzuciłbym zatem te kamulce, dodał korzeni, dużo roślin, pomierzył parametry a potem podmiana wody 50% i przygaszenie światła. A i tych pałek nawozowych nie wtykaj
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@boro1 zapytam się z ciekawości czy rośliny bez tych pałek nawozowych przetrwają na jałowym podłożu? Bo myślałam, że koniecznie potrzebne. Są rośliny, które np. w wyparzonym piasku sobie poradzą bez kulek/pałek?
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
podłoże w działającym akwarium z rybkami nigdy nie jest jałowe.
kulki/pałki nawozowe są potrzebne przy dużej ilości wymagających tego roślin. Albo po prostu dużych roślinach ciągnących z podłoża.
Tylko wtedy taka roślina potrafi sobie stworzyć system korzeniowy odpowiednio daleko sięgający, a kulka jej to tylko ułatwia.
Mam krynię rzemieniolistną gdzie jej podstawa jest szerokości przegubu dłoni - i jedzie na jednej kulce nawozowej w piachu, w tym roku już kwitła trzy razy.
kulki/pałki nawozowe są potrzebne przy dużej ilości wymagających tego roślin. Albo po prostu dużych roślinach ciągnących z podłoża.
Tylko wtedy taka roślina potrafi sobie stworzyć system korzeniowy odpowiednio daleko sięgający, a kulka jej to tylko ułatwia.
Mam krynię rzemieniolistną gdzie jej podstawa jest szerokości przegubu dłoni - i jedzie na jednej kulce nawozowej w piachu, w tym roku już kwitła trzy razy.
Wawariat
-
- 4
Miałeś rację.Jarzy pisze: ↑niedziela 23 maja 2021, 22:41 @Badenik94 Krasne i śmierć. Miałem to samo. Spróbuj wsadzić pałki nawozowe pod korzenie. U mnie problem dotyczył łodygowców, czerpiących makro z podłoża. W dalszym etapie rośliny skarłowacieją. Pojechałem po całości: RO, CO2 i mocna lampa. Jeśli nie jesteś na to gotów to wywal te rośliny i o nich zapomnij. Prawdopodobnie problemem jest bardzo twarda woda.
GH 30
KH 14
-
- 4
Mówisz o tych kamieniach które oddzielają piasek od żwiru ?boro1 pisze: ↑poniedziałek 24 maja 2021, 09:40 Po mojemu nie zgadzają mi się te kamienie z pływającymi rybami. Podejrzewam, że bardzo zatwardzają wodę a neonki czy skalary takich warunków nie lubią.
Jak zatem je bezpiecznie wyciągnąć i włożyć nowe nie naruszając podłoży ?
-
- 4
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 47 times
miałem na myśli te wielkie głazy, ale pewnie te oddzielające też. Jak widać po parametrach masz twardą wodę a powodem są najprawdopodobniej właśnie te kamulce.
Ja jestem dość konserwatywny w pewnych tematach, tj. pałki zostały stworzone do czegoś innego niż akwarium. Po drugie wg. mnie nowe rośliny mają na tyle dużo zmagazynowanego papu w sobie, że nie potrzebują dodatkowych nawozów. Zapewne m.in. dlatego nie zaleca się nawożenia nowego akwarium.
-
- 4
Ta kamulce nie powinny zatwardzac , narazie wyjąłem jeden mały do wody i wrzuciłem do kranówki ( 18 stopni ). Jak podrośnie a podrośnie na pewno za parę dni to wywalam cała ścieżkę i te kamyczkiboro1 pisze: ↑środa 26 maja 2021, 09:17miałem na myśli te wielkie głazy, ale pewnie te oddzielające też. Jak widać po parametrach masz twardą wodę a powodem są najprawdopodobniej właśnie te kamulce.Ja jestem dość konserwatywny w pewnych tematach, tj. pałki zostały stworzone do czegoś innego niż akwarium. Po drugie wg. mnie nowe rośliny mają na tyle dużo zmagazynowanego papu w sobie, że nie potrzebują dodatkowych nawozów. Zapewne m.in. dlatego nie zaleca się nawożenia nowego akwarium.
- tencin
- 4
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 95 times
Święta prawda. Brak reakcji z octem wcale nie oznacza, że kamień się nie rozpuszcza. No i rozpuszczając się wcale nie musi podnosić GH, może za to podnieść KH albo przewodność. Najlepsza metoda, żeby sprawdzić co kamień robi z wodą - do RO o znanej przewodności, niech poleży a potem ponowny pomiar przewodności.