Mam w akwarium część z piasku i część ze żwirku. Oddzielone otoczakami. Wypadało by wymienić piasek bo coraz bardziej brudny. Odessanie go nie powinno być problemem. Zastanawiam się jednak, jak najlepiej dodać nowy piasek. Np. Mokry piasek przez lejek i grubszą rurkę, czy jakoś inaczej będzie lepiej? Nie chcę Kiryskom bezpośrednio na łby sypać.
Macie może jakieś sposoby na to? Może ostrzeżenia?
Jak dodać piasek do akwarium - sposoby
- cinek1916
- 4
- Has thanked: 80 times
- Been thanked: 62 times
Możesz też nabierać mokry piasek w jakiś kubek, słoik, szklankę lub coś w tym stylu, powoli zanurzać w akwarium i spać w docelowe miejsce.
Metoda z rurką jest dobra ale przy mokrym piachu może się nie sprawdzić bo rurka może się zapychać.
Metoda z rurką jest dobra ale przy mokrym piachu może się nie sprawdzić bo rurka może się zapychać.
-
- 4
- Imię: Łukasz
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 2 times
Dodam że zakrywałem dłonią górę np. szklanki i lekko pozwalałem napływać wodzie do środka.
Jak już było pełno wody zjazd jak najniżej i przechył.
Minus jest taki że na szybszą operację potrzeba sporo miejsca żeby taki pojemnik przechylić. No i trochę to jednak trwa.
U mnie ograniczyło to bardzo mocno rozniesienie się piasku wszędzie.
Patent z rurką wydaje się być bardziej precyzyjny ale ja takowej nie miałem - stąd alternatywa
/edit literówka
Jak już było pełno wody zjazd jak najniżej i przechył.
Minus jest taki że na szybszą operację potrzeba sporo miejsca żeby taki pojemnik przechylić. No i trochę to jednak trwa.
U mnie ograniczyło to bardzo mocno rozniesienie się piasku wszędzie.
Patent z rurką wydaje się być bardziej precyzyjny ale ja takowej nie miałem - stąd alternatywa

/edit literówka
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 cze 2021, 08:51 przez Lucas, łącznie zmieniany 1 raz.
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Ja tam sypałem na powierzchnię, czyli wersja "na łeb". Jakiekolwiek układanie piasku z kiryskami i krewetkami mija się z celem i tak zawsze kończy się wyrównaniem piasku na płasko.
Nawet jak jakiś piasek lądował np w rozecie kryni rzemieniolistnej, krewety i tak w końcu zrzucały go na dno (po pół roku)
Jedynie filtry wyłączałem na ten czas żeby przypadkiem nic nie zassało.
Nawet jak jakiś piasek lądował np w rozecie kryni rzemieniolistnej, krewety i tak w końcu zrzucały go na dno (po pół roku)
Jedynie filtry wyłączałem na ten czas żeby przypadkiem nic nie zassało.
Wawariat
- tencin
- 4
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 95 times
Kilka razy większe ilości piasku dodawałem metodą "na kiełbasę". Biorę piach, dodaję do niego wodę ze zbiornika, żeby było porządnie mokry. Ilość którą chcę dodać kładę na folię spożywczą a potem go zawijam w "kiełbasę" usuwając powietrze. Taki pakiet wkładam do wody tam gdzie chcę dodać piach, kładę na dnie a potem rozcinam ostrożnie folię nożykiem. Powoli wysypuję piach z folii a folię ostrożnie wyciągam i do kosza. Metoda jest wygodna jeśli chce się dodać większą ilość piachu łatwo, szybko i precyzyjnie.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 515 times
- Been thanked: 180 times
@radmac Metoda jak się ma rozsądne rybki. Kiryski Nanusy i Ryżanki będą niestety stały w miejscu licząc na to, że to żarcie. Piach je zasypie, a one się nie przesuną 
@tencin ciekawy i nowatorski sposób. O tym nigdy bym nie pomyślała. Na kiełbasę

@tencin ciekawy i nowatorski sposób. O tym nigdy bym nie pomyślała. Na kiełbasę

-
- 4
@Miro @denkmal to jest plaża z piasku z przodu akwarium. Nie ma tam roślin ani podłoża aktywnego. Dość cienka warstwa, której ciągle ubywa, przy każdym odmulaniu. Akwarium ma już kilka miesięcy. Piasek z jednej strony intensywnie ciemny, z drugiej zielony pod spodem. Sądziłam, że może zaszkodzić Kirysom jak taki brudny.
Czy mogę sobie zepsuć parametry wody usuwając ten piasek? Dlaczego?
Mogę też wrzucić świeży na wierzch. Co będzie lepsze?
Czy mogę sobie zepsuć parametry wody usuwając ten piasek? Dlaczego?
Mogę też wrzucić świeży na wierzch. Co będzie lepsze?
-
- 4
@radmac , @Kiql a ja myślałam, że jestem wyrodną akwarystką, bo im tak długo nie zmieniam piachu i Kiryski mogą dostać sławnego zapalenia wąsików 
Jak zwykle dobrze, że wrzuciłam temat na forum
To posypać tylko na wierzch nowego, bo ubywa? Ma zostać taki ciemny pod spodem?

Jak zwykle dobrze, że wrzuciłam temat na forum

To posypać tylko na wierzch nowego, bo ubywa? Ma zostać taki ciemny pod spodem?
-
- 4
@denkmal mi wygląd absolutnie nie przeszkadza i nie jest dla mnie taki ważny nawet. Chodzi tylko o zdrowie Kirysków. Zostawię piasek skoro to tylko problem natury estetycznej.