Stara woda
W najbliższym czasie likwiduję 300l. Chciałbym przechować wodę aby wystartować na niej nowe akwarium. Pytanie czy taka niefiltrowana, trzymana w plastikowych bańkach woda będzie się nadawać po miesiącu - półtora?
A bleak garden to cry When my inamorato died...
- tencin
- 4
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 95 times
Moim zdaniem nada się, jeśli będzie w ruchu - musi być wymiana gazowa zapewniona, jakiś napowietrzacz albo jeszcze lepiej głowica. Bakteriami bym się specjalnie nie przejmował jeśli dasz potem dojrzały filtr.
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Jak dobrze pamiętam, masz RO. Moim zdaniem - bo udało mi się to podczas przeprowadzki - ważne jest przechowanie roślin, podłoża, dekoracji, filtrów - czyli wszystkiego poza całą wodą. Ja z 300 litrów przewiozłem jakieś 150 litrów, resztę na miejscu dopełniłem RO odpowiednio mineralizowaną i w odpowiedniej temperaturze.
I akwa śmiga jak ta lala. Nawet miałem nadzieje, że krasne znikną (bo je wcięło zaraz po transporcie) ale po trzech tygodniach zaczęły dziady wracać. Więc to taka przeciągnięta w czasie duża podmiana.
ok, u Ciebie będzie przeciągnięta na miesiąc lub więcej, ale nie powinno być problemu (IMHO oczywiście)
I akwa śmiga jak ta lala. Nawet miałem nadzieje, że krasne znikną (bo je wcięło zaraz po transporcie) ale po trzech tygodniach zaczęły dziady wracać. Więc to taka przeciągnięta w czasie duża podmiana.
ok, u Ciebie będzie przeciągnięta na miesiąc lub więcej, ale nie powinno być problemu (IMHO oczywiście)
Wawariat
Rośliny będą w tymczasowym akwarium z rybami. Piach niestety muszę wyjąć cały. I będzie on poza akwarium. To będzie pełen restart. Nie mam jeszcze nowego szkła więc prócz ryb, 100l starej wody w której będą one pływać, roślin ze starego szkła, filtrów nic więcej nie będzie. Beczki nie mam za bardzo gdzie wstawić żeby filtrować starą wodę. Mam trochę bakterii na start od Prodibio, dwa dojrzałe filtry no i te wodę w której będą pływać ryby.
A bleak garden to cry When my inamorato died...
- radmac
- 4
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 106 times
Piachu chociaż trochę przerzuć do tymczasowego akwa. Resztę przepłucz, wysusz, odataw gdzieś na przeczekanie.
Do nowego baniaka i tak bedziesz musiał dodać piachu, więc dodasz ten i nowy. Stary w tymczasowym posłuży za starter.
Wawariat
Do nowego baniaka i tak bedziesz musiał dodać piachu, więc dodasz ten i nowy. Stary w tymczasowym posłuży za starter.
Wawariat
Wawariat
-
- 4
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Dokładnie jak radmac napisał - wsyp podłoże do tych 100l choć parę kg. 100l wody z rybami ci wystarczy na start nowego - potem dolejesz tyle ile będziesz potrzebował.
Ryby ogólnie lubią świeżą wodę. To je stymuluje, pobudza.
Ryby ogólnie lubią świeżą wodę. To je stymuluje, pobudza.
-
- 4
- Imię: Michał
- Has thanked: 5 times
Jeśli będziesz miał 100l wody, żywy piach i jakiś żywy filtr to wystartujesz bez żadnych problemów.
Suchy piach na spód, ten żywy ze 100l na wierzch i zalewaj.
To będzie efekt taki jakbyś zrobił w zbiorniku duża podmianę rzędu 70-80%.
Suchy piach na spód, ten żywy ze 100l na wierzch i zalewaj.
To będzie efekt taki jakbyś zrobił w zbiorniku duża podmianę rzędu 70-80%.