Cześć. Staram się odhodować ikrę contradensów (często są nazywane l201 big spot). Kilka ogólnych info:
Stado liczy 10 sztuk
Od 2 miesięcy podchodzą do ikry. Wg mnie zabawę rozkręca jeden samiec i zmienia tylko dziewczynki. Z jedna trze się co mniej więcej 3 tygodnie - druga wycierał pierwszy raz.
akwarium - zbiornik z paletami. 540 l brutto, temp 28, Ph 5,5-6,5, twardość ogólna 11-12. Podmiany raz w tygidniu okolo -15 % wody
Idzie mi z ta ikra jak krew z nosa.. pierwsza przegapiłem i została zniszczona przez samice, drugą - miałem już przełowić ale zostawiłem sprawę do rana.. rano nie było już co przeławiać. Trzecia.. przeniosłem ikre do kotnika z jaskinia i samcem.. zniszczył ją po pierwszej nocy... czwarta - zniszczył poprzednia dziad to przeniosłem samą ikrę .. od początku nie podobał mi sie jej kolor i spleśniała... Kotnik - jak na zdjęciu - 15x15 cm, ustawiam go przy wylocie filtra + ma swój napęd (kostke natleniającą)
no i teraz pytanie.. gdzie popełniam błąd? Z mojego doświadczenia pierwsza ikra często idzie na zmarnowanie ale 4 to już dużo. Zacząłem podejrzewać za ikra 2,3 tez spleśniała dlatego samiec ja zniszczył. Co zmienić, macie jakieś doświadczenia?
Hypancistrus Contradens - ikra
-
- 4
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Zostaw dla samca - niech się uczy. Jak sam zacznie odchowywać, wtedy odbierz ikrę.
Młode niedoświadczone ryby tak mają. Jeśli sam zjada , to tylko po to aby zaraz przystąpić do kolejnego tarła ( ikra na wzmocnienie, została skreślona jako nie nadająca się ).
Spokój tylko ratuje .
Co do kotnika moim zdanie może też być za mały przepływ wody. Ale dobrze tego nie widzę.
Młode niedoświadczone ryby tak mają. Jeśli sam zjada , to tylko po to aby zaraz przystąpić do kolejnego tarła ( ikra na wzmocnienie, została skreślona jako nie nadająca się ).
Spokój tylko ratuje .
Co do kotnika moim zdanie może też być za mały przepływ wody. Ale dobrze tego nie widzę.
-
- 4
Do większego kotnika 40/20/20 wklejałem głowicę nawet - 100 %wylegu przy różnych zbrojnikach. Do tego kirysy i żyworódki odławiane. Ba , nawet pierwsze ziemiojady moje tak odchowałem. W tym układzie - świeża woda z akwarium jest tłoczona bezpośrednio do kotnika 300/500/550 l/h i cały czas wymieniania. Plus tlen. Zbrojniki wymagają dużo lepszej jakościowo wody niż "popularne" ryby.
Młode jeszcze większe mają wymagania.
Młode jeszcze większe mają wymagania.
-
- 4
Pralka była oczywiście zamierzona. Młode po wykluciu od razu siadały przy samym wylocie.
Na wolności w dużym akwarium - potrafiły siedzieć na wylocie fx6 lub teraz przed cyrkulatorem 20000 l/h. One lubią ten sport.
Na wolności w dużym akwarium - potrafiły siedzieć na wylocie fx6 lub teraz przed cyrkulatorem 20000 l/h. One lubią ten sport.
-
- 4
Przy ikrze oczywiście tylko sama kostka - aby nie uszkodziły się jajka.
Zdarzyło się wrzucić przypadkiem i w pralkę - ale tu nie jestem w stanie określić strat. Nie liczę. Ja liczę tylko te które 3 cm osiągnął .
Zdarzyło się wrzucić przypadkiem i w pralkę - ale tu nie jestem w stanie określić strat. Nie liczę. Ja liczę tylko te które 3 cm osiągnął .
- Miro
- 4
- Imię: Mirek
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 62 times
Hypancistrus contradens czy czasem nie potrzebują podmian wody do 50 % tygodniowo ?
Czy nie powinno im się zrobić akwa z płynącą wodą ?
Czy woda do podmiany nie powinna być woda odwróconej osmozy ?
No i chyba te ryby lubią zacienione miejsca .
Czy nie powinno im się zrobić akwa z płynącą wodą ?
Czy woda do podmiany nie powinna być woda odwróconej osmozy ?
No i chyba te ryby lubią zacienione miejsca .
-
- 4
- Imię: Kamil
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
po kolei
- 50 % wody.. brałem je od gościa który wymieniał 20 % miesięcznie.. wiec nie oceniając czy to dobrze czy nie rozmnażały się z sukcesem u niego
- akwa z płynąca woda - co to jest akwa z płynącą woda?
- odwrócona osmoza - tak używam odwróconej osmozy - mineralizuje ją . To jest akwarium z paletkami.
- zacienione miejsca - maja.. jaskinki, drewno .. nawet bardzo dużo drewna.
- 50 % wody.. brałem je od gościa który wymieniał 20 % miesięcznie.. wiec nie oceniając czy to dobrze czy nie rozmnażały się z sukcesem u niego
- akwa z płynąca woda - co to jest akwa z płynącą woda?
- odwrócona osmoza - tak używam odwróconej osmozy - mineralizuje ją . To jest akwarium z paletkami.
- zacienione miejsca - maja.. jaskinki, drewno .. nawet bardzo dużo drewna.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 513 times
- Been thanked: 180 times
@Krolic ikra ryb chyba często, z tego co czytam, może zapleśnieć. Nie musi to być wina wody, pewnie wcale nie jest. Może podpytać gościa, od którego brałeś, może ma jakieś metody na to, żeby odchować narybek.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 513 times
- Been thanked: 180 times
@Krolic czyli winny jedynie tatuś kanibal. A może by jego odseparować następnym razem? Albo może zostawić, w końcu mu się znudzi? Może @Adams2121 i on zjada, bo jeszcze się nie nadaje ta ikra.
Jeszcze mi ostatni pomysł przyszedł do głowy, żeby go w okresie pilnowania ikry karmić codziennie żywym pokarmem. Może białka mu się zachciewa.
Jeszcze mi ostatni pomysł przyszedł do głowy, żeby go w okresie pilnowania ikry karmić codziennie żywym pokarmem. Może białka mu się zachciewa.
-
- 4
- Imię: Kamil
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Przyznam że na razie biorę pod uwagę tylko teorie, że coś jest nie tak z ikra i dlatego ja zjada. Nie brałem pod uwagę że tak ma i już.
Nawet nie zdążę go nakarmić - pierwsza noc po wypędzeniu samicy i jest po ikrze. Zacząłem przerzucać jaskinke do kotnika - myślałem że samica wraca i niszczy ikrę, Czytałem że się to zdarza. Oczywiście też nie pomogło.
A następnym razem zapodam mu rurecznika.. zobaczymy
Nawet nie zdążę go nakarmić - pierwsza noc po wypędzeniu samicy i jest po ikrze. Zacząłem przerzucać jaskinke do kotnika - myślałem że samica wraca i niszczy ikrę, Czytałem że się to zdarza. Oczywiście też nie pomogło.
A następnym razem zapodam mu rurecznika.. zobaczymy
-
- 4
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 123 times
Uważam, że zjadanie ikry u pielęgnic czy zbrojnikow determinowane jest tym, że rodzic czuję, że nie jest w stanie jej utrzymać. Może to być spowodowane brakiem doświadczenia, nie zapłodnieniem ikry, źle dobraną obsadą, nieodpowiednimi parametrami wody itp. Swego czasu trzymałem w swoich zbiornikach l-ki i z tego co pamiętam to samce pilnujące ikry raczej skupiają się na jej ochronie i natlenianiu i w tym czasie nie jedzą. Hypancistrusy z natury to dość skryte zbrojniki i może potrzeba mu więcej spokoju. Jeżeli zależy Ci na odchowaniu młodych to po kolejnym tarle przenieś ikrę do kotnika. Najlepsze kotnik sprowadza Pan Piotr Szulada z Niemiec. Są dość drogie ale bardzo, bardzo dobre. Sam mam taki:-)