Korzenie w podłożu po obcięciu rośliny
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 514 times
- Been thanked: 180 times
W małym akwarium 45 l, obcięłam, tuż pod linią podłoża, dwie żabienice. Ich korzenie rozpełzła się po całym akwarium (widać je przy szybach, w podłożu). Nie da się ich wyciągnąć, a pewnie jest ich sporo.Czego mogę się w tej sytuacji spodziewać? Zgniją i zatrują rybom wodę? A może podgniją i staną się żyzną glebą dla następnych roślin? Czy trzeba wymienić podłoże? To będzie raczej trudne.
-
- 4
- Imię: Aleksander
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 16 times
Nic nie rób. Korzeń jak korzeń... pewnie w końcu się rozłoży (co nie jest równoważne z "gniciem")eva pisze: ↑poniedziałek 25 kwie 2022, 14:03 W małym akwarium 45 l, obcięłam, tuż pod linią podłoża, dwie żabienice. Ich korzenie rozpełzła się po całym akwarium (widać je przy szybach, w podłożu). Nie da się ich wyciągnąć, a pewnie jest ich sporo.Czego mogę się w tej sytuacji spodziewać? Zgniją i zatrują rybom wodę? A może podgniją i staną się żyzną glebą dla następnych roślin? Czy trzeba wymienić podłoże? To będzie raczej trudne.

Nie przejmowałbym się nim, ani nie demolował akwarium próbując wyciągać.
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@eva Moje ulubione podejście: poczekaj aż zrobi się samo. Jak zaczniesz cuda wyczyniać tylko wzburzysz podłoże w małej objętości wody. Jeśli olejesz temat to pewnie badyl odrośnie albo rozpadnie się.
-
- 4
- Imię: Tomek
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 49 times
@eva Dokładnie tak, jak piszą moi przedmówcy. Doświadczeni fachowcy od roślinnych zbiorników odradzają wyrywanie roślin (lub tez samych korzeni) bo do słupa wody dostają się wszystkie zgromadzone tam osady, bogate w azot i fosfor, co często kończy się eksplozją glonów. Obciąć nad podłożem i zapomnieć 

Pozdrawiam 
Tomek B.

Tomek B.