Czy możecie polecić szczelny filtr kubełkowy do 53 litrów dla kompletnej amatorki, bez uzdolnień technicznych? Najlepiej, żeby w komplecie było wszystko co potrzeba od A do Z. Najchętniej taki, który umożliwia podpięcie napowietrzania (jak w filtrach gąbkowych). Najbardziej w filtrze kubełkowy przerażają mnie historie o rozszczelnieniach i wyciekach. Może jest jakiś niezawodny pod tym względem? Przydałoby się też, żeby był łatwy w czyszczeniu.
Zastanawiałam się nad Aquael multikani 800, ale podobno woda z niego leci na prawo i lewo (jeśli wierzyć historiom z youtuba), trzeba uszczelniać dodatkowo samemu.
Mam akwarium z pokrywa, ale jak rozumiem wycina się kawałek w pokrywie i filtr się mieści?
Szczelny filtr kubełkowy dla początkujących
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@eva Może jakaś Ikola? Koniecznie rurki 16/22,bo nie zapychają się tak łatwo. Miałem Ikolę i była bezgłośna. Za napowietrzanie może robić wylot z deszczowni. Rozwiązanie cichsze niż dyfuzor. Ewentualnie jakiś mały Kasę,ale to już koszt. Nadal zachęcam do Cyrkulatora 500z Ujetem.
- cinek1916
- 4
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 67 times
Zależy od pokrywy i od rurek filtra.eva pisze: wtorek 28 cze 2022, 14:48 Mam akwarium z pokrywa, ale jak rozumiem wycina się kawałek w pokrywie i filtr się mieści?
Może być tak, że trzeba będzie ciąć a może nie być takiej potrzeby.
-
- 4
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 48 times
a całkiem możliwe, że pokrywa już ma z tyłu miejsce przygotowane do wycięcia pod rurkicinek1916 pisze: środa 29 cze 2022, 10:31 Zależy od pokrywy i od rurek filtra.
Może być tak, że trzeba będzie ciąć a może nie być takiej potrzeby.
-
- 4
- Imię: Ewa
- Has thanked: 522 times
- Been thanked: 186 times
Jeszcze się zastanawiam alternatywnie nad kaskadowym Aquael fzn- 2 lub fzn-3 (ale chyba 2 wystarczy do 53 l.). Podobno nie przecieka i też łatwy w czyszczeniu. Wiem, że nie kubełkowy, ale nie mogę poprawić w temacie postu na „zewnętrzny”.
-
- 4
Czy mógłbyś mi łopatologicznie wyjaśnić w czym potem pomagają te zawory (dlaczego lepiej kupić z nimi)?boro1 pisze: środa 29 cze 2022, 13:45tylko masz kilka wersji 250. Wybierając najwyższą masz komplet gąbek ale też dwa podwójne zawory, które bardzo ułatwiają późniejszą konserwację.
- Waldas
- 4
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 15 times
Zawory przydają się podczas czyszczenia filtra, może raz na rok jeżeli używasz gąbki na wejściu i nie masz "śmierdzieli". Odłączasz rurki na zaworach i przenosisz sam filtr do czyszczenia.
-
- 4
Nie do końca się zgodzę z Tobą. O ile filtr rzeczywiście czyści się rzadko o tyle rurki i węże warto zdecydowanie częściej. Widzę chociażby po swoich przezroczystych wężach jaki tam syf się osadza. A jeszcze więcej go wylatuje po przepłukaniu pod prysznicem. Ja generalnie taka operację przeprowadzam raz na 3-4 tygodnie.Waldas pisze:Zawory przydają się podczas czyszczenia filtra, może raz na rok jeżeli używasz gąbki na wejściu i nie masz "śmierdzieli". Odłączasz rurki na zaworach i przenosisz sam filtr do czyszczenia.
Wydaje mi się, że dziękuję temu mimo wszystko udrażniam przepływ, który jednak z czasem spada.
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
- Waldas
- 4
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 15 times
boro1 pisze: środa 29 cze 2022, 19:57 Wydaje mi się, że dziękuję temu mimo wszystko udrażniam przepływ, który jednak z czasem spada.
który właśnie idealnie będzie pasował do 53l przy tym filtrze, tak miałem przez ponad 3 lata może 2 x go czyszcząc
-
- 4
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 65 times
@eva Fzn2 będzie spoko. Używałem kiedyś w 30l. Teraz planuje przenieść go do 54l, zamiast Pata Mini. W tym litrażu wewnętrzne to raczej mechanika niż biologia.
@boro1 Swojego Eheima nie czyścilem od 2 lat w ogóle
Nawet rur. Miałem robić to co miesiąc,ale jest to tak upierdliwe (szczególnie ponowne zalanie),że przestałem to robić. Fakt, rury 16/22 znacznie ułatwiają życie.
@boro1 Swojego Eheima nie czyścilem od 2 lat w ogóle

- radmac
- 4
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 106 times
A ja polecam w takim celu eheim imstallation kit 1 i 2. Na samej górze 'orurowania' jest coś jak inspekcja. Odkręca się kapturek i rury można czyścić bez spuszczania z nich wody. Nawet jeśli spuścimy wodę, to tędy można zalać instalację i jest łatwiejszy start.Jarzy pisze: Nawet rur. Miałem robić to co miesiąc,ale jest to tak upierdliwe (szczególnie ponowne zalanie),że przestałem to robić. Fakt, rury 16/22 znacznie ułatwiają życie.
Wawariat
Wawariat
-
- 4
Czy zmieniłeś wkłady w filtrze fzn-2 czy stosujesz oryginalne?Jarzy pisze: czwartek 30 cze 2022, 09:16 @eva Fzn2 będzie spoko. Używałem kiedyś w 30l. Teraz planuje przenieść go do 54l, zamiast Pata Mini. W tym litrażu wewnętrzne to raczej mechanika niż biologia.
-
- 4
albo pociągnąć wodę z wylotusibelius pisze: czwartek 30 cze 2022, 13:04 Czytam i czytam, i uwierzyć nie mogę, jaki to problem zalać kubeł bez pompki - wystarczy kupić strzykawkę 100ml, i już.