Drodzy Wawarianie,

Jest nam bardzo miło ogłosić wyniki naszego pierwszego konkursu. Gratulacje dla zwycięzców !!!
Szczegóły znajdziecie poniżej.

viewtopic.php?p=40828#p40828

NO3 - 100mg/l

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Wiadomość
Autor

Autor
Dzaki
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2018, 14:02
Imię: Jacek

NO3 - 100mg/l

#1 Post autor: Dzaki » 22 kwie 2018, 12:52

Witam
Nie robiłem testów od dawna.
Ryby zdrowe, aktywne, krewetki zdrowe, rośliny pięknie rosną (nareszcie), woda kryształ.
Na jednym z kamieni zobaczyłem krasnorosta. Postanowiłem zrobić test.
I szok No2 0, No3 100!!, PH 7,4, KH ok 12!!, GH ok 14!!.
Nigdy nie miałem takiej wody.
Normale parametry były No2 0, No3 - 10, KH - ok8, Gh ok 7.
Z filtra wyrzuciłem takie białe coś, kamyczki w siatce (nie pamietam nazwy) co zaproponowano mi w sklepie do zablokowania NO3. Pozbyłem się równiez węgla.
Rośliny nie rosły, wiec pomyślałem że załozony wcześniej (2 m-ce) filtr hydroponiczny zabiera wartości odżywcze, dlatego wyrzuciłem to coś z filtra.
Efekt zgodny z przewidywaniami. Zadziałało.
Niestety jak widać coś działa jednak nie tak.
Po podmianie wody ok 30-40 % No3 spadło do ok 50.
Zastanawiam się czy nie podać bakterii Senachem.
Nie chce znów wkładac czegoś do filrta, chciałbym zeby działało wszystko samo (o ile się da).
Z No3 zawsze miałem problem bo w akwa pływa żółw.
Woda w kranie ok bo u w krewetkarium i innym baniaczku wszystko w normach.
Ma ktoś pomysł co się stało i jak to naprawić??
Załączniki
IMG_3931 (1).JPG
IMG_3931 (1).JPG (159.88 KiB) Przejrzano 1103 razy

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2845
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 5 razy
Został pochwalony: 9 razy

NO3 - 100mg/l

#2 Post autor: Wojtekxxx9 » 22 kwie 2018, 13:08

Zrobić większa podmianę

Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 3135
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 17 razy
Kontakt:

NO3 - 100mg/l

#3 Post autor: cinek1916 » 22 kwie 2018, 13:44

Tak jak Wojtekxxx9 pisze musisz robić większe lub częstsze podmiany.
Bakterie w płynie nie wpłyną na ilość NO3.

Nie znam się na żółwiach ale trzymanie go z rybami w akwarium z roślinami to raczej słaby pomysł. Czy on nie wymaga wyspy?
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2845
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 5 razy
Został pochwalony: 9 razy

NO3 - 100mg/l

#4 Post autor: Wojtekxxx9 » 22 kwie 2018, 13:51

I nie używaj nic do pochłaniania No3. W pewnym momencie zacznie oddawać. A jeśli masz problem stały to polecam denitryfikator zrobic


Autor
Dzaki
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2018, 14:02
Imię: Jacek

NO3 - 100mg/l

#5 Post autor: Dzaki » 22 kwie 2018, 15:08

cinek1916 - wyspa jest specjalnie zrobiona (widoczna na zdjęciu w lewym górnym rogu). Żółw żyje z rybami i krewetkami w symbiozie. Troche czasem kopie i słabiej ukorzenione rosliny jest w stanie wykopać. Poza tym naprawdę nie ma z nim problemu. To jest żółw chiński (nie made in china :D )
Co do podmian wody robie co tydzień ok 30%.
Wojtekxxx9 - dzięki za podpowiedź. Jeszcze nie wiem co to ale się dowiem :) Dzięki.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2845
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 5 razy
Został pochwalony: 9 razy

NO3 - 100mg/l

#6 Post autor: Wojtekxxx9 » 22 kwie 2018, 15:29

W najprostszym wydaniu to kilkanaście metrów węża lub kawał rury kanalizacyjnej. Robimsie bajpasy od filtra i woda tam płynie bardzo bardzo wolno. Tam NO3 jest rozkładane przez bakteria które dodatkowo wodę natleniają.
Drugim wyjściem jest hydroponika

Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 3135
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 17 razy
Kontakt:

NO3 - 100mg/l

#7 Post autor: cinek1916 » 22 kwie 2018, 15:38

Żeby to było takie proste...

Po za tym:
Dzaki pisze:
22 kwie 2018, 12:52
Rośliny nie rosły, wiec pomyślałem że załozony wcześniej (2 m-ce) filtr hydroponiczny zabiera wartości odżywcze,
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek


Autor
Dzaki
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2018, 14:02
Imię: Jacek

NO3 - 100mg/l

#8 Post autor: Dzaki » 22 kwie 2018, 15:49

Hydroponika jest, ale chyba jeszcze jednak nie ruszyła prawidłowo.
Niby rośliby są, niby rosna ale..... efekt jak widać mizerny.
Dosadziłem teraz paproć (czytałem że jedna z najlepszych do hydroponiki) i czekam.
Tylko nikt nie podaje jaki ma być przepływ wody. Zastanawiam się czy nie mam za dużego tego przepływu. Ale inny fitr nie podawał mi tak wysoko słupa wody.
Zamontowałem pompke 1400l/h, skreciłem ja na minimum a na wlocie do pompki załozyłem gabke z filrta wewnętrzego.

Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 1960
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 7 razy
Został pochwalony: 10 razy
Kontakt:

NO3 - 100mg/l

#9 Post autor: inerkoma » 23 kwie 2018, 21:56

Dzaki pisze:
22 kwie 2018, 15:49
Zastanawiam się czy nie mam za dużego tego przepływu. Ale inny fitr nie podawał mi tak wysoko słupa wody.
Zamontowałem pompke 1400l/h, skreciłem ja na minimum a na wlocie do pompki załozyłem gabke z filrta wewnętrzego.
Możesz pokazać jakieś zdjęcia tej konstrukcji? Oprócz paproci jakie masz jeszcze rośliny?
Pozdrawiam
Konrad

A bleak garden to cry, when my inamorato died

Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 3135
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 17 razy
Kontakt:

NO3 - 100mg/l

#10 Post autor: cinek1916 » 24 kwie 2018, 06:44

W hydroponice nie trzeba jakiegoś super przepływu.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek


Autor
Dzaki
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2018, 14:02
Imię: Jacek

NO3 - 100mg/l

#11 Post autor: Dzaki » 11 maja 2018, 09:23

Inerkoma jak prosiłeś załączam zdjęcia hydroponiki.
Robiłem testy wody na wyjściu z obu filtrów i nie widzę żadnej różnicy w NO3.
Może faktycznie trzeba posadzić coś innego. Jeżeli wiesz co to chętnie poczytam :D .
Załączniki
IMG_4103.JPG
IMG_4103.JPG (154.26 KiB) Przejrzano 844 razy
IMG_4101.JPG
IMG_4101.JPG (110.92 KiB) Przejrzano 844 razy
IMG_4102.JPG
IMG_4102.JPG (53.78 KiB) Przejrzano 844 razy
IMG_4099.JPG
IMG_4099.JPG (124.65 KiB) Przejrzano 844 razy

Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 1960
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 7 razy
Został pochwalony: 10 razy
Kontakt:

Re: NO3 - 100mg/l

#12 Post autor: inerkoma » 11 maja 2018, 16:27

Na fotkach ciężko stwierdzić co masz w tej hydroponice. Na pewno dałbym skrzydłokwiat, trzykrotke, epipremnum, ewentualnie bambus.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Konrad

A bleak garden to cry, when my inamorato died


Autor
Dzaki
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2018, 14:02
Imię: Jacek

NO3 - 100mg/l

#13 Post autor: Dzaki » 11 maja 2018, 16:52

Dzięki za info. Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie. Z przodu.
I sam nie wiem co tam jest bo to z Castoramy w promocji było :)
Załączniki
IMG_3952.JPG
IMG_3952.JPG (88.67 KiB) Przejrzano 824 razy

Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 1960
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 7 razy
Został pochwalony: 10 razy
Kontakt:

NO3 - 100mg/l

#14 Post autor: inerkoma » 16 maja 2018, 14:39

Ile cm ma półka? I gdzie kupiłeś? :D
Pozdrawiam
Konrad

A bleak garden to cry, when my inamorato died


Autor
Dzaki
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2018, 14:02
Imię: Jacek

NO3 - 100mg/l

#15 Post autor: Dzaki » 16 maja 2018, 15:32

Półka ma 80 cm, wszystko kupione w Castoramie.

ODPOWIEDZ