woda RO - dodać membranę czy pompę?

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 1968
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Kontakt:

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#16 Post autor: cinek1916 » 05 cze 2018, 14:53

"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek


zuczek222
Posty: 63
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:59
Imię: Paweł

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#17 Post autor: zuczek222 » 05 cze 2018, 18:15

U mnie dziś serwis wkładów i dodanie żywicy
Woda z kranu
Obrazek
Po żywicy
Obrazek

Przy następnym serwisie pewnie zamówię pompę, bo zbiorników coraz wiecej :lol:

Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 1968
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Kontakt:

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#18 Post autor: cinek1916 » 05 cze 2018, 19:57

zuczek222 pisze:
05 cze 2018, 18:15
bo zbiorników coraz wiecej :lol:
Udowodnij zdjęciami w dziale galeria ;)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#19 Post autor: radmac » 16 cze 2018, 21:43

W tygodniu doszły do mnie manometr i złączki do niego.
Po filtracji wstępnej na wejściu na membranę mam 3,4 bara.
Rozmówiłem się ze szpecem ze sklepu i - o dziwo - odradził pompę.
Nooo chyba że jakąś high-tek na grube cebuliony. Bo te chińczyki to tak do 4 barów podnoszą a potem to już ciężko więcej z nich wycisnąć.
Zysk żaden.
Pozostaje ewentualnie dorobić jeszcze jedna membranę, znaczy trzecią.
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#20 Post autor: radmac » 28 cze 2018, 22:56

mały update - wersja testowa (miszcz DIY).
automatyczne odcięcie napełniania beczki RO, to po prawej wchodzi w beczkę.
dziś już przetestowane dwa razy. działa :) Obrazek
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

AquaDreams
Posty: 423
Rejestracja: 17 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Tarchomin
Imię: Arek
Kontakt:

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#21 Post autor: AquaDreams » 10 lip 2018, 17:40

Jarek,
będziesz odcinał dopływ do beczki (czyli wyjście z membrany) czy dopływ do Filtra RO ?
Pozdrawiam,
Arek
Facebook
AQUALOG AquaDreams

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#22 Post autor: radmac » 10 lip 2018, 18:23

dopływ do beczki. bo mam zawór czterodrożny. jak wzrasta ciśnienie na uzysku (zamknięte stanem normalnym elektrozaworu) , to zamyka też odpływ odpadu.
Więc membrana cały czas jest pod ciśnieniem, a gdzieś wyczytałem że tak najlepiej trzymać mokrą membranę.
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

AquaDreams
Posty: 423
Rejestracja: 17 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Tarchomin
Imię: Arek
Kontakt:

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#23 Post autor: AquaDreams » 10 lip 2018, 19:55

W "galerii" nie miałem takiego zajefajnego zaworu czterodrożnego ... ale membrana prawie cały czas była mokra :D
Pozdrawiam,
Arek
Facebook
AQUALOG AquaDreams

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#24 Post autor: radmac » 10 lip 2018, 20:16

mokra to jedno, a pod ciśnieniem to insze :)
anyhow, teraz robię upgrade. Do instalacji dodałem stycznik brzegowy, żeby po wyjęciu konstrukcji z pływakiem znowu się elektrozawór nie otwierał.
Czyli żeby leciała woda musi być opuszczony pływak i zamknięty stycznik. jak wyjmę pływak albo podniesie go poziom wody to się zamyka dopływ.
Na ali zamówiłem jeszcze pompkę turystyczną, to nie będę musiał baniaków tachać.
Jeszcze myślę jak napełniać dwa baniaki jednocześnie/jeden po drugim.
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

klantor
Posty: 16
Rejestracja: 09 sty 2018, 20:31
Imię: Piotr

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#25 Post autor: klantor » 11 lip 2018, 08:34


radmac pisze: Jeszcze myślę jak napełniać dwa baniaki jednocześnie/jeden po drugim.
Ja robię tak jak na obrazkuObrazek

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#26 Post autor: radmac » 11 lip 2018, 08:52

hmmm... czyli w sumie musiałbym w jednym korku zrobić dwie dziury i uszczelnić z rurkami - z membrany i do drugiego baniaka. Czujnik poziomu wsadzić w drugim baniaku.
klantor, dzięki za inspirację.
rozbudowa o trzeci baniak to dorobienie następnej nakrętki z uszczelnieniem.
Dalej - jeśli rurki między baniakami będą +/- do dna, to wsadzając pompkę w ostatni baniak będę mógł napełnić akwarium wodą z wszystkich baniaków - trzeba będzie tylko odpiąć dopływ z membrany (żeby nie było podciśnienia).
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

klantor
Posty: 16
Rejestracja: 09 sty 2018, 20:31
Imię: Piotr

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#27 Post autor: klantor » 11 lip 2018, 09:11

radmac pisze:
11 lip 2018, 08:52
hmmm... czyli w sumie musiałbym w jednym korku zrobić dwie dziury i uszczelnić z rurkami - z membrany i do drugiego baniaka
Ja u siebie na rurce od membrany mam szybkozłączkę, do której dopiero podpinam przymocowany na stałe do nakrętki wężyk. Tak samo na "wylotowym" wężyku z nakrętki mam szybkozłączkę. Dzięki temu łatwiej wkręcać i wykręcać nakrętki na baniaki.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#28 Post autor: radmac » 11 lip 2018, 09:26

klantor pisze:
11 lip 2018, 09:11
szybkozłączkę
to oczywiste :) mam nawet szybkozłączki bez tych zapinek w kształcie "u".
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

AquaDreams
Posty: 423
Rejestracja: 17 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Tarchomin
Imię: Arek
Kontakt:

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#29 Post autor: AquaDreams » 13 lip 2018, 22:56

Jeżeli "baniaki" rozumieć jako zbiorniki na RO to można połączyć je niżej razem (np. poprzez podwójne zawory) i zasada naczyń połączonych.
Ja miałem tak połączone 2 beczki po 220l każda.
Pozdrawiam,
Arek
Facebook
AQUALOG AquaDreams

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 329
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

woda RO - dodać membranę czy pompę?

#30 Post autor: radmac » 14 lip 2018, 07:55

200+ litrów też bym łączył. ja mam 30ki... tacham je po mieszkaniu potem. szkoda, zeby ciekły po podłodze.
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

ODPOWIEDZ