HW-303 - głośna praca po 1 dniu

Jak skutecznie filtrować wodę w akwarium
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

rupert
Posty: 195
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

HW-303 - głośna praca po 1 dniu

#31 Post autor: rupert » 03 lip 2018, 21:17

Malina107 pisze:
28 cze 2018, 09:59
Złoże w koszykach ułożone jest "na ścisk", czyli żeby zamknąć filtr musiałem docisnąć ostatnim małym koszykiem wszystko poniżej i nałożyć pokrywę
Czyli może być tak, że woda która trafia do filtra nie spada w całości na dół bo ten spad, który składa się z 3 "rurek" połączonych ze sobą koszami może nie być połączony szczelnie. Co za tym idzie woda nie jest filtrowana prawidłowo bo wszędzie są "lewe" przejścia. Pamiętam jak uruchamiałem swojego HW-302 napakowałem złoża "pod korek" i potem miałem problem właśnie ze złożeniem sporo musiałem ująć nim kosze odpowiednio się ze sobą spasowały bez przyciskania.


Autor
Malina107
Posty: 80
Rejestracja: 29 kwie 2018, 17:07
Imię: Michał

HW-303 - głośna praca po 1 dniu

#32 Post autor: Malina107 » 04 lip 2018, 20:46

rupert pisze:
03 lip 2018, 21:17
Czyli może być tak, że woda która trafia do filtra nie spada w całości na dół bo ten spad, który składa się z 3 "rurek" połączonych ze sobą koszami może nie być połączony szczelnie.
Otworzyłem dziś ponownie filtr (po miesiącu) i cały był w środku zasyfiony, każde złoże to był jeden wielki syf. Wyczyściłem, wyjąłem nadwyżkę złoża, użyłem flizelinę na górze każdego z koszy.
Przestał lecieć syf z wylotu i filtr pracuje zupełnie inaczej i o wiele ciszej.

Niestety po całym dniu farfocle dalej pływają w wodzie.
Wlot filtra schowany jest z tyłu, w rogu, za korzeniami ale w taki sposób, że jest tak bezproblemowy przepływ wody.
Zastanawiam się, czy ten filtr da radę wyczyścić mechanicznie wodę i czy nie potrzeba czegoś małego, z samą gąbką, tylko jako filtr mechaniczny.
Tylko jaki?

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 195
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

HW-303 - głośna praca po 1 dniu

#33 Post autor: rupert » 04 lip 2018, 21:48

U mnie w dwusetce chodzi HW-302 z narurowcem 10" jako prefiltr wypełniony watą perlonową i dodatkowo na zasysie gąbka od turbo500 i woda może nie kryształ ale mi odpowiada :D Dodatkowo mam głowice turbo500 do mieszania gdyż wlot jak i wylot mam na krótszym boku akwa (dwustronne).


Autor
Malina107
Posty: 80
Rejestracja: 29 kwie 2018, 17:07
Imię: Michał

HW-303 - głośna praca po 1 dniu

#34 Post autor: Malina107 » 08 lip 2018, 11:59

rupert pisze:
04 lip 2018, 21:48
U mnie w dwusetce chodzi HW-302 z narurowcem 10" jako prefiltr wypełniony watą perlonową i dodatkowo na zasysie gąbka od turbo500 i woda może nie kryształ ale mi odpowiada :D Dodatkowo mam głowice turbo500 do mieszania gdyż wlot jak i wylot mam na krótszym boku akwa (dwustronne).
Podłączyłeś sam korpus i wypełniłeś watą, czy coś dodatkowo wykombinowałeś? Pytam, bo zastanawiam się w jaki sposób rozprowadzana jest w tym woda. Możesz podesłać zdjęcie?

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 195
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

HW-303 - głośna praca po 1 dniu

#35 Post autor: rupert » 10 lip 2018, 06:50

W korpus wkladasz puszke zasypową i w nia wkladasz wate. Wpisz na alle puszka zasypowa do korpusu narurowego. Fotke podeśle w przyszlym tyg bo nie ma mnje wdomku


Autor
Malina107
Posty: 80
Rejestracja: 29 kwie 2018, 17:07
Imię: Michał

HW-303 - głośna praca po 1 dniu

#36 Post autor: Malina107 » 13 lip 2018, 16:06

No i wracam znowu z tematem. 1,5 tygodnia po czyszczeniu kubełka z deszczownicy znowu leci syf, i to tak mocno.... na prawdę nie wiem już co robię źle....

Wyjąłem trochę złoża, żeby koszyki spokojnie się dociskały. nad górze każdego z koszyków ułożona jest włóknina złożona na cztery razy, do przykrywania roślin w ogrodzie (niczego innego nie było w sklepie pod ręką), która jest praktycznie flizeliną - nie widzę różnic....

Zakupiłem dodatkowy Aquael ASAP 300 do wyłapywania dziadostwa, i dopóki z kubełka się nie sypało, to dawał radę...


Nie wiem, czy znowu coś źle zrobiłem, czy ten filtr po prostu musi mieć dodatkową gąbkę na wlocie lub/i prefiltr...

ODPOWIEDZ