prosty sterownik LED

Czym świecić i jak
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2726
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 31 razy
Został pochwalony: 49 razy

20 lut 2019, 09:39

Programujesz 8 punktów, w których to ustalasz moc świecenia. Pomiędzy punktami moc świecenie nie zmienia się płynnie tylko przeskakuje. Czyli patrząc na poniższy przykład o 12 się włączy z mocą 5%, a o 13 moc zwiększy od razu z 5 na 10:

1. włączenie o 12.00 - moc 5%
2. 13.00 - moc 10%
3. 14.00 - moc 20%
4. 15. 00 - moc 50%
5. 16.00 - moc 70%
6. 17.00 - moc 50%
7. 18.00 - moc 20%
8. 20.00 - 0% (wyłącznie)

Dodano po 7 minutach 48 sekundach:
a w rampie zdaje się na sztywno ustawiasz czas miękkiego startu, podczas którego bardzo płynnie rozjaśnia się światło.
Oczywiście rampa nie umożliwia zaprogramowania włączenia / wyłączenia
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10362
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 644 razy
Został pochwalony: 268 razy
Kontakt:

20 lut 2019, 09:52

boro1,
wiem :)

W przypadku świtu/zmierzchu na osobnym obwodzie. nie jest to jakoś specjalnie nieprzyjemne, w przypadku oświetlenia głównego (gdzie najczęściej dociągamy do 100%) ten raster może być za mały.
Ten nowszy model (ma symbol S2 Pro) jest pod tym niewątpliwie lepszy, ale nie miałem jeszcze okazji się nim bawić.
ratel
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2726
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 31 razy
Został pochwalony: 49 razy

20 lut 2019, 10:00

Chciałem powiedzieć, że taka funkcjonalność za 60 zł to trochę drogo (pomijam możliwość zakupu w CN w dużo lepszej cenie).
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10362
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 644 razy
Został pochwalony: 268 razy
Kontakt:

20 lut 2019, 10:22

boro1,
nie sądzę, żeby ktoś ściągał wersję starą (ja miałem do testów starą), więc w cenie ok.60* złotych, nie będzie to głupie rozwiązanie nawet do oświetlenia głównego.

*w CN w lepszej cenie

Tutaj pomiędzy tym co miałem, a nową wersją.
s2pro.jpg
s2pro.jpg (116.64 KiB) Przejrzano 3130 razy
ratel
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2726
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 31 razy
Został pochwalony: 49 razy

20 lut 2019, 10:39

rhino pisze:
20 lut 2019, 10:22
nie sądzę, żeby ktoś ściągał wersję starą
tego nie wiem, wiem nastomiast, że jtych starych jest bardzo duża dostępność, wersji PRO już niekoniecznie

niecałe 9 USD wersja PRO (do 24W) z możliwością zaprogramowania 100 punktów, wystarczy tylko zaczekać chwilę...

https://www.aliexpress.com/item/Aquariu ... st=ae803_4
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10362
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 644 razy
Został pochwalony: 268 razy
Kontakt:

20 lut 2019, 13:07

Jestem po rozmowie i niestety, chwilowo nie ma wersji S2 Pro (w polskiej dystrybucji) i diabli wiedzą, kiedy będą.
Więc jeśli "skokowość" komuś nie przeszkadza w przypadku świtu/zmierzchu, to S2 jest ok. Jeśli ktoś chce mieć proces płynny lub sterować oświetleniem głównym, to zdecydowanie warto polować na wersję Pro.
Przy czym, jeśli trzymać się chińskiego opisu, to Pro obsłuży lampy do 24W, wersja zwykła niby 100W.
ratel
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2726
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 31 razy
Został pochwalony: 49 razy

20 lut 2019, 14:10

rhino pisze:
20 lut 2019, 13:07
wersja zwykła niby 100W
są też inne moce dostępne na różnych aukcjach.
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10362
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 644 razy
Został pochwalony: 268 razy
Kontakt:

20 lut 2019, 14:12

rhino pisze:
20 lut 2019, 13:07
jeśli trzymać się chińskiego opisu
:)
ratel
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1743
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 52 razy

02 mar 2019, 13:47

W związku ze zmianą oświetlenia głównego i nocnego u Rodzicielki zamówiłem S2 Pro, zobaczymy co to warte w praktyce... :think:
Pozdr! falco
Pustkowie...

Żegnaj Prawdziwy Przyjacielu...

DanielP
Posty: 1155
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 43 razy
Został pochwalony: 40 razy

03 mar 2019, 09:53

Mam nową koncepcję a więc w związku z powyższym chciałbym zamontować w głównym zbiorniku( długość 150 cm)dodatkowe oświetlenie led. W zbiorniku za główne oświetlenie odpowiada świetlówka 18 lub 36W. W zbiorniku są dość łatwe rośliny: anubiasy,żabienice, nurzańce. Dzięki zamontowaniu dodatkowego oświetlenia led chciałbym zwiększyć ilość światła,aby lepiej rosły rośliny oraz uzyskać efekt świtu i zmierzchu. Jaki sterownik kupić? :D

mateuszurad
Posty: 203
Rejestracja: 11 sty 2018, 14:37
Imię: Mateusz
Został pochwalony: 11 razy

03 mar 2019, 09:57

Sterownik H2O kolegi Cypriana, dostępny na naszym forum;)

http://forumakwarystyczne.eu


DanielP
Posty: 1155
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 43 razy
Został pochwalony: 40 razy

04 mar 2019, 12:04

Wiem już,że chcąc zastosować omawiany sterownik muszę kupić do niego zasilacz, moduły led oraz przejściówkę jack 5,5 mm do połączenia z zasilaczem. Czy trzeba jeszcze dokupić jakomś przejściówkę, aby połączyć sterownik (czarno-zielona kostka) z ledami?
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10362
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 644 razy
Został pochwalony: 268 razy
Kontakt:

04 mar 2019, 12:11

DanielP pisze:
04 mar 2019, 12:04
(czarno-zielona kostka)
Czarno-zielona kostka, to gniazdo 5,5mm Jack i jeśli to sobie dokupisz, to niczego Ci już nie potrzeba. Tylko celuj w wersję PRO.
ratel

DanielP
Posty: 1155
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 43 razy
Został pochwalony: 40 razy

04 mar 2019, 12:57

Wersja PRO już zamówiona :D Mam jeszcze pytanie odnośnie koloru modułów a konkretnie to co daje nam czerwony kolor?Pytam poniewaz Proponowałeś mi zakup modułów o barwie białej ciepłej i kilku czerwonych.
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1743
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 52 razy

21 mar 2019, 15:36

Mam i ja S2 Pro, pro publico bono napiszę jak się sprawuje, gdy... rozgryzę kolejność wciskania małych, chińskich guziczków...
Pozdr! falco
Pustkowie...

Żegnaj Prawdziwy Przyjacielu...
ODPOWIEDZ